{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Wat is een zwangerschapsmasker?

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Wat is een zwangerschapsmasker?

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker kan ontstaan tijdens je zwangerschap en wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan de zon of zonnebank (UV stralen).

Afbeelding blog 'Wat is een zwangerschapsmasker?'

Een zwangerschapsmasker kan ontstaan tijdens je zwangerschap en wordt meestal veroorzaakt door blootstelling aan de zon of de zonnebank (UV stralen).  Het zwangerschapsmasker ontstaat in het gezicht en veroorzaakt vlekken. De officiële naam voor een zwangerschapsmasker is Melasma. Er zijn gevallen bekend waarvan er ook vlekken ontstaan in de hals/nek en op de armen maar meestal ‘ siert ‘ het masker je voorhoofd, rond de ogen en op de wangen en je bovenlip of je slapen.

Waarom ontstaat het zwangerschapsmasker juist in je zwangerschap?

Hoe het zwangerschapsmasker ontstaat is nog niet echt bekend. Het valt ook niet standaard onder de zwangerschapssymptomen. Wel is duidelijk dat je pigment overgevoelig raakt door de hormonen die tijdens je zwangerschap door je lijf gieren waardoor een masker kan ontstaan. Maar er zijn meer factoren die een rol kunnen spelen waaronder erfelijkheid, pilgebruik (alhoewel je tijdens je zwangerschap natuurlijk geen pil slikt) sommige soorten cosmetica en bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie.

Een zwangerschapsmasker kan dus ook voorkomen zonder dat je zwanger bent. Grappig feitje, er zijn namelijk gevallen bekend van mannen met een zwangerschapsmasker maar dan wordt het uiteraard Melasma genoemd.

Kort samengevat is Melasma, het zwangerschapsmasker, een reactie van overgevoeligheid voor licht, waardoor het de pigmentcellen in je huid prikkelt met als symptoom een vlekkerig patroon in je (voornamelijk) gezicht.

Een zwangerschapsmasker, wat nu?

Mocht je een zwangerschapsmasker krijgen blijf dan, hoe moeilijk misschien ook, toch zoveel mogelijk uit de zon tijdens de rest van je zwangerschap om verergering te voorkomen. Meestal is het namelijk zo dat wanneer je bevallen bent ook het masker weer verdwijnt. Wanneer je toch de zon in wilt is het belangrijk om  je gezicht in te smeren met de hoogste factor zonbescherming voor je gezicht die er te vinden is. Maar minimaal beschermingsfactor 25.

Automatisch denk je misschien dat een zwangerschapsmasker alleen in de zomer ontstaat maar niets is minder waar, in de winter schijnt er ook zon en in sommige gevallen is de kleinste hoeveelheid licht (UV stralen) genoeg om een masker te activeren. Ook als je op wintersport gaat dien je je gezicht dus met minimaal factor 25 te beschermen omdat de zon in de combinatie met de weerspiegeling van de sneeuw ook weer sterker is. Vind je het heel erg vervelend om met een zwangerschapsmasker te moeten rondlopen dan kun je een goede foundation gebruiken om de vlekken te camoufleren.

Heb jij last van een zwangerschapsmasker en hoe ga je hiermee om? Reageer ook!

Geschreven door mama Helena

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je