{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 39 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 39 weken zwanger

39 weken zwanger

Week 39: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Afbeelding blog '39 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jouw kindje is nu 49 centimeter lang en weegt 3300 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Jaja, het is zover, jouw baby is te vergelijken met een watermeloen! Toch een mooi cliché beeld!

Hoe ziet de baby er nu uit?

Waarschijnlijk weer een beetje voller dan de week ervoor. Hij of zij is namelijk geduldig aan het wachten totdat het geboren gaat worden. Wist je dat jongens vaak iets zwaarder zijn dan meisjes. Dit is al bij de geboorte zo.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 39?

Elke week wordt je kindje sterker. Dit kun je straks merken als je kindje geboren is en hij of zij in je vinger knijpt. Voor een klein wezentje best een kracht! Als het goed is krijg je nu elke week controle en wordt er goed gekeken of je kindje al aan het indalen is.

Ik heb het heel benauwd, kan dat kwaad?

Het kan niet direct kwaad en komt bij bijna alle zwangere vrouwen voor in de laatste stadia van de zwangerschap. Oorzaak: jouw kindje wordt groter en groter en drukt tegen je organen aan. Zo ook worden je longen wat platgedrukt. Dat veroorzaakt een benauwd gevoel. Een lichtpuntje: waarschijnlijk wordt het snel minder want rond deze periode gaat je baby indalen en dan is er bovenin wat meer ruimte, onder andere voor je longen. Probeer rustig te blijven als je benauwd bent, zodra je paniekerig wordt en hoog gaat ademen wordt het namelijk alleen nog maar erger. Pak je rust en adem diep in- en uit.

Kan ik een nachtje alleen thuis slapen?

Waarom niet?! Wel is het handig om je partner (of degenen die je bij de bevalling wilt hebben) op stand-by te hebben staan. Mocht het starten, dat ze dan binnen een uurtje bij jou aanwezig kunnen zijn om je te ondersteunen. Je kunt moeilijk 6 weken lang je bij je partner in de buurt begeven mocht het zover komen. Een avondje weg zal dus best kunnen, mits je hebt nagedacht over het ‘wat als’ scenario.  

Wat zijn symptomen dat de bevalling start?

Waarschijnlijk staat alles in huis klaar en ben jij aan het wachten totdat het allemaal gaat beginnen… Maar hoe herken je dat je bevalling gaat beginnen? Daar zijn een aantal symptomen voor:

 • Het indalen van de baby. Dit voelt aan als een pijnlijk gevoel onder in je buik.
 • Je verliest de slijmprop. Dit is een bloederige, slijmerige afscheiding. Deze vind je meestal in je onderbroek.
 • Je hebt last van voorweeen. Dit kunnen zomaar ‘echte’ weeën worden op korte termijn!
 • Je hebt last van diarree.

Wat is ‘beter’ inscheuren of inknippen?

Hier verschillen de meningen over. Bij een eerste bevalling is het sowieso aannemelijk dat er óf een scheurtje óf een knipje nodig is. Wanneer je inscheurt gebeurt dit op de natuurlijke lijnen van je huid, dat is positief voor het herstelproces. Wel is er een kans dat het ineens doorscheurt tot aan de anus. Dat is niet de bedoeling. Bij een knip wordt er recht door alles heen geknipt en zal de herstelperiode iets langer zijn. Maar lang niet iedere vrouw heeft na een scheurtje of knipje hechtingen nodig hoor! Wanneer een kindje tijdens een bevalling ineens snel gehaald moet worden, wordt vaak een knip toegepast in combinatie met een pomp op het hoofdje van de baby. Vaak voel je een knip of scheurtje niet omdat het plaatsvindt op het moment dat er de meeste spanning op staat.

Ik ben bang voor de bevalling, is dat normaal?

Het komt steeds dichterbij dus enige angst is aannemelijk. Probeer jezelf alleen niet helemaal gek te maken. Voel je aan dat je angstig bent? Deel dit dan met het team wat jou gaat helpen met bevallen. Zo kan er rekening mee gehouden worden. Wellicht nu al te laat maar er zijn ook een aantal cursussen die gevolgd kunnen worden om de angst weg te nemen. Bespreek je angst ook met je partner en eventueel de dingen waar rekening mee gehouden kan worden.

Nog geen ontsluiting, moet ik me zorgen maken?

