{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 40 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 40 weken zwanger

40 weken zwanger

Week 40: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Afbeelding blog '40 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jouw baby is nu 50 centimeter lang en weegt 3400 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Dit is toch echt de grootte van een pompoen. Bizar hé?!

Hoe ziet de baby er nu uit?

De botten, vooral de schedel, van jouw kindje zijn nog flexibel. Dit zorgt ervoor dat er ingeschoven kan worden tijdens de bevalling. Daarna schiet het hoofdje weer terug en wordt het met de dag steviger. Zo ook met de rest van de botten, deze sterken na de bevalling flink aan.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 40?

Direct na de bevalling zal jouw kindje jullie stemmen herkennen. Vaak wordt het hier rustig van. Niet gek ook, want het heeft heel wat maanden naar jou en je partner kunnen luisteren. Als je een verhaaltje voorleest aan je baby wordt het niet rustig om de avonturen die verteld worden maar juist door jouw stem. Fijn!

Wat is strippen?

Wanneer de bevalling niet op gang wil komen, wordt er vaak gestript. Dit betekent dat de verloskundige probeert met de vingers de bevalling op te wekken. Dit gebeurt door eerst te checken of de baarmoedermond een beetje open staat. Dan kan het hoofdje worden gevoeld. Met de vingers worden er rondjes gedraaid om zo de vliezen los te krijgen van de baarmoedermond. Hierbij komt een stofje vrij: ‘prostaglandine’. Dit stofje zorgt ervoor dat de baarmoedermond verder rijpt en weker wordt. Dit helpt de bevalling op gang te laten komen en hierbij is de kans op een natuurlijke bevalling erg groot, in tegenstelling tot bijvoorbeeld weeënopwekkers waarbij het vaak uitloopt op een keizersnede. Ook kan het strippen thuis gebeuren en is de bevalling die volgt thuis ook mogelijk.

Wanneer word ik ingeleid?

Er zijn een aantal redenen die ervoor kunnen zorgen dat er wordt besloten om je in te leiden. Dit zijn er enkele:

 • Wanneer de vliezen al eerder gebroken zijn er is een kans op infectiegevaar
 • Als de baby niet goed doorgaat met groeien
 • Wanneer de baby juist te groot is (schatting op meer dan 4 kilogram)
 • Als de placenta slechter functioneert. Hierdoor krijgt de baby te weinig zuurstof en voedingsstoffen binnen
 • Wanneer de bevalling maar niet start. Vaak na 41+ weken

Het inleiden gaat met behulp van een infuus. De weeën zullen geleidelijk starten zodra het medicijn in jouw systeem zit. Wanneer de weeën in volle gang zijn, is de rest van de bevalling hetzelfde als een natuurlijk opgewekte bevalling.

Ik ben extreem moe, kan dit kwaad?

Zo rond de 40 weken hoor je dit steeds vaker, eigenlijk betekent dit maar één ding: stilte voor de storm! Jouw lichaam dwingt je om rust te nemen en zo aan te sterken voor de naderende bevalling. Uiteraard is de moeheid ook een kwaaltje wat gedurende de hele zwangerschap veel voorkomt, maar extreem moe rond de 40 weken betekent maar 1 ding… Zet die vluchttas maar vast in de auto!

Wordt mijn kindje op de uitgerekende datum geboren?

Die kans is zeer klein! Slechts 5% bevalt precies op de uitgerekende datum. 80% van de zwangeren bevalt tussen de 38 en 42 weken zwangerschap. Dit is ook de beste periode, zowel voor moeder als kind.

Wat is ontsluiting?

Bij een bevalling kun je niet zomaar gaan persen. De doorgang naar buiten zal eerst open moeten komen te staan. Pas als de doorgang 10 centimeter open staat - betekent 10 centimeter ontsluiting - kan de bevalling van start gaan. Bij een eerste keer bevallen kost dit best wat tijd. Er zijn erg veel weeën nodig om voor 10 centimeter ontsluiting te zorgen. Denk aan gemiddeld 1 centimeter per uur.

Wat zijn persweeën?

Na alle harde buiken en oefenweeën wordt het op een gegeven moment tijd voor het echte werk: de persweeën! Deze weeën geven je de ‘oerdrang’ om te persen. Sommige vrouwen omschrijven het als gigantisch moeten poepen. Wanneer je persweeën hebt, mag je mee gaan persen. Een kenmerk van persweeën is dat ze steeds heftiger worden.

Hoe wek ik zelf mijn bevalling op?

We hebben de meest voorkomende suggesties op een rijtje gezet, let op: er zitten ook een hoop bakerpraatjes tussen!

 • Seks kan de bevalling opwekken. Doe dit wel alleen als je vliezen nog niet gebroken zijn, anders heb je hoge kans op infectiegevaar
 • Traplopen wil bij veel vrouwen helpen, dit is wel best intensief dus let op dat je jezelf niet uitput want er moet nog een hele prestatie geleverd worden wil het opwekken lukken!
 • Ananas eten
 • Veel wandelen, tip: ga niet te ver van huis ;)
 • Hele hete douche nemen
 • Bitterlemon drinken
 • Heel kruidig eten

Wat is een totaalruptuur?

Dat is niet prettig en komt af en toe voor tijdens een bevalling. Het wil zeggen dat je uitscheurt van je vagina tot aan je anus. Dit is erg pijnlijk, vooral na de bevalling en dient goed gehecht te worden.

Wat is meconium?

Dit is de eerste poep van jouw newborn. Niet schrikken want deze is gitzwart!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je