{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 3 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 3 weken zwanger

3 weken zwanger

Week 3: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '3 weken zwanger'

Wanneer kun je een eerste positieve test op zijn vroegst verwachten

Als je het volgens ‘het boekje’ zou doen, kan er getest worden op de eerste dag dat je niet ongesteld bent en dat wel zou moeten zijn. Dat heet ook wel je ‘niet ongesteldheids dag’ NOD. Maar iedere vrouw is anders en elke cyclus verloopt ook weer anders. Daarnaast ben je natuurlijk erg nieuwsgierig en kun je misschien niet het geduld opbrengen om te wachten tot je NOD. Er zijn iets gevoeligere testen verkrijgbaar (meestal ook wat prijziger) waarmee je een paar dagen eerder al een positief streepje zou kunnen zien. Toch is het wel aan te raden om op je NOD nog eens te testen met een normale test. Wederom positief? Gefeliciteerd! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vroege test negatief aangeeft en je een paar dagen later alsnog positief test. Succes!

Wat is het hCG hormoon?

Het hCG hormoon betekent ‘Humaan choriongonadotrofine hormoon’ en wordt door je lichaam tijdens een zwangerschap aangemaakt. De hoogte van dit hormoon is hét bewijs voor een (prille) zwangerschap. Het hCG hormoon wordt door de placenta geproduceerd en is meetbaar in het bloed en de urine van een vrouw. De eerste twee maanden van je zwangerschap stijgt het hCG hormoon erg snel: iedere twee dagen een verdubbeling! Wanneer je niet zeker bent van het stadium van je zwangerschap wordt er door een (huis)arts regelmatig een indicatie gedaan aan de hand van de hCG waarde in het bloed van een vrouw. Er kan dan een redelijk duidelijke schatting van de vordering van de zwangerschap gegeven worden. Ook een urinetest is gebaseerd op het hCG hormoon. Wanneer je vroeg test, kan je dit het best doen met ochtendurine. Deze is namelijk iets geconcentreerder dan de urine die gedurende de dag volgt.

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Dat is natuurlijk bij iedere vrouw anders, maar er zijn zeker een aantal veelvoorkomende symptomen:

  • Misselijkheid! Dit komt door de stijging van je hCG hormoon. Je lichaam is dit niet gewend en geeft een reactie: misselijkheid. Bij het merendeel van de zwangere vrouwen is dit (gelukkig) alleen in het eerste trimester het geval en vaak alleen in de ochtend. Helaas kan er weinig aan verholpen worden.
  • Pijnlijke of gespannen borsten en tepels. Wanneer je net zwanger bent gieren de hormonen door je lichaam. Dit uit zich onder andere door gespannen borsten. Vaak gaat dit ook samen met een wisseling in je stemming. Iets chagrijniger dan normaal? Zere borsten? Misschien ben je wel zwanger!
  • Uitblijven van de menstruatie. Uhm, logisch natuurlijk! Dit is toch echt hét symptoom dat kan wijzen op een eventuele zwangerschap. Vanaf je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) kan je een test doen.
  • Vermoeidheid. Zeker in de eerste paar weken gebeurt er erg veel in je lichaam. Dit kan resulteren in moeheid. Wanneer je niet weet dat je zwanger bent kan dit vreemd of anders aanvoelen.

Zwangerschapstest toont heel licht streepje, ben ik nu zwanger?

Ja! Een streepje is een streepje! De reden dat deze nog licht is, betekent een lage waarde hCG hormoon. Dit kan komen omdat je aan de vroege kant getest hebt. Tip: test een paar dagen later nog eens met ochtendurine. Als het goed is, is het streepje duidelijker.

Wat gebeurt er bij de bevruchting

De bevruchting is de samenvoeging van een zaadje met een rijpe eicel. Zodra dit gebeurt valt het staartje van de zaadcel af en wordt de ‘schil’ van de eicel anders van structuur. Dit is om ervoor te zorgen dat er niet meerdere zaadcellen tot de eicel kunnen toetreden. Wanneer de zaadcel en de eicel succesvol zijn samengevoegd, worden ze één en start de celdeling.

Wat is een innestelingsbloeding?

Op het moment dat er een succesvolle bevruchting heeft plaatsgevonden, start de celdeling en… de innesteling. Dit betekent dat de bevruchte eicel een plekje in de baarmoeder zoekt en zich daar nestelt. De bevruchting vindt plaats in de eileider en de innesteling in de baarmoeder. Zodra dit gebeurt kan er een kleine bloeding worden veroorzaakt. Aangezien dit precies rond de periode is dat je ongesteld moet worden, wordt een innestelingsbloeding wel eens aangezien voor een menstruatie. Maar let op: lang niet elke vrouw heeft een innestelingsbloeding wanneer er succesvol een bevruchtte eicel nestelt in de baarmoeder!

Welke zwangerschapstest is het best?

Om eerlijk te zijn, zijn bijna alle zwangerschapstesten tegenwoordig betrouwbaar. Je betaalt meestal iets meer voor gemak of voor een ‘speciale’ indicatie. Een smiley of de periode dat je zwanger bent is soms leuker om te zien dan een saai roze streepje of plusje.

Wat betekent DPO?