Nee, dit is niets om je zorgen over te maken. Als het goed is heb je nu wekelijks controle en wordt er met je besproken wat het plan is. Maar zonder ontsluiting in week 39 kun je lekker doorgaan met wat je aan het doen bent. Pas rond de 41 weken zal er echt actie ondernomen gaan worden. Even geduld dus nog…

Hoe weeën opvangen?

Hier heb je erg veel methodes voor en de kunst is om de juiste te vinden die bij jou past. Vaak is dit lastig van te voren te bepalen, want je weet pas tijdens de weeën zelf hoe het voelt. Wel kun je je voorbereiden op de verschillende mogelijkheden die er zijn om de weeën op te vangen, dan is het makkelijker ‘kiezen’ op het moment zelf. Enkele voorbeelden van methodes om weeën op te vangen:

 • Door middel van een diepe ademhaling in de flanken en rug, hierbij kun je je pijn op de uitademingen verlichten
 • Op een (zwangerschaps) bal. Deze wordt ook vaak gebruikt als je last hebt van je rug. Ga erop zitten en beweeg rustig heen en weer om de pijn te verzachten
 • In bad of onder de douche. Warmte kan een goede manier zijn om een wee op te vangen
 • Wandelen; sommige vrouwen leggen een halve marathon af tijdens het opvangen van de weeën

Ben ik mijn slijmprop verloren?

Wanneer je wat bloederig slijm ontdekt in je onderbroek is de kans groot dat dit de slijmprop is. Eigenlijk is het geen prop maar een goedje van dik slijm. Het is niet heel veel, maar vooral door de structuur en kleur valt het wel op. Jouw baarmoeder is tijdens de gehele zwangerschap als het ware beschermd en afgesloten door deze prop. Het zorgt ervoor dat er geen bacteriën van buitenaf bij je kindje kunnen komen. Wanneer de bevalling nadert wordt de baarmoedermond wat weker en wijder en kan de slijmprop er zomaar uitvallen. Geen paniek, dit gewoon een teken dat de bevalling gaat beginnen.

Urine of vruchtwater?

Ben je een plasje vocht verloren en twijfel je of het urine of vruchtwater is? Ruik en proef dan even aan het vocht. Urine ruikt en smaakt erg zout terwijl vruchtwater zoet is. In dit stadium van de zwangerschap kan het zowel zijn dat je een beetje in je broek geplast hebt, aangezien alle spieren wat weker worden voor de naderende bevalling, maar het kan ook zo zijn dat het je vruchtwater is. Belangrijk om vast te stellen want dan weet je of de bevalling nadert.

Wat is een ruggenprik?

Dit is een vorm van pijnstilling die in het ziekenhuis wordt toegediend door een anesthesist. Mocht je erg veel pijn hebben kan dit overlegd worden. Wel is het verstandig om van te voren na te denken over de ruggenprik. Zo zijn er een aantal voor- en nadelen die wellicht bepalend zijn voor jouw keuze. Op het moment suprême is niet de juiste timing om deze op een rijtje te zetten, doe dit daarom al eerder en leg jouw keuze vast in het geboorteplan.

De voordelen:

 • De pijn is direct een heel stuk minder
 • Deze pijnstiller werkt snel in
 • Jouw kindje heeft geen last van de gevolgen van de prik
 • Je blijft helder en kunt dus optimaal de bevalling meemaken

De nadelen:

 • Je moet sowieso aan een infuus en zit dus ‘vast’
 • De bevalling eindigt vaker met een vacuümpomp aangezien er minder kracht gezet kan worden tijdens het persen
 • De bevalling zelf kan een stuk langer duren
 • Je moet wat langer in het ziekenhuis blijven als het kindje er eenmaal is

Hoe lang duurt een bevalling?

Dat is erg lastig te bepalen. Sowieso is het afhankelijk van het hoeveelste kindje je bevalt. De eerste duurt bijna altijd het langst. De gehele bevalling kan worden opgedeeld in drie fases: 1. de ontsluiting, 2. de uitdrijving, 3. de nageboorte. Bij een eerste kindje worden deze fases gemiddeld in 24 uur doorlopen. Bij een tweede kindje is dit gemiddelde 12 uur. Maar pin je er niet op vast. Sommige kindjes worden in een paar uur geboren en anderen overschrijden elk gemiddelde.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je