{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 4 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 4 weken zwanger

4 weken zwanger

Week 4: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '4 weken zwanger'

Ben ik zwanger?

Ben je over tijd? Ofwel, wordt je niet ongesteld op de dag dat je dat wel had moeten zijn, dan is de kans groot dat je zwanger bent. Heb je geen regelmatige cyclus, let dan goed op je lichaam; ben je extra moe, misselijk of heb je gevoelige borsten, ook dan heb je kans dat je zwanger bent. Uiteindelijk zal er 1 ding uitsluitsel geven en dat is natuurlijk een zwangerschapstest.

Wanneer kan ik testen of ik zwanger ben?

Je kunt al testen op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden en dat niet werd. Er zijn testen die heel gevoelig testen, dan kun je het eerder proberen, maar besef je dan wel dat deze nog niet betrouwbaar is. Maar weet wel; een dun streepje is zwanger!

Wat is hCG?

Het hCG hormoon betekent ‘Humaan choriongonadotrofine hormoon’ en wordt door je lichaam tijdens een zwangerschap aangemaakt. De hoogte van dit hormoon is hét bewijs voor een (prille) zwangerschap. Het hCG hormoon wordt door de placenta geproduceerd en is meetbaar in het bloed en de urine van een vrouw. De eerste twee maanden van je zwangerschap stijgt het hCG hormoon erg snel: iedere twee dagen een verdubbeling! Wanneer je niet zeker bent van het stadium van je zwangerschap wordt er door een (huis)arts regelmatig een indicatie gedaan aan de hand van de hCG waarde in het bloed van een vrouw. Er kan dan een redelijk duidelijke schatting van de vordering van de zwangerschap gegeven worden. Ook een urinetest is gebaseerd op het hCG hormoon. Wanneer je vroeg test, kan je dit het best doen met ochtendurine. Deze is namelijk iets geconcentreerder dan de urine die gedurende de dag volgt.

Ik zie een heel dun streepje op de zwangerschapstest, ben ik zwanger?

Zeker! Ook een dun streepje betekent een positieve zwangerschapstest.

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

 • Misselijkheid! Dit komt door de stijging van je hCG hormoon. Je lichaam is dit niet gewend en geeft een reactie: misselijkheid. Bij het merendeel van de zwangere vrouwen is dit (gelukkig) alleen in het eerste trimester het geval en vaak alleen in de ochtend. Helaas kan er weinig aan verholpen worden.
 • Pijnlijke of gespannen borsten en tepels. Wanneer je net zwanger bent gieren de hormonen door je lichaam. Dit uit zich onder andere door gespannen borsten. Vaak gaat dit ook samen met een wisseling in je stemming. Iets chagrijniger dan normaal? Zere borsten? Misschien ben je wel zwanger!
 • Uitblijven van de menstruatie. Uhm, logisch natuurlijk! Dit is toch echt hét symptoom dat kan wijzen op een eventuele zwangerschap. Vanaf je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) kan je een test doen.
 • Vermoeidheid. Zeker in de eerste paar weken gebeurt er erg veel in je lichaam. Dit kan resulteren in moeheid. Wanneer je niet weet dat je zwanger bent kan dit vreemd of anders aanvoelen.

Embryo of foetus, wat is het verschil? 

Het is beiden een algemene naamgeving aan je baby in je buik. Vanaf het einde van week 4 tot en met week 9 heet je baby een “embryo”, daarna wordt het een foetus genoemd.

Wat gebeurt er in week 4 van mijn zwangerschap?

Je baby is ongeveer 1 millimeter groot en bestaat uit duizenden cellen. Deze cellen ontwikkelen zich in latere weken tot de baby en tot een placenta. In week 4 van de zwangerschap gebeurt het volgende:

 • de staart van van de embryo verdwijnt
 • het hart begint te pompen
 • het hoofd begint zich te ontwikkelen
 • eerste aanleg is gedaan van mond, ogen, oren en hersenen.
 • de navelstreng komt in contact te staan met de placenta
 • de placenta is in deze week nog niet werkzaam

Vanaf welke week is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Een zwangerschapstest is over het algemeen 99% betrouwbaar. Maar dan alleen als je hem goed gebruikt. Dit houdt in dat je de test pas doet als je minstens 1 dag over tijd bent.

