{{ message.message }}
{{ button.text }}

Deze belangrijke (opvoed)regel wil je niet mislopen!

Afbeelding blog 'Deze belangrijke (opvoed)regel wil je niet mislopen!' Achtergrond blur afbeelding

Ongemerkt breng je heel wat uurtjes door op telefoon, tablet, laptop en achter de tv. Dit geldt ook zeker voor 'Een huis vol'-familie De Nagelkerkjes...

"De schermpjes zijn sowieso niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo ook binnen ons gezin. Over het algemeen krijgen kinderen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon, een tablet is in menig huishouden te vinden en in de avond gezellig met z’n allen televisiekijken mag ook niet ontbreken. Zit er verschil in tussen de basisschoolkinderen en de middelbare kinderen qua schermgebruik, vroeg ik me af?" Lees hier de bevindingen van dit bijzondere gezin.

Mama Martine merkt ook dat zijzelf én haar zoon van 12 veel achter een scherm zitten. "Op school met het digiboard, op de laptop, gamen, telefoon en televisie… Je hebt mensen die het helemaal uit hun leven bannen, maar ja, we leven nu eenmaal in 2020, onze kinderen groeien ermee op en moeten ook wel meegaan met de techniek van nu (vind ik). Ook hebben ze (als ik mijn zoon zie) niet veel te vertellen aan klasgenootjes als ze niet meedoen met bepaalde hippe games!"

Martine is zich wel bewust van de risico's. "Wist je dat steeds meer kinderen en jongeren bijziend worden? Een deel van hen loopt zelfs risico om op latere leeftijd slechtziend of - in het meest erge geval - zelfs blind te worden. In tegenstelling tot wat de meesten nu denken, zijn niet alleen de beeldschermen grootste boosdoener. Wat dan nog meer?" <-- Lees vooral even wat Martine hier over schrijft!

Voor Tara Boxman en haar puberdochter is de schermtijd een constante strijd...

"Ik zeur over haar rommelige kamer, over dat ze meer moet prikken en vaker insuline moet spuiten, dat ze eens op tijd moet gaan slapen, dat ze haar haren niet moet stijlen zonder hittebeschermer en dat ze die ellendige mobiel eens weg moet leggen. Vooral dat laatste is een issue. Ze vergeet altijd van alles mee te nemen, maar nooit haar telefoon. Dat ding gaat zelfs mee onder de douche. De douche! Stel je voor dat je je haren moet wassen zonder mobiel, ondenkbaar...

Toen ik de 20-20-2-campagne van Pearle Opticiens zag, heb ik die meteen naar dochterlief gestuurd. Wist je dat kinderen veel sneller dan vroeger last kunnen krijgen van bijziendheid? Door vaak urenlang op een schermpje te kijken, passen de ogen zich aan die afstand aan. Het oog groeit dan ovaal in plaats van rond. Je ziet dan in de verte niet meer zo scherp, omdat je oog alleen maar gewend is om naar iets te kijken wat dichtbij is. Gevolg? Als puber al een bril of lenzen, en dat willen ze niet altijd. Bovendien is het zonde: bijziendheid kan namelijk voorkomen worden."

Tara deelt in haar blog dé tip om je ogen te beschermen.

"PS: Mijn dochter rolde met haar ogen toen ik haar deze post voorlas. Geeft niks, dat is juist een goede oefening om van die vierkante ogen af te komen."

Toen Jaimy (de.familieklein) zich verdiepte in het onderwerp, besloot ze een onderzoekje te doen onder haar volgers.

"Na het schrijven van al het bovenstaande (lees hier haar blog) was ik eigenlijk wel benieuwd hoe bewust andere ouders hier mee bezig zijn en ik besloot wat vragen te stellen onder mijn volgers. Daar kwam uit dat 76% van de stemmers meer dan 4 uur per dag bezig is met zijn of haar telefoon, tablet of laptop. Ergens wist ik dit wel, maar toch schrok ik er best wel een beetje van. En ook ikzelf hoor bij deze 76%. Daarnaast stelde ik de vraag of ouders gebruik maken van schermtijd voor hun kinderen en hierop antwoordde 65% met nee. Tot slot de vraag of mensen al bekend zijn met de 20-20-2 regel en deze vraag werd 77% met nee beantwoord. En toen dacht ik, dit kan anders! Want na het lezen wat het allemaal met je ogen doet, heel de dag al die schermen vind ik toch dat we hier bewuster mee om moeten gaan. Laten we het samen delen, vertel het aan andere hoe belangrijk de 20-20-2 regel is. Want alle kleine beetjes helpen."

Tot slot de vraag of mensen al bekend zijn met de 20-20-2 regel en deze vraag werd 77% met nee beantwoord. En toen dacht ik, dit kan anders!

Jaimy (De.familieklein)

Over de 20-20-2 regel

Bijziendheid is een veelvoorkomend en groeiend probleem, met name bij de jeugd. Veelvuldig en te vaak op schermen kijken kan op de lange termijn zorgen voor oogproblemen. Pearle geeft daarom het advies om na 20 minuten beeldschermtijd, 20 seconden in de verte te kijken. Zo krijgen je ogen rust. En het advies voor de jeugd: ga 2 uur per dag naar buiten! Meer tips om bijziendheid (bij kinderen) te voorkomen lees je hier!

De oplossing? 20 minuten TikTok of Snapchat = 20 seconden in de verte kijken, bijvoorbeeld naar een leuke jongen of een leuk meisje.

Tara Boxman

We zijn benieuwd: hoeveel uur spendeer jij gemiddeld per dag achter een scherm?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je