{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 27 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 27 weken zwanger

27 weken zwanger

Week 27: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '27 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 36,5 cm en weegt zo’n 1100 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Als je de baby zou vergelijken met bijvoorbeeld een groente, dan zou je de baby nu kunnen vergelijken met een bloemkool.

Hoe ziet de baby er nu uit?

De wenkbrauwen en wimpers van de baby zijn helemaal ontwikkeld. De kleur van de ogen is nog grijs/blauwachtig. Welke kleur ogen je kindje echt krijgt is nog maar de vraag. Dat wordt pas na de geboorte zichtbaar en het kan zelfs een jaar duren voordat de uiteindelijke kleur bepaald is.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Vanaf deze week zal de baby beginnen met dromen. Dit komt doordat de hersenen zich flink aan het ontwikkelen zijn en het erg druk hebben. In week 27 zal de baby niet echt meer hard groeien. De focus ligt nu meer op de ontwikkeling van de organen.

Wanneer krijg je groeiecho’s?

Rond de 30 weken kan het zijn dat je een groeiecho krijgt. Deze echo is niet vanzelfsprekend, maar wordt wel steeds vaker aangeboden. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de grootte van het kindje in vergelijking met de zwangerschapsduur en de ontwikkeling tijdens de gehele zwangerschap.

Hoeveel kom ik aan in week 27?

Gemiddeld is een vrouw bij de 27 weken zo’n 7,5 kilo aangekomen. Natuurlijk is het per vrouw verschillend, dus raak niet in paniek wanneer je meer bent aangekomen. Ieder lichaam is anders en reageert anders op de zwangerschap.

Hoe zorg ik dat ik gezond eet?

Gezond eten is erg belangrijk, zelfs als je niet zwanger bent is het goed voor je lichaam om gezond te eten. Nu je zwanger bent is het extra belangrijk gezond te eten. Niet alleen voor ontwikkeling van je kindje, maar ook voor de conditie van je eigen lichaam. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor de bevalling. Om gezond te eten is discipline het allerbelangrijkste. Zorg dat je 1 a 2 stuks fruit per dag eet en 200 gram groente. Kies ingrediënten die bijvoorbeeld ook lekker zijn in een smoothie. Zo heb je snel je vitamines binnen zonder er tegenaan te hikken. Maar ben niet te streng voor jezelf en gun jezelf af en toe gewoon een lekkere reep chocolade of zakje chips.

Mijn energie daalt, wat kan ik doen?

Het is logisch dat je energielevel daalt. Je lichaam heeft het druk met de ontwikkeling van je kindje. Het kan zijn dat je wat ijzertekort hebt en je daardoor wat futloos voelt. Neem voldoende ijzerrijke voeding of gebruik een supplement om het ijzer in je lichaam aan te vullen.

Waarom heb ik ineens last van mijn bekken?

Het hormoon genaamd ‘relaxine’ zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op de bevalling. De banden worden slapper en er wordt meer ruimte gecreëerd tussen de bekken, dit zodat de baby er straks makkelijker uit kan. Het kan zijn dat je last krijgt van je stuitje, onderrug of onderbuik. Blijven de klachten aanhouden (ook na de zwangerschap), maak dan een afspraak bij de (bekken)fysiotherapeut. Check meteen even of dit vergoed wordt door je zorgverzekering zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Wat kan ik doen tegen brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is erg vervelend en een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Heb je veel last van brandend maagzuur, dan zijn hier een aantal tips:

  • Eet niets meer voordat je naar bed gaat
  • Vermijd sterke kruiden en vet eten
  • Eet kleinere porties verspreid over de dag
  • Drink niet teveel dranken met koolzuur
  • Neem de tijd voor je maaltijd, eet op een rustig tempo

Ik heb last van mijn ribben, is dat normaal?

Ribbenpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap en is heel normaal. Je baarmoeder groeit steeds meer, evenals je baby. Je baby is in deze periode lekker beweeglijk en kan soms flink tegen je ribben aan schoppen. Je kunt niets doen tegen deze pijn. Wel is de pijn vaak minder als je staat of ligt.  

Wat is een 4D echo?

Tijdens een 4D echo kun je jouw kindje in 3D zien bewegen. Een 4D echo laat namelijk bewegende 3D beelden zien. Het grote verschil tussen een 3D echo en een 4D echo is dat je bij een 3D echo een 3D foto/beeld te zien krijgt en bij een 4D echo een 3D film/bewegende beelden.  

Hoe kies ik de leukste babynaam?

Dit is natuurlijk helemaal aan jou en de keuze is reuze! Iedereen vindt een andere naam mooi, belangrijk is dat jij er voor de volle 100% achter staat. Kijk voor inspiratie eens naar de aftiteling van een film, koop een babynamenboek, surf op het internet.

Wanneer moet ik het geboortekaartje klaar hebben?

In deze fase van de zwangerschap is het slim om al eens goed rond te kijken op verschillende websites naar wat voor soort kaartje je leuk zou vinden. Maak alvast een leuke tekst en vraag een proefdruk aan. Het kan namelijk wel even duren voordat een proefdruk je kant op komt.

Waar kan ik de leukste geboortekaartjes bestellen?

Er zijn verschillende websites te vinden waar je leuke geboortekaartjes kunt bestellen. Kijk goed rond welke website kaartjes heeft naar jouw smaak. Bestel bij verschillende websites en proefdruk en maak je keuze. Je zou eens kunnen kijken op Kaartje2go, geboortekaartjes.nl of mycards.nl. Zo zijn er nog vele andere websites!

Welke soorten Maxi Cosi autostoeltjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten Maxi Cosi autostoeltjes te verkrijgen. Bekijk het aanbod en kijk welke jouw favoriet is. Zo is er een variant voor extra kleine baby’s, een variant waarbij het hoofdje extra wordt ondersteunt en een variant die gemakkelijk in en uit de auto te klikken is.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je