Snap
  • Kind

Help! Mijn kind is zo onzeker-wat nu?

Wanneer een kind heel onzeker is, is dat voor zowel het kind zelf als voor de ouder niet prettig. Wat kun je er eigenlijk tegen doen?

Wij leven steeds meer in een prestatiemaatschappij. Waren vroeger zesjes goed genoeg, tegenwoordig lijkt het wel alsof ieder kind alleen maar achten moet halen terwijl de normen juist steeds hoger ligger. Sommige kinderen staan heel sterk in hun schoenen, maar veel kinderen worden hierdoor erg onzeker. Ook mijn oudste meisje van 7 jaar is behoorlijk onzeker. Ze had geen enkele onvoldoende op haar rapport, maar toch wordt door school het accent juist gelegd op de slechte CITO-toetsen. Daarnaast merkt ze door de lesmethode waarbij op niveau wordt gewerkt dat ze bij 'de minderen' hoort van haar klas en dat vergroot haar zelfvertrouwen ook niet bepaald.

Waarom is een kind onzeker?

Sommige kinderen zijn van nature al erg onzeker. Andere kinderen worden het, doordat ze zich vergelijken met leeftijdsgenootjes; omdat zij ergens beter in zijn of mooier zijn bijvoorbeeld. 

Zoals genoemd kan een kind heel onzeker worden, wanneer hij niet fluitend zijn schooltijd doorkomt. Behalve onzekerheid met betrekking tot school, kunnen kinderen ook onzeker zijn over hun uiterlijk, hun motoriek, hun sportprestaties, hun sociale contacten en vele andere dingen. 

Mijn kind is erg onzeker-wat nu?

Als ouders kun je je onzekere kind absoluut een handje helpen. Denk hierbij aan de volgende dingen:

-Ben je zelf erg perfectionistisch? Probeer dit niet aan je kind te laten merken. Anders zal hij continu onzeker zijn om mama of papa niet teleur te stellen.

-Is je kind plotseling heel onzeker, maar weet je de oorzaak niet? Probeer op een rustig moment met hem te praten.

-Geef zo weinig mogelijk kritiek, maar draai het om: geef positieve feedback.

-Doe samen ontspanningsoefeningen, zoals kinderyoga.

-Vergelijk je kind nooit met anderen en al helemaal niet met zijn broertje of zusje.

-Geef oprechte complimenten, maar overdrijf niet. Wanneer je je kind de hele dag overlaad met gigantische complimenten kan dit namelijk juist averechts werken. Met name van nature onzekere kinderen kiezen dan eerder voor de gemakkelijkste weg omdat ze bang zijn om iets een keer niet zo 'geweldig goed' te doen. Zo kan ook faalangst ontstaan.

-Stel altijd duidelijke regels; dat geeft een onzeker kind zelfvertrouwen.

Blijft je kind onzeker?

Wanneer je kind ondanks bovenstaande punten erg onzeker blijft, zijn er nog enkele opties. Zo kun je een keer met een kinderpsycholoog of orthopedagoog gaan praten. Ook een sport als judo kan een kind meer zelfvertrouwen geven. Daarnaast zijn er diverse cursussen om extreme onzekerheid bij kinderen aan te pakken.

Is jouw kind ook zo onzeker? Heb jij nog tips voor mij of voor andere moeders? Reageer hier!