{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 36 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 36 weken zwanger

36 weken zwanger

Week 36: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Afbeelding blog '36 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jullie kindje is nu 45 centimeter lang en weegt 2900 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Dat is te vergelijken met een meloen (geen watermeloen maar een honingmeloen).

Hoe ziet de baby er nu uit?

Jouw baby verliest langzaam het beschermende laagje huidsmeer op de schouders, rug en nek. Dit was tegen de hardheid van het vruchtwater maar ondertussen zijn er voldoende vetjes bijgekomen en is het niet meer nodig.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 36?

Doordat het laagje smeer loslaat wordt het vruchtwater wat troebel. Hieraan kun je perfect zien in welk stadium een kindje geboren wordt: helder vruchtwater en een baby waar nog veel smeer aan zit - dan is het een redelijk vroeg geboren kindje. Is het vruchtwater vol met vlokjes, dan is het kindje op tijd en wanneer het vruchtwater helemaal troebel is, zijn de smeervlokjes opgelost en is het een late baby.

Waarom mag ik niet (meer) in de tuin werken?

Het is niet verstandig om in de tuin te gaan werken tijdens je zwangerschap, ook het verschonen van de kattenbak moet je in deze periode achterwege laten. Tuinaarde en kattenpoep kan besmet zijn met de toxoplasma-parasiet. Deze parasiet kan voor een infectie zorgen. Als moeder zul je koorts krijgen en jezelf moe en lusteloos voelen, maar voor de baby is de parasiet wel degelijk gevaarlijk. De baby kan namelijk door de parasiet een afwijking krijgen welke daarvoor niet aanwezig was. Je moet hierbij denken aan een waterhoofd of een ernstige afwijking aan de ogen. De baby kan zelfs slechtziend of blind worden geboren.

Is diarree een voorteken van de bevalling?

Er worden vele signalen genoemd die erop kunnen duiden dat de bevalling nabij is. Zo is diarree er ook eentje. Wanneer je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling, zal de baarmoeder zich samentrekken. Deze samentrekkingen kunnen ervoor zorgen dat je diarree krijgt in de uren voor de bevalling. Ben jezelf ervan bewust dat je voldoende water drinkt en zuivel laat staan. Zo ben je helemaal klaar voor de bevalling en ben je goed voorbereid mocht het zover zijn.

Ik voel de baby bijna niet, moet ik me zorgen maken?

Nee hoor, de baby heeft niet veel plek meer om zichzelf te bewegen. De ruimte in de baarmoeder wordt steeds kleiner aangezien je kindje steeds groter wordt. Het kan zo zijn dat je kindje is ingedaald. Hij of zij ligt dan met het hoofdje vast tussen de bekken en kan niet meer draaien. Dit zorgt ervoor dat je je kindje niet meer voelt. Maak je dus niet druk, het einde is nabij. Nog even en je houdt je kleine wondertje in je armen!

Ik moet veel overgeven, kan dit kwaad?


Dat je in de laatste fase van je zwangerschap veel moet overgeven kan duiden op een hoge bloeddruk. Het is dus verstandig dit even te laten meten bij de huisarts of de verloskundige. Het is namelijk wel belangrijk dat je zo fit mogelijk aan je bevalling kunt beginnen!

Ik heb een hoge bloeddruk, wat nu?


Het is verstandig je bloeddruk in de gaten te laten houden. Ook doe je er goed aan om wat urine af te geven bij de huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat je last hebt van het HELLP-syndroom. Wanneer je hier last van hebt zal dit te zien zijn in de urine en bestaat de kans dat je kindje eerder gehaald moet worden. Het HELLP-syndroom gaat namelijk pas na de zwangerschap over. Hoe eerder de zwangerschap voorbij is, hoe beter het is voor de gezondheid van jezelf en de gezondheid van je kindje. Wel is het zo dat vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn 3x meer kans hebben op een hoge bloeddruk dan vrouwen die al eens zwanger zijn geweest. Schrik dus niet wanneer dit het geval is, maar houd het goed in de gaten.

Ik heb een lage bloeddruk, wat nu?

Een lage bloeddruk hoort een beetje bij de zwangerschap. Je zult je duizelig voelen en slap. Zorg ervoor dat de bloeddruk goed in de gaten wordt gehouden door de verloskundige of de huisarts. Verder kun je zelf ook iets doen aan je lage bloeddruk. Eet voldoende zout, zorg dat je altijd rustig op staat wanneer je een tijdje hebt gezeten en dat je voeten een stukje hoger liggen wanneer je gaat liggen.

Wat zijn voortekenen voor een naderende bevalling?

Er gaan vele verhalen de ronde over welke tekenen aantonen dat de bevalling eraan komt. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • Diaree
  • Een slijmprop verliezen uit je vagina
  • Vliezen die breken
  • Harde buiken
  • Heeeeeel veel plassen
  • Geen zin meer hebben in seks
  • Omdat je nu écht alles vergeet

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je