{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Borsten tijdens de zwangerschap

Advies > Zwanger > Zwangerschapskwaaltjes > Borsten tijdens de zwangerschap

Borsten tijdens de zwangerschap

Je borsten veranderen vaak al snel wanneer je zwanger bent. Dit kan voor veel vrouwen dan ook meteen een zwangerschapssignaal zijn.

Afbeelding blog 'Borsten tijdens de zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

Je borsten veranderen vaak al snel wanneer je zwanger bent. Dit kan voor veel vrouwen dan ook meteen een zwangerschapssignaal zijn. De borsten van een vrouw veranderen sowieso behoorlijk tijdens een zwangerschap. Waar de ene vrouw blij is eindelijk volle borsten te krijgen en daardoor een cup groter te kunnen dragen, voelt de andere vrouw zich een soort Lolo Ferrari tijdens de laatste maanden van de zwangerschap en erna. Maar even terug naar het begin. Wat gebeurt er allemaal met je borsten wanneer je zwanger raakt of bent?

Borsten tijdens de zwangerschap

Al direct aan het begin van de zwangerschap worden je borsten voller, maar ook gevoeliger. Melkkliertjes en melkkanaaltjes ontwikkelen zich. De productie van de hormonen progesteron en oestrogeen maakt het mogelijk dat je borsten groeien en ontwikkelen en zich zo voorbereiden op de borstvoeding. Zelfs het vetweefsel van de borst dient ergens voor. Dit biedt bescherming aan de melkklieren en melkkanaaltjes. Het voller worden van je borsten kan best pijnlijk zijn. Het is raadzaam  een stevige BH  te dragen die verlichting geeft en daarnaast je borsten regelmatig te masseren.

Naast het voller worden van je borsten worden ook de bloedvaten in je borsten duidelijk zichtbaar en niet alleen omdat de huid van je borsten dunner wordt. Er vindt ook meer bloedtoevoer plaats om zo moedermelk te kunnen produceren./

De tepel zelf wordt groter en de tepelhof wordt donkerder van kleur en groter zodat de baby deze makkelijk kan vinden. Ook ontstaan er bobbeltjes op je tepelhof doordat je klieren groter worden. Deze klieren produceren vet om de tepel en de tepelhof schoon en zacht te houden.  Een pasgeboren baby voelt zich hier direct tot aangetrokken omdat dit vet de geur van het vruchtwater heeft.

Lastige veranderingen van je borsten tijdens de zwangerschap

Een nadeel van het groter worden van je borsten kan zijn dat er zich striae vormt. De huid van je borsten wordt namelijk opgerekt. Niet echt een prettig vooruitzicht, maar helaas is er niet veel aan te doen. Je krijgt het of niet. Vrouwen smeren vaak allerlei crèmes om het te voorkomen. Het is echter niet zeker of deze crèmes nu daadwerkelijk de vorming van striae tegengaan. Je borsten een koud-warm douche geven wordt wel aangeraden.

Een andere nare bijkomstigheid van je zwangerschap kunnen lekkende borsten zijn. Niemand vindt het prettig om rond te lopen met natte plekken in haar kleding. Het is helemaal niet vreemd wanneer dit lekken van de borsten al in de eerste maanden van de zwangerschap begint. Vaak gebeurt het ook ‘s nacht wanneer er meer druk op de borsten is. Gebruik zoogcompressen om de boel droog te houden. Verschoon deze wel op tijd om een schimmelinfectie te voorkomen. Maak je geen zorgen wanneer de melk die je lekt gelig van kleur is. Het is namelijk de eerste vette melk, colostrum. Hierin zitten de moederlijke antistoffen die goed zijn voor de weerstand van de pasgeborene.

Tenslotte

Al deze veranderingen aan je borsten zul je in meer of mindere mate ervaren tijdens je zwangerschap. Bedenk daarnaast dat elke borst anders is. Maar twijfel je ooit aan wat er met je lichaam gebeurt, vraag je huisarts om advies.

Heb jij last gehad van veranderende borsten tijdens je zwangerschap? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je