Wat is de beste zwangerschapstest?

In principe zijn alle zwangerschapstesten goed. Hoe goedkoop of duur deze zijn, maakt geen verschil.

Een positieve zwangerschapstest, wat nu?

Eigenlijk helemaal niets, gek he! Je kunt wel direct je verloskundige bellen, maar gangbaar is dat je daar pas langs gaat wanneer je 8 weken zwanger bent. Ook hoef je niet naar de huisarts. De enige rede waarom je dat wel zou doen is voor eventueel een extra zwangerschapstest via bloedafname. Dan weet je echt zeker dat je zwanger bent.

Hoe groot is de kans op een miskraam eigenlijk?

Een miskraam komt heel veel voor, namelijk bij 1 op de 10 zwangerschappen. Ben je ouder, dan stijgt ook de kans op een miskraam en dat gaat best hard:

 • jonger dan 35 jaar: 1 op 10
 • tussen 35 en 40 jaar: 1 op de 5 / 6
 • tussen 40 en 45 jaar: 1 op de 3
 • ouder dan 45 jaar: 1 op de 2

Waar moet ik op letten qua voeding?

Er zijn natuurlijk direct zaken waar je je aan moet gaan houden als het gaat om voeding:

 • geen rauw vlees
 • geen/beperkt lever/leverproducten
 • geen gerookte vissoorten
 • geen sushi
 • geen rauwe schaal- of schelpdieren
 • geen kazen gemaakt met rauwe melk
 • geen rauw ei
 • geen alcohol
 • beperkt cafeine (koffie)
 • beperkt venkel/annijs/zoethout thee
 • beperkt kruiden
 • beperkt drop

Ik ben zwanger, moet ik mijn huisarts bellen?

Nee, dat hoeft niet. Wel kun je bij de huisarts een bloedtest laten doen, om zeker te zijn dat je echt zwanger bent.

Welke verloskundige moet ik bellen?

In jouw buurt zitten wellicht meerdere verloskundige praktijken. Je mag zelf kiezen bij welke praktijk je je zult aansluiten. Een rede om voor een bepaalde verloskundige praktijk te kiezen kan zijn, omdat je goede verhalen van een verloskundige praktijk gehoord, of gewoon omdat hij dichtbij zit. Een andere rede kan zijn, dat de praktijk is aangesloten bij het ziekenhuis waar jij graag wilt bevallen. Dat is een fijne combinatie. Tot slot kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij je huisarts om een keuze te maken voor jouw verloskundige.

Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering?

Verdiep je in de manier waarop je bent verzekerd. Nu je zwanger bent zullen veel kosten in de komende periode op je af komen. Veelal zijn deze vergoed via een basisverzekering. Maar je kunt je natuurlijk ook nog aanvullend verzekeren. Het is verstandig om dit op een rijtje te hebben. Je kunt je altijd bijverzekeren als je ontdekt dat je graag aanvullende zaken gedekt wilt hebben.

Ik heb wat bloedverlies, wat kan dat betekenen?

Bloedverlies kan gedurende een zwangerschap heel veel betekenen. Zowel goed- als slecht. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een innestelingsbloeding, dat betekent dat er een succesvolle innesteling heeft plaatsgevonden. Goed nieuws dus. Maar er zijn ook redenen dat een bloeding minder positief is: denk aan een afstoting van een vruchtje of de start van je menstruatie. In alle gevallen geldt: neem contact op met je huisarts als het je niet lekker zit of je het niet vertrouwt. Sommige vrouwen hebben gedurende het gehele eerste trimester last van bloedingen terwijl de baby wel goed groeit en ontwikkelt. Het hoeft dus zeker niet altijd slecht nieuws te zijn.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je