{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 31 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 31 weken zwanger

31 weken zwanger

Week 31: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '31 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

In week 31 van je zwangerschap is de foetus gemiddeld 39 cm en weegt zo’n 1500 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Wanneer je de grootte van je kindje zou vergelijken met een groente, is de lengte te vergelijken met de lengte van een paksoi.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Aan het uiterlijk van je baby verandert niet meer zoveel. De baby zal natuurlijk nog wel wat groeien en aankomen, maar de ontwikkelingen in deze week (en opvolgenden weken) zullen zich voornamelijk in de hersenen afspelen.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Je baby zal de komende tijd voornamelijk in gewicht aankomen. Verder zorgen de hersenen er in deze periode voor dat je kindje zijn lichaamstemperatuur goed onder controle kan houden, ook voor na de bevalling. Verder kunnen de longen vanaf nu zelfstandig ademhalen, nou ja, binnen de baarmoeder dan.

Ik voel mijn baby niet meer, moet ik mij zorgen maken?

Je baby wordt steeds groter en krijgt daardoor steeds minder ruimte in de baarmoeder. Natuurlijk zal je kindje af en toe nog steeds een flinke trap uitdelen of wat onrustig bewegen, maar hij of zij zal een stuk rustiger zijn vanaf nu. Voel je jouw kindje helemaal niet meer? Dan is het wel verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige. Zij zal jou en het kindje dan helemaal checken.

Wanneer krijg je een keizersnede?

Eigenlijk worden bijna alle baby’s geboren met de hoofdligging. Dit houdt in dat het hoofdje tijdens de bevalling als eerste naar buiten komt en daarna de rest van het lijfje. Het kan ook zo zijn dat je kindje niet met het hoofdje voor de opening ligt, maar in een stuitligging. Er zijn verschillende vormen van stuitliggingen. In alle gevallen zal met een gynaecoloog worden overlegd hoe de bevalling verder zal moeten vorderen. Dit kan middels een gewone bevalling of middels een keizersnede. Ligt je kindje in een dwarsligging, dan zal er sowieso een keizersnede plaatsvinden.

Tot wanneer blijven werken?

Je blijft werken tot ongeveer 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum. Hoe langer je doorwerkt voor de bevalling, hoe langer je verlof hebt na de bevalling. Dit kun je dus geheel zelf indelen, de periode voor en de periode na de bevalling. Het totaal van de weken ervoor en erna is 16 weken. Natuurlijk is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren, zegt jouw lichaam dat je rust moet pakken, pak die dan ook. De bevalling vergt veel van je lichaam en uitgeput aan de bevalling beginnen is geen goed idee. Dus luister altijd naar je lichaam en pas hier je verlof op aan.

Wanneer moet de baby met het hoofdje naar beneden liggen?

Rond de 31e week van de zwangerschap zal je kindje de positie voor de bevalling gaan aannemen. De baby kan nu nog redelijk bewegen in de kleine ruimte die hij nog heeft. Wanneer hij begint met indalen zal hij niet meer van positie kunnen veranderen.

Hoeveel kilo aangekomen in week 31?

De gemiddelde vrouw is bij de 31 weken zwangerschap zo’n 9,5 kilo aangekomen. Schrik niet als dit minder is of meer, ieder lichaam is anders en ieder lichaam reageert anders op de zwangerschap.

Ik vergeet heel veel, is dat normaal?

Dat je veel dingen vergeet tijdens de zwangerschap is heel normaal. Het heeft zelfs een naam gekregen, namelijk: zwangerschapsdementie. Het is heel logisch dat je rond deze periode van je zwangerschap van alles vergeet. Dit komt omdat je (vaak zelfs onbewust) jezelf aan het voorbereiden bent op de bevalling. Je gedachten gaan daar naar uit en niet naar de was, de boodschappen of de cadeautjes die je nog moet kopen voor je jarige broer. Je hoofd heeft letterlijk geen ruimte meer voor andere informatie dan de informatie over de naderende bevalling.

Hoe weet ik dat mijn baby is ingedaald?

Luister goed naar je eigen lichaam. Vaak voel je dat je kindje op een andere plek schopt dan wat je gewend was van de tijd ervoor. Voel je de schopjes nu hoog in je buik, dan kan dit erop wijzen dat je kindje is gedraaid en begonnen met indalen. Wanneer je kindje is ingedaald kun je vaak ook beter ademhalen. De druk in je buik wordt dan namelijk minder aangezien je kindje lager zit dan wat je hiervoor gewend was.

Ik heb ontzettende nesteldrang, anderen ook?

Jazeker, nesteldrang is heel normaal en helemaal in deze fase van de zwangerschap! Het komt steeds dichterbij, het moment dat je jouw kindje in je armen gaat nemen. Maar daarvoor moet natuurlijk het huis helemaal spik en span zijn! kleertjes moeten zijn gewassen, de box moet klaarstaan, wat dacht je van de kinderwagen en de maxi cosi. Je bent alleen maar bezig met je huis ‘kind klaar’ maken. Alles moet klaar staan voor de komst van de kleine.

Ik heb buikpijn, wat kan dat zijn?

Het kan zijn dat je kindje bezig is met indalen. Het hoofdje komt dan op zijn plek te zitten tussen de bekken. Hierdoor kun je een vervelende druk, ook wel omschreven als buikpijn, ervaren in je onderbuik en bij je vagina. Een bijkomend voordeel van het indalen van je kindje is wel dat je minder kortademig zult worden aangezien de druk op de longen wordt verminderd.

Wat moet er in mijn bevallingsplan?

In een bevallingsplan zet je alles op een rijtje voor jezelf, je partner en de verloskundige voor tijdens de bevalling. Natuurlijk weet je van te voren nooit hoe je bevalling gaat lopen, maar je hebt er vast wel over nagedacht wat je wel en niet zou willen. Deze punten zet je op je bevallingsplan zodat het duidelijk is voor iedereen en je hier op het heftige moment van de bevalling niet aan hoeft te denken. Verder geeft het je ook een fijn gevoel wanneer je goed bent voorbereid. Hier een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je geen lange teksten op je bevallingsplan schrijft. Dit maakt het tijdens de bevalling alleen maar lastig leesbaar.
  • Keep it short and simple! Maak een prioriteitenlijst en zet de prioriteiten bovenaan ;)
  • schrijf op welke houding je fijn vindt en wie je graag bij je hebt tijdens de bevalling
  • Zorg ervoor dat duidelijk is wat er wel en niet op de film en foto’s mag komen.
  • Maak duidelijk wat jouw wensen zijn m.b.t. pijnstilling.
  • Zet op je lijstje de gewenste locatie voor de bevalling. Hoewel je dit niet altijd in de hand hebt, is het handig dat dit voor alle partijen duidelijk is.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je