{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tieners en hun telefoon (never ending story)

Tieners en hun telefoon, of eigenlijk tieners en hun beeldschermen. Want bij alleen de telefoon blijft het natuurlijk niet.

Afbeelding blog 'Tieners en hun telefoon (never ending story)'

Tegenwoordig hebben ze zo veel te doen met beeldschermen; ze starten de dag met het checken van hun telefoon, om vervolgens naar school te gaan (of thuis les te krijgen van achter de computer). Klaar met school? Dan nog even Netflixen natuurlijk!

En eerlijk is eerlijk, niet alleen tieners hebben hiermee te maken. Ikzelf moet eerlijk toegeven dat ik er ook aardig wat van kan. Ook ik start mijn dag met het checken van mijn social media kanalen om vervolgens samen met de kindjes nog even rustig op te starten met de tv aan. Het begrip schermtijd is dan ook voor vele van ons geen vreemd begrip meer inmiddels.

In deze blog wil ik hier iets meer op inzoomen en niet in combinatie met onze dochters, maar met mijn bonuszoon; Danilo. Danilo is 17 jaar volgt een mbo-opleiding en is net zoals vele tieners veel met zijn telefoon bezig. Toen hij startte met zijn opleiding kregen wij niet alleen een boekenlijst onder ogen maar er moest ook een laptop aangeschaft worden. Deze moet iedere dag mee naar school. Hij volgt een opleiding in Zwolle en reist hierheen met de trein. En wat doe je in de trein? Juist ja, op je telefoon kijken en scrollen. Netflix, Snapchat of gewoon een spelletje spelen. Je snapt dat voordat hij überhaupt op school aankomt hij al aardig aan zijn schermtijd zit. Vervolgens moet er op school ook gebruik gemaakt worden van zijn laptop en niet te vergeten het digiboard. In deze tijd van corona zijn er natuurlijk meer thuislessen die je vanaf je, ja je raadt het al, laptop kan volgen.

Maar al dat kijken op je telefoon, tablet, computer of televisie is helemaal niet zo goed voor je ogen…

Dat hebben we allemaal wel eens gehoord (“vierkante ogen”…) en we weten het ook allemaal wel, maar toch vroeg ik me af wat is er dan precies zo slecht aan? Waarom moeten we hier extra aandacht aan besteden?

Afbeelding blog 'Tieners en hun telefoon (never ending story)'

Ook ik start mijn dag met het checken van mijn social media kanalen

Het langdurig scherpstellen op iets wat dichtbij staat is slecht voor je ogen. Dan denk ik nog steeds, waarom dan? Maar het is dus zo dat wanneer je oog zich continu inspant om scherp te stellen op iets dat dichtbij staat, je de rest eromheen wazig gaat zien. Wanneer je dit te vaak en lang doet dan gaan je ogen hieraan wennen en wordt het veraf zien steeds een beetje moeilijker. Je kan het dan zo zien dat je ogen op een gegeven moment automatisch in “leesstand” blijven staan. En omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn is de kans op beschadiging bij hun het grootst.

Buitenspelen/lekker buiten zijn is daarentegen heel erg goed voor je ogen. En ik moet heel eerlijk zeggen, Danilo is gelukkig ook wel een jongen die graag buiten is. Hij heeft zijn eigen scooter en vindt het heerlijk om hiermee rond te touren met zijn vrienden of eraan te sleutelen. Daarnaast heeft hij bij zijn moeder een jonger broertje en bij ons twee jongere zusjes. Twee jongere zusjes die hem regelmatig van de bank af trekken om samen naar buiten te gaan. Meestal wordt het voetballen, schommelen of stoeien.

Natuurlijk zitten ze hier ook wel eens samen op de bank. Danilo met zijn telefoon en Livèn en/of Noveé met hun iPad ernaast. Want ja ook die hele jonge kindjes groeien momenteel op met een iPad. Tenminste bij ons in huis wel. Daarom proberen wij wel te letten op de 20-20-2 regel na te streven. Dit betekent: Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En waar die andere 2 dan voor staat? Lekker twee uur per dag naar buiten!

Na het schrijven van al het bovenstaande was ik eigenlijk wel benieuwd hoe bewust andere ouders hier mee bezig zijn en ik besloot wat vragen te stellen onder mijn volgers. Daar kwam uit dat 76% van de stemmers meer dan 4 uur per dag bezig is met zijn of haar telefoon, tablet of laptop. Ergens wist ik dit wel, maar toch schrok ik er best wel een beetje van. En ook ikzelf hoor bij deze 76%. Daarnaast stelde ik de vraag of ouders gebruik maken van schermtijd voor hun kinderen en hierop antwoordde 65% met nee. Tot slot de vraag of mensen al bekend zijn met de 20-20-2 regel en deze vraag werd 77% met nee beantwoord. En toen dacht ik, dit kan anders! Want na het lezen wat het allemaal met je ogen doet, heel de dag al die schermen vind ik toch dat we hier bewuster mee om moeten gaan. Laten we het samen delen, vertel het aan andere hoe belangrijk de 20-20-2 regel is. Want alle kleine beetjes helpen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Pearle Opticiens. Ga hier naar de site voor meer informatie over de 20-20-2 regel.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je