{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 6 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 6 weken zwanger

6 weken zwanger

Week 6: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '6 weken zwanger'

Hoe groot is de embryo?

De embryo groeit in deze week naar 15 mm.  

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De embryo groeit in zwangerschapsweek 6 van een rijstkorrel naar een hele kleine garnaal.

Welke fysieke maak de baby door?

  • Eerste aanleg ogen
  • Hoofd krijgt meer vorm
  • De aanleg van neus oogjes en mond beter herkenbaar
  • Binnenin wordt het gehoorkanaal aangelegd
  • Ribben groeien
  • Het hart klopt 2x zo snel als dat van jou

Hoe leg ik mijn zwangerschap vast?

Je kan op verschillende manieren je zwangerschap vastleggen. Het is leuk om elke week op dezelfde plek een foto van je buik te maken. Aan het eind van je zwangerschap kan je zien hoeveel verandering je lichaam heeft doorgemaakt.

Ook is het leuk om elke week een blogje bij te houden op Mamaplaats. Je hebt dan een soort zwangerschapsdagboek. Leuk voor later en voor andere in dezelfde situatie.

Ik ben onzeker over mijn zwangerschap, wat nu?

Onzekerheid komt heel vaak voor in de eerste weken van je zwangerschap. Je voelt van alles. Vooral krampjes in je buik is een veel gehoord zwangerschapssymptoom dat vrouwen onzeker maakt, daar ze vaak ten onrechte denken dat het een begin van een miskraam is. Ook juist het uitblijven van eerste zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en gevoelige borsten, kunnen je onzeker maken. Wat je kunt doen is je mentaal vasthouden aan jouw positieve zwangerschapstest. Het is feitelijk aangetoond dat je zwanger bent. Probeer hierop te vertrouwen en verzet je gedachten op dingen die niet met de zwangerschap te maken hebben. Kun je het echt niet meer houden, bel dan gerust even met je verloskundige. Zij kan je vast geruststellen.

Wat werkt tegen misselijkheid?

Hieronder wat tips tegen zwangerschapsmisselijkheid:

  • Als je s’ochtends wakker word en je voelt je misselijk, blijf dan lekker nog heel even liggen. Eet rustig even een droog beschuitje of crackertje.
  • Frisse lucht is ook goed tegen misselijkheid. Ga lekker even een half uurtje wandelen.
  • Eet vaak kleine maaltijden. Eet niet drie keer per dag maar neem veel kleine dingetjes verspreid over de hele dag zodat je maag niet leeg is.

Welke zwangerschapskwalen zijn normaal?

De meeste vrouwen hebben nog niet zo heel veel last van eerste zwangerschapssymptomen in week 6. Je kunt je een beetje voelen alsof je ongesteld moet worden of je kan wat vaker moeten plassen. Zwangerschapssymptomen die veel voorkomen zijn gevoelige borsten, vermoeid en natuurlijk de bekende misselijkheid.

Wanneer zie je een kloppend hartje op de echo?

In sommige gevallen is bij 5,5 week het hartje al te zien tijdens een inwendige echo. Mocht dit niet het geval zijn, geen paniek! Het kan soms zijn dat je minder lang zwanger bent dan je denkt of dat door omstandigheden het hartje niet goed in beeld gebracht kan worden. Maak voor een paar dagen later een nieuwe afspraak om de echo opnieuw te doen.

Wanneer eerste echo?

De eerste echo vind meestal plaats in de 10e week. Dit kan ook eerder plaatsvinden, namelijk in de 7e, 8e of 9e week.

Inwendige of uitwendige echo?

Met een inwendige echo kun je van binnen beter alles zien. Hoe vroeger de echo wordt uitgevoerd, des te groter de kans is op een inwendige echo. Maar het hangt bijvoorbeeld ook af van je gewicht (hoe slanker je bent hoe beter een uitwendige echo werkt) of bijvoorbeeld of je baarmoeder zich te veel achter het schaambot bevindt.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je