{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Al verloopt je zwangerschap geheel zonder klachten… maagzuur, ook wel brandend maagzuur of zuurbranden, is een kwaaltje waar vrijwel elke zwangere vrouw mee te maken krijgt. Vaak pas aan het einde van de zwangerschap maar o zo vervelend!

Afbeelding blog 'Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap'

Helaas zijn nu je zwanger bent niet alle medicijnen even geschikt daarom moet je je altijd goed laten informeren door de apotheek of door je verloskundige!

Tips

Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen om de klachten zo veel mogelijk te beperken.

Niet gelijk gaan liggen na het eten.

Wanneer je net hebt gegeten kan je beter nog even wachten met gaan liggen. Je voeding (en ook de (fris)dranken hebben nu namelijk meer moeite om de weg te vinden in je lichaam. Het beste kan je even gaan staan of een stukje gaan lopen. Wanneer je hier de puf niet (meer) voor hebt kan het een tip zijn om een boekje op het aanrecht te leggen en daar even te gaan staan lezen. (Het hoeft natuurlijk geen uren te duren.)

Zuivel

Een hele oude tip die steeds weer in verschillende boekjes naar boven komt is het nemen van een paar lepeltjes vla. De zuivel legt een laagje over je voeding en het maagzuur waardoor het minder makkelijk naar boven komt. Het drinken van wat (warme) melk kan ook goed helpen. Sowieso is warme melk een aanrader om lekker in slaap te dommelen.

Beperk koolzuur houdende frisdrank

Veel wordt er gezegd dat cola door de cafeine niet goed is tijdens de zwangerschap. Een ander ingrediënt van cola is koolzuur. Koolzuur dat natuurlijk ook in andere frisdranken zit, vergroot de kans op maagzuur. Probeer dit daarom te vermeiden op de momenten dat jij vaak last krijgt van maagzuur.

Citrusvruchten

Hoe gezond (en lekker) het drinken van een glas vers sap ook is. De kans op brandend maagzuur wordt er zeker groter van! Veel vrouwen hebben er `s morgens nog niet zoveel last van, dan kan een glas prima maar vlak voor het slapen gaan is het af te raden. Dit geld ook voor andere citrusvruchten zoals grapefruit en citroen.

Kleine porties

Daar waar je eerst misschien drie keer per dag een maaltijd nam en tijdens de warme maaltijd een groot bord vol opschepte kun je je nu beter beperken tot kleine porties. Denk bijvoorbeeld aan 5 kleine maaltijden per dag en neem de laatste niet later dan 3 uur voor het slapen gaan. Je lichaam kan dan de maaltijd makkelijker verwerken nu er minder plaats over is voor je maag- en darmstelsel.

Overleg met je verloskundige of huisarts

Ondanks dat het ongemak van maagzuur `erbij hoort` is er natuurlijk wel een grens. Wanneer je door het maagzuur bijna niet meer slaapt en dus niet meer goed kan functioneren en je alle tips hebt geprobeerd is het tijd om dit te bespreken met de verloskundige of huisarts. Want een rennie mag je als zwangere vrouw dan misschien niet gebruiken, een deskundige als de verloskundige die veel te maken heeft met deze klacht kan je wel iets voorschrijven of je verder adviseren. Wanneer je bij de apotheek of drogist zelf advies gaat inwinnen vermeld dan altijd duidelijk dat je zwanger bent en verzeker je er van dat hier in het advies rekening mee is gehouden!

  Heb jij zelf een tip tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap? Help elkaar en voeg hem hieronder toe bij reacties!   Geschreven door mama Marjolein

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je