{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 32 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 32 weken zwanger

32 weken zwanger

Week 32: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '32 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De baby is nu 40 centimeter lang en weegt 1800 gram. Het gewicht stijgt in verhouding meer dan dat de baby langer wordt.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kindje is zo groot als een kleine krop sla.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Bijna ‘af’ al! Je kindje krijgt in deze week namelijk vinger- en teennagels. Ook de haartjes groeien lekker door. Beetje bij beetje wordt jouw baby afgerond.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Jouw kindje is zich aan het voorbereiden op het leven buiten de baarmoeder. Denk aan oefenen met slikken, ademhalen, zuigen en schoppen. Ook gaat jouw baby langzaam aanstalte maken om in de juiste positie te gaan liggen: met het hoofdje naar beneden.

Vanaf welke week ga je vaker naar verloskundige?

Dat is afhankelijk van je verloskundige praktijk en natuurlijk ook van de vordering van jouw zwangerschap. Als alles gaat volgens het boekje dan is het gebruikelijk om je verloskundige eens in de twee weken te zien. Dit is tot aan de 36 weken en vanaf dan is eens per week gemiddeld. je hebt hier als het goed is dan ook de tijd voor, want je verlof is ingegaan en in huis zal alles ook redelijk af zijn al.

Welke pijnstilling is mogelijk bij de bevalling?

Je hebt vele soorten pijnstilling. Op de eerste plaats de meest natuurlijke vormen: ademhaling, drukpunten en stroomschokjes dmv een TENS machine. Deze technieken kun je bijvoorbeeld tijdens een bevallingscursus bespreken.

Mocht je in het ziekenhuis bevallen zijn er nog een aantal meer opties. Denk aan toediening van morfine, gebruik van lachgas of de ruggenprik. Belangrijk is dat je je van te voren goed inleest over deze pijnbestrijdingsmiddelen. Check ook wat de eventuele risico’s voor jou en je baby zijn, zo ben je op het moment suprême beter in staat een juiste keuze te maken.

Vanaf wanneer met verlof?

Dit kan met 6 weken voor je uitgerekende datum of 4 weken voor de uitgerekende datum. Dit heeft wel direct invloed op het aantal weken wat je na de bevalling krijgt aan bevallingsverlof. Het totaal is namelijk 16 weken. Ga je met 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof, heb je na de bevalling nog recht op 10 weken en ga je met 4 weken met verlof dan volgen er 12 na de bevalling.

Wanneer je precies met verlof gaat is ook afhankelijk van de impact van jouw zwangerschap. Heb je het idee om met 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan en gaat het 6 weken van te voren fysiek niet om te werken? Bespreek dit dan met je werkgever! De gezondheid van jou en je kindje staat voorop.

Hoeveel kilo ben je aangekomen tot en met week 32?

Dit is voor iedere vrouw anders, let daarom vooral op je leefstijl en niet op het cijfertje op de weegschaal. Maar om toch een gemiddelde te noemen: 10 kilogram gewichtstoename is gebruikelijk bij 32 weken zwangerschap.

Wanneer moet het geboortekaartje af zijn?

Zo rond dat je met verlof gaat is het wel verstandig om iets klaar te hebben staan. Tip: Om er al achter te komen wat jullie leuk vinden is het leuk om een Pinterestbord te starten en leuke kaartjes te verzamelen. Stel je wil 100% op safe spelen en ook een drukproef willen, dan is het verstandig om al in een eerdere fase de opzet af te hebben.

Wat zijn leuke geboortekaartjes?

Dat is aan jou! Je hebt natuurlijk wel wat trends elk jaar. Op dit moment is een langwerpig kaartje helemaal in. Ook het gebruik van icoontjes is veel gebruikt en het toevoegen van een foto serietje van de baby. Pastelkleuren zijn ook veel gebruikt.

Komt de kraamzorg nog voor de bevalling thuis langs?

Meestal wel, er wordt dan een kennismakingsgesprek gehouden. De vertegenwoordiger van de kraamzorgorganisatie heet je welkom en legt uit wat je te wachten staat. Ook controleert hij of zij of jouw huis al redelijk baby/kraamweek proof is. Denk hierbij aan de hoogte van je bed en de aanwezigheid van een wiegje en badje.

