{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Kramp tijdens de zwangerschap

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Kramp tijdens de zwangerschap

Kramp tijdens de zwangerschap

De symptomen zijn bij de één sterker dan de ander en variëren zich in uiting. Naast de vaak genoemde misselijkheid en vermoeidheid kan er ook kramp in de buik ontstaan.

Afbeelding blog 'Kramp tijdens de zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

Een positieve test? Je bent zwanger! De blijdschap is groot. Lang verwacht of juist heel spontaan, je bent opeens moeder in wording, er groeit een minimensje in jouw buik. Over 8 maanden wordt dit wondertje verwacht. Jouw lichaam verandert, opeens gebeurt er van alles. Er vormt zich een embryo en hormonaal wijzigt er veel. Het HCG hormoon wordt aangemaakt en jouw lichaam maakt zich klaar om een kindje te kunnen dragen waardoor er verschillende symptomen kunnen optreden die niet altijd even leuk zijn. Die zwangerschapssymptomen zijn bij de één sterker dan de ander en variëren zich in uiting. Naast de vaak genoemde misselijkheid en vermoeidheid kan er ook kramp in de buik ontstaan. En daarmee voor velen de eerste zorgen, in het bijzonder als je eerder een miskraam hebt gehad.  

 

Kramp tijdens de zwangerschap, wat is normaal ?

Kramp in de buik gedurende het eerste trimester van de zwangerschap hoeft niets nadeligs te betekenen al zorgt het vaak voor veel onrust bij aanstaande moeders. Het is zelfs zo dat juist heel veel zwangere vrouwen deze kramp ervaren. Het geeft vaak een gevoel van menstruatiepijn wat veelal veroorzaakt wordt door de innesteling van de embryo in het baarmoederslijmvlies. Deze innestelingpijn kan soms wel enkele dagen aanhouden maar is volkomen onschuldig. Daarnaast maakt de baarmoeder zich klaar en groter, waardoor ook een krampachtige pijn kan ontstaan. Vanaf week zes in de zwangerschap ervaart een aantal vrouwen bandenpijn door de oprekkende baarmoeder. Dit is echter van korte duur. Bovenstaande oorzaken van kramp in de buik gaan normaal gesproken niet of zelden gepaard met bloedverlies. Ontspanning is vaak de beste remedie om de pijn te verminderen.  

Kramp tijdens de zwangerschap, wanneer arts raadplegen?

In een aantal gevallen kan kramp of pijn in de onderbuik samen gaan met bloedverlies. Dan is het verstandig contact op te nemen met de verloskundige. In de helft van de gevallen van bloedverlies, in samenhang met kramp, is er sprake van een dreigende miskraam. In Nederland eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Naarmate de vrouw ouder wordt, is de kans op een miskraam groter. In de overige gevallen van bloedverlies is er vaak sprake van een innestelingsbloeding, gemeenschap of harde ontlasting en is het bloedverlies geheel onschuldig. Als de buikkrampen aanhouden en samengaan met koorts dan kan dit wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit is echter zeer zeldzaam. Bij twijfel is het altijd raadzaam contact op te nemen met een verloskundige. Belangrijk is om te genieten van deze bijzondere tijd waarin jij je samen met je partner voorbereidt op een nieuw leven samen met jouw kindje.    

Heb / had jij veel last van kramp tijdens je zwangerschap? Deel je ervaringen hier! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je