{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 28 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 28 weken zwanger

28 weken zwanger

Week 28: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '28 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Je foetus is nu 38 cm groot en weegt nu zo’n 1300 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Met 28 weken zwangerschap kun je de grootte van je kindje vergelijken met een Chinese kool.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Je baby’tje kan nu van alles doen. Zo kan hij slikken, hikken, zuigen, knipperen met de ogen en dromen! Ja dromen, je kindje kan vanaf deze week een situatie herbeleven. Zo kan hij lekker over jouw stem dromen!

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

De longen van het baby’tje zijn nu erg goed aan het groeien. Als je kindje nu geboren zou worden heeft hij of zij een grote kans om dit te overleven. Vanaf deze week ontstaat het verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. De jongetjes zijn in gewicht wat zwaarder dan meisjes. Ook heeft je kindje nu regelmatig de hik. Dit kan je voelen in je buik :-)

Wanneer heb ik een groeiecho?

Een groeiecho kan plaatsvinden tussen de 22e en de 40e week van je zwangerschap. Deze wordt dan vergeleken met gemiddelden van andere baby’s in dezelfde fase van de zwangerschap en ook met de resultaten van de 20 weken echo van jouw kleintje.

Waarom droom ik zo raar?

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van nare dromen. Vooral aan het eind van je zwangerschap kan dit erger worden. Dit is helemaal niet gek en veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Het is zelfs een positief teken, het betekent dat je goed bent voorbereid op je zwangerschap.

Wanneer moet de babykamer af zijn?

Dit ligt helemaal aan jezelf. Je kan ervoor kiezen (dit is wat het meest voorkomt) de babykamer tussen de 32e en 34e week van je zwangerschap klaar te hebben. Dit geeft wel een bepaalde rust.

Wat is een vluchtkoffer of vluchttas?

Een vluchtkoffer of vluchttas is een koffer of tas met spullen die je klaar hebt staan tegen de tijd dat je moet bevallen. Hierin zitten alle spullen die je nodig hebt als je bevallen bent.

Wat moet er mee in de tas naar het ziekenhuis?

In deze tas moeten aardig wat spullen mee :-)

  • Een kaart met de gegevens van je zwangerschap
  • Een ziekenhuispasje en zorgverzekeringspasje
  • Document erkenning van de vrucht (mits niet getrouwd)
  • Geld/pinpas
  • Toiletartikelen voor jou
  • Kleding voor jou en voor je partner mochten jullie een nachtje moeten blijven in het ziekenhuis
  • Spullen en kleding voor je baby zoals: flesje, speentje, rompertje, truitje, luiers enz.
  • Een maxicosi
  • Een fototoestel of telefoon + opladers

Last van lekkende tepels, wat moet ik doen?

Dit is volkomen normaal. De melkproductie komt vaak al op gang tussen de 20 en 22 weken van je zwangerschap. Er bestaan speciale pads die je in je bh kan stoppen. Je kan deze wassen of uitkoken dus elke keer weer opnieuw gebruiken.

Waarom heb ik zo’n pijn in mijn rug?

Rugpijn is een veel voorkomende klacht tijdens zwangerschappen. Als je niet zeker weet of de klachten vanuit je rug of bekken komen is het verstandig even langs te gaan bij de huisarts. Hij kan voor jou vaststellen of je last van je rug of bekken hebt.

Komt de kraamzorg thuis langs en waarom?

De kraamzorg komt meestal tussen de 32e en 36e week van je zwangerschap langs voor een soort “intake” gesprek. Tijdens dit gesprek worden er verschillende dingen besproken. Zo leer je elkaar een beetje kennen. In dit gesprek vraagt de kraamzorg van alles. Zo wordt er besproken wat voor voeding je wilt gaan geven, of het babykamertje al klaar is (geen zorgen als dit niet zo is dit geen probleem), of je genoeg spulletjes in huis hebt voor de baby enz. De kraamzorg geeft je ook een aantal tips.

Hoge bloeddruk, is dat gevaarlijk?

Hoge bloeddruk is een veel voorkomende klacht tijdens zwangerschappen. Tijdens je zwangerschap verandert er zoveel in je lichaam dat ook je bloeddruk zich elke keer verandert. Als deze te hoog is ga langs de huisarts. Als het goed is houdt jouw verloskundige jouw bloeddruk nauwlettend in de gaten.

Heb ik een blaasontsteking?

Ook een blaasontsteking is een veel voorkomende klacht tijdens zwangerschap. Maar hoe herken je dit?

Je moet vaak plassen maar tijdens het plassen komt er weinig urine vrij. Je moet goed de kleur van je urine in de gaten houden, is deze anders dan normaal? Dan heb je waarschijnlijk een blaasontsteking. Het lastige van een mogelijke blaasontsteking tijdens de zwangerschap is dat je weinig tot geen pijn hebt tijdens het plassen. Dit komt doordat de blaas niet helemaal leeg wordt geplast en de ontstoken gedeelten elkaar niet raken. Wanneer je niet zwanger bent is dit wel en ervaar je redelijk wat pijn tijdens het plassen. Hét moment om aan de bel te trekken. Daarom is een mogelijke blaasontsteking erg verraderlijk tijdens je zwangerschap en is het belangrijk andere symptomen als koorts en de hoeveelheid en kleur van je plas in de gaten te blijven houden.

Welke pijnstillers mag ik slikken?

Het beste is om tijdens je zwangerschap geen medicijnen te nemen, maar voldoende rust te pakken. Toch kan het zo zijn dat het echt even nodig is. Pak dan een paracetamol. Wanneer je dit doseert, kan dit nauwelijks kwaad voor je kleintje. Let wel op dat het niet te veel wordt. Heb je dagelijks een paracetamol ‘nodig’? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts en bespreek waar de pijn vandaan komt

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je