Tot welke week kan de baby draaien?

Tot week 37 zal de baby redelijk soepel kunnen draaien, uiteraard zul je dit wel voelen maar vaak doet dit geen erg veel pijn. Na week 37 wordt het toch allemaal wel heel erg krap en kan draaien moeilijk gaan en erg pijnlijk zijn. Let zelf even op hoe de baby draait. Het liefst natuurlijk in de juiste positie: met het hoofdje naar beneden.

Wat is een babyshower?

Dit is een traditie overgewaaid uit Amerika. De zwangere vrouw wordt verrast door haar vriendinnen met een klein feestje om de komst van jouw baby te vieren. Er worden dan vaak cadeautjes gegeven en kleine spelletjes zoals ‘raad de naam’ en ‘babyfoto’s van je vriendinnen matchen’ gespeeld.

Wat is een ijzertekort?

Veel zwangere vrouwen ontwikkelen gedurende de zwangerschap een tekort aan ijzer. Dit wordt ook wel ‘bloedarmoede’ genoemd. Het betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed aanwezig zijn. Je merkt dit aan jezelf doordat je je moe, zwak en duizelig voelt of soms zelfs kort van adem bent. De reden hiervoor is een tekort aan ijzer wat aangevuld kan worden door bepaalde voedingsmiddelen zoals stroop en spinazie. Maar meestal is het eten van ijzerrijke voeding niet voldoende om de klachten te verhelpen en is een aanvullend tabletje noodzakelijk. Deze kunnen gewoon bij de drogist worden gekocht. Bespreek dit wel altijd met je verloskundige.

Ik zie op tegen de bevalling, wat kan ik doen?

Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden en rustig te worden. Een zwangerschapsyoga of bevallingscursus kan je hier erg goed bij ondersteunen. Geef ook aan jouw behandelend arts of verloskundige aan dat je er tegenop ziet. Samen kunnen jullie dan doorspreken hoed dit komt en wat er aan gedaan kan worden.

Wanneer moet de vluchttas of vluchtkoffer klaar staan?

Als we van een ‘normale’ zwangerschap uitgaan kan het kindje tussen de 38 en de 42 weken komen. Daarom is het verstandig om bij 37 weken alles al klaar te zetten of in ieder geval alles in huis te hebben zodat er snel een tas gemaakt kan worden.

Wanneer weten de meesten de naam van de baby?

Dat verschilt heel erg. Sommige stelletjes hebben al jarenlang de naam vaststaan zelfs voordat er überhaupt een kinderwens is. Anderen hebben iets meer moeite met bepalen. Wel is het verstandig om rond de 32 weken een redelijk potentiële naam te hebben. Zo heb je nog even de tijd om eraan te wennen en mocht je kindje onverwachts eerder komen heb je een zorg minder.

Ik heb aambeien is dat normaal?

Aambeien is een veel voorkomende zwangerschapskwaal en is direct ook een van de minst prettige. Helaas zijn ze als ze er eenmaal zijn, lastig te behandelen. Zalfjes of crème helpen vaak niet.

Aambeien zijn kleine gezwollen bloedvaten die zich in of net buiten de anus bevinden. Ze kunnen erg jeuken en pijn veroorzaken, vooral tijdens het poepen.

Echt voorkomen kun je aambeien ook niet helaas. Je moet nu eenmaal regelmatig naar het toilet en wanneer je druk zet is er een kans dat er aambeien ontstaan gedurende je zwangerschap. Wel kun je ervoor zorgen dat je voedsel eet waardoor jouw ontlasting lekker soepel gaat en je dus weinig druk hoeft te zetten.

Is mijn baby ingedaald?

Dat kan de verloskundige je vertellen. Wel zijn er wat symptomen die hierop kunnen wijzen. Kun jij je benen moeilijk bij elkaar houden en waggel je als een gans rond? Dikke kans dat jouw kindje aan het indalen is!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je