{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 29 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 29 weken zwanger

29 weken zwanger

Week 29: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '29 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jouw kindje is nu ongeveer 36,5 centimeter en weegt 1100 gram. Dit kan wat afwijken, dit zijn gemiddelden. Tijdens de groei echo’s wordt bepaald of jouw kindje goed op schema ligt.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De baby is nu de grootte van een flespompoen.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Qua lengte is je baby bijna al de geboortelengte, maar het gewicht… Daar gaat nog gigantisch veel bijkomen!  

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Jouw baby is druk met zijn of haar beentjes. De schoppen worden steeds heftiger, je kindje is namelijk de motoriek aan het ontwikkelen. Ook wordt het skelet steeds sterker. Allemaal voorbereidingen om dadelijk sterk de wereld op te komen.

Wat kan ik doen tegen dikke enkels?

Ervoor zorgen dat je jouw enkels regelmatig omhoog houdt. Dikke enkels betekent dat er vocht vast zit en lastig afgevoerd kan worden. Dit heeft weer te maken met het extra bloed wat door de zwangerschap rondgepompt wordt door jouw lichaam. Je kunt daarom een beetje helpen: wanneer je jouw benen omhoog legt, zorgt de zwaartekracht ervoor dat het afvoeren van vocht wordt geholpen. Ook is het belangrijk dat je voldoende water blijft drinken, aangezien het vocht is wat vastgehouden wordt is er ook vocht nodig op andere plaatsen.

Pak je rust als je dikke enkels hebt of koel ze een beetje met wat ijs. Geen paniek want dit is een zeer veelvoorkomende kwaal!

Is het normaal dat ik zo raar droom?

Ja! Erg veel zwangere vrouwen hebben gedurende hun zwangerschap ‘last’ van (enge) dromen! Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan zijn de zwangerschapshormonen die door je lichaam gieren. Er verandert lichamelijk veel, en dat verwerk je in je slaap. Zo komen we meteen bij een andere oorzaak: de komst van je baby geeft ook veel zorgen en geregel. Ook kan het zijn dat je (onbewust) een beetje bang bent voor de bevalling of de periode erna. Dat er een life-changing event aankomt geeft impact en ook dat mentale aspect verwerk je in je slaap.

Zwangerschaps yoga of Zwangerschaps gym?

Dat is afhankelijk van hoe jij in elkaar steekt… Ben je een echte nuchtere sportieveling? Dan word je waarschijnlijk iets gelukkiger van de zwangerschapsgym. Hier wordt namelijk vooral bewogen en uitleg gegeven over het fysieke aspect van de bevalling. Vaak aangevuld met een korte cursus puffen. Met zwangerschapsyoga wordt er meer aandacht besteed aan verschillende ademhalings- en ontspanningstechnieken. Meer mindfulness dan sportief.

Ik heb pijn in mijn onderrug, wat kan het zijn?

Jouw lichaam is aan het voorbereiden op de bevalling straks en doet dit met behulp van het stofje progesteron. Dit is een weekmaker. Deze weekmaker zorgt ervoor dat de baby straks soepel naar buiten kan doordat de verbindingen tussen de gewrichten losser worden. Dit is alleen niet plaatselijk bij je bekken/heupen maar je gehele rug wordt wat zwakker door de progesteron. Dat kan rugpijn veroorzaken. Je kunt wel wat maatregelen toepassen voor jezelf die de rugklachten kunnen verminderen. Denk hierbij aan niet- of minder zwaar tillen, een rechte sta- en zithouding en je regelmatig laten masseren door je partner of door de fysiotherapeut.   

Wat is een geboorteplan?

Dit is een boekje waarin jij en je partner jullie wensen omtrent de bevalling opschrijven. Het kan namelijk zo zijn dat je van te voren precies weet wat je wil en in alle hectiek van het bevallen dit vergeten wordt. De onderwerpen in het geboorteplan lopen uiteen van het soort pijnstilling wat je zou willen gebruiken tot aan de houdingen/attributen je zou willen uitproberen tijdens de uitdrijving.

Het geboorteplan invullen is voor veel stelletjes ook een mooi moment om eens goed voor te bereiden en in te lezen op wat er komen gaat. Als je bijvoorbeeld de vraag over mogelijke pijnbestrijdingsmiddelen in gaat vullen is enige research vereist. Zo bereiden jullie je goed voor op de mogelijkheden en verloopt de bevalling een beetje soepeler. Het bevallingsplan geef je aan jouw verloskundige en zij of hij zal deze toepassen gedurende de bevalling.

Welke pijnstilling is mogelijk tijdens de bevalling?

Op de eerste plaats zijn er wat natuurlijke pijnstillers die je kunt toepassen tijdens het bevallen. Dit kan een bepaalde ademhalingstechniek zijn of een drukpuntmassage van jouw partner. Ook is er een apparaatje genaamd ‘TENS’ (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie), deze zorgt door middel van kleine stroomschokjes voor pijnstilling. Verder heb je een aantal soorten pijnstilling die uitsluitend in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld morfine-achtige medicijnen die d.m.v. een infuus toegediend kunnen worden. Ook een ruggenprik komt veel voor. Hierbij wordt de pijn van de weeën weggenomen door middel van een stofje wat met een naald tussen je ruggenwervels toegediend wordt. Een andere vorm van pijnstilling is het gebruik van lachgas, dit kan maar bij sommige ziekenhuizen/kraamhotels.

