{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 37 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 37 weken zwanger

37 weken zwanger

Week 37: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Afbeelding blog '37 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De baby is nu 46,5 centimeter lang en weegt 3100 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De lengte van jouw kindje kun je vergelijken met een snijbiet of een stengel selderij.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Jouw kindje krijgt steeds meer haar op het hoofd terwijl de haartjes op de rest van het lichaam verdwenen zijn. De haardos die je kindje in het begin heeft houdt hij of zij zelden vast. Vaak verandert de kleur én de hoeveelheid al in de eerste paar weken.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 37?

In deze week en de week die volgt legt jouw lichaam nog de laatste hand aan de longen en hersenen van de baby. Stel dat je een geplande keizersnede moet ondergaan dat wordt dit ook pas vanaf week 29 ingepland. Dat heeft met deze laatste ontwikkelingen te maken.

Wat is een rugwee?

Wanneer jij ineens een erg heftige pijn in je onderrug krijgt kan er sprake zijn van een rugwee. Meestal houdt een zeurende pijn aan en wordt dit om de paar minuten wat heftiger. Het kan een voorteken zijn voor de naderende bevalling maar dit hoeft niet. Het kan ook als voorbereiding zijn. De pijn kan erg vervelend zijn en je kunt je partner vragen je te ondersteunen de weeën op te vangen. Je rug kan bijvoorbeeld stevig worden gemasseerd of probeer je rug te rekken. Een grote bal (soort skippybal) kan je helpen om deze houdingen aan te nemen zonder dat je buik hoeft te worden aangespannen. Een kruik of warme douche kan ook verlichten. Sommige vrouwen hebben tijdens een zwangerschaps- of yoga cursus geleerd om (rug)weeën op te vangen door middel van een diepe ademhaling in de onderrug.  

Wat is een CTG?

CTG is de afkorting van cardiotocograaf en is een apparaat waarmee de hartslag van de baby geregistreerd kan worden. Ook kunnen hiermee de weeën worden geregistreerd. Dit apparaat wordt regelmatig tegen het einde van de zwangerschap gebruikt mocht het niet zo goed gaan met de zwangere vrouw. Er kan dan nauwlettend in de gaten gehouden worden of het goed gaat met de baby.

Slapeloosheid, is dit normaal?

Dat is zeker normaal, jouw lichaam heeft het best zwaar… Een (bijna) voldragen baby slurpt je energie weg én duwt lekker tegen jouw organen. Zo tegen het einde wordt dit steeds vermoeiender en is de kans dat je lekker een nachtje door kunt slapen klein. Probeer te relativeren waar je slapeloosheid vandaan komt en probeer veel korte momentjes te pakken voor een powernap zodat je toch redelijk uitgerust de bevalling ingaat.

Wanneer je partner bellen?

Dat hangt af van waar je partner werkt en wat de reistijd is. Je wilt natuurlijk dat je partner op tijd thuis is mocht de bevalling starten. Bespreek daarom goed wat jullie beiden willen en hoe jullie communiceren. Stel jij stuurt vast een berichtje als je het gevoel hebt dat de bevalling wellicht zou kunnen starten die dag, dan is hij alvast een beetje voorbereid. Starten er echt weeën en houden deze aan? Dan is het slim om te gaan bellen zodat jullie samen kunnen beslissen wanneer de verloskundige kan worden ingelicht. Twijfel niet te veel, wanneer jij het gevoel hebt dat je liever je partner in de buurt wil hebben dan volg je gewoon je gevoel.

Wat is strippen?

Wanneer het tijd wordt dat de baby gaat komen (kan meerdere redenen hebben), maar de baby wil niet wordt er wel eens gebruik gemaakt van ‘strippen’. Dit is een inwendig onderzoek waarbij er geprobeerd wordt om de vliezen te breken. De kans dat het strippen werkt en de bevalling van start gaat is 20%.

Kindje in stuit, wat nu?

De kans dat je kindje uit zichzelf nog gaat draaien in deze week is vrij klein. Er zal een echo worden gemaakt om de precieze stand van de baby te bekijken. Daarna moet er een keuze worden gemaakt. Kun je de baby helpen om de juiste positie in te nemen, laat je de natuur zijn gang gaan of wordt het toch een keizersnede? Dit is aan de verloskundige, de gynaecoloog en jou. Er zal altijd worden gekozen voor de oplossing die het beste is voor jou en je kindje.  

Hoe bevalling opwekken?

Na 40 weken ben je wel klaar met je dikke buik en wil je het kleine wondertje graag ontmoeten. Nu zijn er een aantal tips en tricks die ervoor zouden zorgen dat je de bevalling/weeën op kunt wekken. Of deze tips echt werken weten we niet, maar wij maakte voor jou een selectie:

  • Eet het hart van een verse ananas
  • Drink bitterlemon
  • Drink tonic
  • Pittig eten (pas op, dit kan er ook voor zorgen dat je de hele dag op de wc beland..)
  • Voetmassage
  • Tepels masseren
  • Seks
  • Wonderolie

http://www.mamaplaats.nl/advies/bevalling-opwekken

Extreem moe, kan dat kwaad?

Het is heel normaal dat je in deze periode van je zwangerschap erg moe bent. De zwangerschap vergt veel van je lichaam en mentaal ben je ook nog eens druk bezig met de bevalling en de tijd erna. Dan erbij zit je buik ook nog eens in de weg. Je buik belemmerd je bij je dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en op tijd je rust te pakken. Jij bent de enige die jouw lichaam aan kan voelen. Take it easy!

Waarom op linkerzij slapen?

Wanneer je op je linkerzij slaapt is de bloedtoevoer in je lichaam het beste. Een goede bloedtoevoer naar de baarmoeder is van groot belang. Wanneer je op je rug of rechterzij slaapt krijgt de baarmoeder minder bloed wat de ontwikkeling van de baby zou kunnen remmen. Lig je niet altijd even lekker op je linkerzij? Gebruik dan een voedingskussen. Dit kussen kun je tussen je benen leggen wat voor steun zorgt. Je krijgt hierdoor meer rust en valt gemakkelijker in slaap.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je