DPO staat voor ‘Days Past Ovulation’ ofwel: aantal dagen na de ovulatie. Vanaf 14 DPO kan er worden getest of je zwanger bent. Maar veel vrouwen kunnen niet wachten en proberen het gewoon al met 11 DPO. De kans is aanwezig dat de test dan negatief uitwijst terwijl er wel een beginnende zwangerschap is. Het hCG hormoon is dan alleen nog niet hoog genoeg om dit aan te tonen. Test daarom altijd nog eens met ongeveer 14 dagen na de ovulatie of de test positief of negatief is.

Bloedverlies, wat kan dat betekenen?

Bloedverlies kan gedurende een zwangerschap heel veel betekenen. Zowel goed- als slecht. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een innestelingsbloeding, dat betekent dat er een succesvolle innesteling heeft plaatsgevonden. Goed nieuws dus. Maar er zijn ook redenen dat een bloeding minder positief is: denk aan een afstoting van een vruchtje of de start van je menstruatie. In alle gevallen geldt: neem contact op met je huisarts als het je niet lekker zit of je het niet vertrouwt. Sommige vrouwen hebben gedurende het gehele eerste trimester last van bloedingen terwijl de baby wel goed groeit en ontwikkelt. Het hoeft dus zeker niet altijd slecht nieuws te zijn.

Kan ik zwanger zijn tijdens mijn menstruatie?

Als je ervan uitgaat dat iedereen een ‘perfecte’ cyclus heeft van 28 dagen en elk zaadcelletje maximaal 5 dagen in leven blijft kun je niet zwanger worden tijdens je menstruatie. Maar iedereen zit weer anders in elkaar. Het is praktisch wel mogelijk (maar ook erg zeldzaam). Stel je hebt een zeer korte cyclus van 21 dagen en de zaadjes die geproduceerd zijn tijdens de seks blijven extra lang: 7 dagen in leven. Dan is een zwangerschap zeker mogelijk tijdens je menstruatie. Er van uitgaan dat je maar één of twee weken per maand vruchtbaar bent is niet juist. Je kunt nooit precies inschatten wanneer je vruchtbaar bent. Wel kun je gebruik maken van ovulatietesten mocht je iets exacter willen weten wanneer je vruchtbare periode is.

Mag je seks hebben, als je net zwanger bent?

Dat mag zeker. Wanneer je net zwanger bent is de vruchtbare eicel na de ontmoeting met de zaadcel van structuur veranderd. Dit zorgt ervoor dat er niet nog een zaadje binnen kan dringen. Het bevruchtte pakketje gaat zich proberen in te nestelen. Als dit lukt ben je zwanger. Er is geen reden om seks te laten, dat geldt voor je gehele zwangerschap. Alleen pas als je vliezen zijn gebroken wordt seks afgeraden in verband met infectiegevaar. Of je zin het in seks is een ander verhaal. Sommige vrouwen hebben juist een hoger libido gedurende de zwangerschap en anderen juist het tegenovergestelde.  

Negatieve zwangerschapstest

Dat kan een flinke domper zijn. Zeker als je graag zwanger wilt worden. Check altijd even of je op de juiste tijd getest hebt: op of na je NOD én met ochtendurine. Mocht je eerder getest hebben of met urine midden op de dag kun je het na een paar dagen nog eens proberen. Blijft de test negatief? Dan heeft er geen succesvolle innesteling plaatsgevonden en kun je ervan uitgaan dat je niet zwanger bent.

Bevallingsdatum berekenen, hoe doe ik dat?

Je uitgerekende datum hangt samen met het aantal dagen van je cyclus. Gemiddeld is dit 28 dagen. Een zwangerschap duurt 40 weken en start eigenlijk al voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Op dag 1 van je cyclus terwijl er pas rond dag 14 een bevruchting plaatsvindt. Twee weken krijg je dus ‘cadeau’. Wanneer je exact weet wanneer de bevruchting geweest is kun je gaan doortellen. Ook zijn er diverse rekentools op internet te vinden. Maar het meest betrouwbare is toch jouw verloskundige. Zij berekend aan de hand van jouw hCG waarde, jouw indicatie van wanneer het gebeurd zou kunnen zijn én de groei van je embryo de precieze uitgerekende datum. Of je kindje daadwerkelijk dan geboren wordt? Die kans is erg klein, maar rond deze periode zal het wel gaan gebeuren. Spannend!

Hoe lang duurt het om zwanger te raken?

Dat is niet te bepalen. Sommige vrouwen zijn direct na het stoppen van anticonceptie zwanger, of zelfs door de anticonceptie heen! Anderen hebben meer geduld nodig en er zijn zelfs vrouwen onvruchtbaar of ongewenst kinderloos. Zwanger worden is en blijft een wonder. Wel zijn er cijfers bekend met gemiddelden. Bijvoorbeeld de statistieken van Dokter Online (2015). Hieruit blijkt dat 25% van de stellen die zwanger wil worden, dit binnen 1 maand is, 60% binnen 6 maanden en 80% binnen een jaar. (Bron: Dokter Online)

Weer ongesteld, hoe lang nog voordat ik weer kans heb op een zwangerschap?

Dit is afhankelijk van de lengte van je cyclus. Bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen ben je binnen twee weken na je menstruatie vruchtbaar. En uiteraard de periode hier net voor en er net na. Maar toch zijn er uitzonderingen en kun je niet precies zeggen wanneer je vruchtbaar bent. Daarom wordt geadviseerd om, om de dag te vrijen rond jouw vruchtbare periode. Dit is ook met een ovulatietest te bepalen.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je