Welke vorm(en) voor jou het fijnst zijn weet je vaak pas op het moment van bevallen zelf. Wel is het waardevol om je van te voren goed in te lezen over de voor- en nadelen van het gebruik van deze pijnbestrijdingsmethoden zijn. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je een ruggenprik krijgt, je sowieso niet  2 uur na de bevalling naar huis mag, maar minimaal 6 uur onder controle moet blijven? Dat kan best als een verrassing komen op het moment zelf als je je niet goed ingelezen hebt. Ook zitten er aan sommige pijnbestrijdingsmiddelen enkele risico’s voor jou of voor de baby.

Hoe vaak voel je de baby in week 29?

Voorheen was hier een soort van gemiddelde voor. Je moest de baby dan een x aantal keer per uur voelen. Was dit niet het geval dan moet er even rust genomen worden en focus op de buik. Nog steeds geen beweging? Dan wordt er gebeld met de verloskundige.

Tegenwoordig is dit iets aangepast: vanaf week 20 wordt er verwacht dat je een ritme of regelmaat gaat herkennen. Gedraagt jouw kindje zich anders dan de weken ervoor? Dan is er reden om een verloskundige te bellen. Het kan namelijk zo zijn dat je jouw kindje overdag nauwelijks voelt maar dat er in de avond een actieve piek is. Dat is dan dus het patroon wat jij herkent van je kindje. Wanneer die actieve piek ineens wegblijft en je vertrouwt het niet… Dan trek je aan de bel. Een antwoord op de vraag hoe vaak je de baby in week 29 voelt is er dus niet. Dat is zwangerschap- en kind afhankelijk.

Ik heb zo’n last van maagzuur, is dat normaal?

Jazeker! Een veelvoorkomende kwaal! Doordat jouw baby steeds groter wordt, neemt het ruimte in. Er worden wat organen weggedrukt, zo ook je maag. Je maag is gevuld met maagzuur en dit kan omhoog komen. Resultaat: een zure smaak in je mond wat mogelijk met misselijkheid gepaard gaat. Om dit te voorkomen kun je bepaalde voedingsmiddelen die dit versterken minderen. Dit zijn sinaasappelsap, koffie, pittige kruiden, knoflook en koolzuurhoudende drankjes. Ook is het eten in kleinere porties beter als je last hebt van brandend maagzuur.

Wanneer je er al last van hebt kan een Rennie genomen worden. Ook kan beweging helpen. Loop een blokje of doe een paar oefeningen. Wat voor veel vrouwen ook verlicht, is een paar happen vanillevla. Zo gaat het zure, branderige gevoel weg.

Waar vind ik leuke geboortekaartjes?

Waar niet? Tip; maak een Pinterest bord waar je alle leuke kaartjes verzamelt. Print dit vervolgens uit en bespreek met je partner welke jullie mooi vinden en wat bij jullie past. Vervolgens kun je op internet zoeken waar deze kaartjes aangeboden worden. Bij veel aanbieders kun je zelf redelijk personaliseren, dan heb je een redelijk uniek kaartje. Ben je lekker creatief? Dan kun je ook zelf aan de slag gaan!

Wanneer moet de babykamer klaar zijn?

Hier is niet echt een gemiddelde periode voor, maar met week 29 is het wel handig dat je er enigszins mee bezig bent. Stel jullie maken een keuze voor een kamertje waarbij de levertijd 10 tot 12 weken is? Oeps! Maar aan de andere kant: in het prille begin heeft jouw kindje nog niet veel nodig. Een goede wieg, commode en een handige voedingsstoel voor jou zijn essentieel. De rest kan altijd nog. Wel ervaren veel vrouwen een nesteldrang die ervoor zorgt dat de kamer echt wel af is voordat de baby komt. Ook is het afhankelijk van het soort kamertje wat je wil. Ga je voor veel zelf maken/schilderen? Dan moet je daar echt wat tijd voor nemen ook omdat jij fysiek met de week iets minder flexibel en fit wordt. Als je een compleet kamertje koopt, is dit in een weekend in elkaar gezet. Houd gewoon je gevoel aan en gebruik een afvinklijst zodat je niets vergeet.

Tot wanneer is het veilig om seks te hebben?

Gedurende de hele zwangerschap kan je seks hebben mits je vliezen niet gebroken zijn. Dan is er namelijk een grote kans op infectiegevaar! Als jij (en je partner) er fijn bij voelen kan er gewoon worden gevreeën. Wel kan de buik in de weg zitten en worden sommige standjes misschien ongemakkelijk. Kijk hierin samen wat fijn voelt.

Wat zijn oefenweeën en voorweeën?

Oefenweeën ervaren vrouwen vaak in de vorm van harde buiken. De weeën zijn hierbij als het ware naar boven gericht in plaats van naar beneden. Hierdoor kun je mooi onderscheiden of er sprake is van een oefenwee of een echte wee. Deze weeën zijn echt om jouw lichaam voor te bereiden, en jouzelf natuurlijk een beetje. Probeer rustig te blijven ademen en misschien even te gaan liggen. Of pak een warme douche. Deze oefenweeën kunnen al in een vrij vroeg stadium in de zwangerschap voorkomen en het is erg normaal. Mocht je het toch niet vertrouwen of heb je het idee dat de wee naar beneden gericht is en dus een ‘echte’ (voor)wee is? Neem dan direct contact op met je verloskundige.

Voorweeën zijn, zoals het woord al zegt, weeën voorafgaand aan de daadwerkelijke weeën. Het zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De mond van de baarmoeder wordt tijdens een voorwee alvast week gemaakt zodat er later een kindje doorheen kan. Je kunt voorweeen herkennen als best pijnlijk en kort van duur. De voorweeen worden alleen niet heftiger qua pijn en blijven redelijk gelijk. De kans is groot dat je voorweeen overgaan in steeds pijnlijkere echte baringsweeën.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je