Snap
  • Nieuws
  • onderzoek
  • educatie
  • adviesgedragkind

Nieuw onderzoek: vloeken in het bijzijn van je kind is zo erg nog niet!

We kunnen allemaal dus weer rustig ademhalen...

Sh*t, ik heb scheldwoorden gebruikt in het bijzijn van mijn kind. Geen paniek! Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit helemaal niet zo'n ramp is. Volgens onderzoeker Emma Byrne zitten er zelf veel voordelen aan een scheldwoord hier en daar. 

Is het erg om te vloeken in het bijzijn van je kind? De meningen daarover zijn verdeeld. De meeste ouders proberen zich in te houden in de buurt van hun kind. Maar zelfs ouders die echt anti-vloeken zijn, gaan wel eens over de schreef. Natuurlijk snappen we dat vloeken niet bijdraagt aan het voorbeeld dat je je kind wil geven. Emma Byrne, auteur van het boek Swearing is Good for You: The Amazing Science of Bad Language, denkt hier anders over. Zij ziet tallozen voordelen aan een scheldwoord hier en daar.

Woede verwerken

Schelden met de meest erge ziektes is natuurlijk niet nodig. Maar af en toe een klein scheldwoordje tussendoor moet best kunnen. Volgens Emma zorgt vloeken bij kinderen voor een betere woordenschat. Daarnaast kan het helpen om woede op een verbale manier te uiten.

"Vaak proberen we kinderen niet bloot te stellen aan negatief taalgebruik tot ze oud genoeg zijn om hier goed mee om te gaan. Maar ik vind het beter als ouders hun kinderen met empathie en in een veilige omgeving leren omgaan met scheldwoorden."

Pijn

Volgens Emma is vloeken niet alleen goed om woede te verwerken, maar draagt het ook bij aan de pijntolerantie. Door te vloeken op het moment dat je fysieke pijn ervaart, stijgt je pijntolerantie met 50%, waardoor je kind de pijn beter aankan. Uit onderzoek blijkt dat het gebruiken van neutrale woorden niet zorgt voor hetzelfde effect. 

Conclusie

Natuurlijk is dit niet meteen een uitnodiging om je kids grof taalgebruik aan te leren. Maar weet wel dat als er een keer een lelijk woord uit jouw mond of dat van je kind floept, er geen man overboord is.

Wij zijn benieuwd, vloeken jullie in het bijzijn van de kinderen? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Onderzoek: Op déze leeftijd is de kans op een slim kind krijgen groter