{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 26 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 26 weken zwanger

26 weken zwanger

Week 26: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '26 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Je kindje groeit lekker door, niet echt in de lengte maar vooral in de ‘breedte’. Het gewicht is nu alweer 720 gram en de lengte 33 centimeter.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Jouw kindje is nu de grootte van een grote krop sla.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Steeds meer ‘af’. Je baby is sinds deze week ook alerter. Dit komt omdat hij of zij kan reageren op geluiden en bewegingen. Ook licht en donker zijn te onderscheiden. Het wezentje in jouw buik leert te reageren op externe prikkels.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

WOW: de oogjes gaan af en toe open vanaf week 26! De voorgaande maanden bleven deze klem dicht. Hij of zij kan al zien wat er om zich heen gebeurt. Maar helaas voor de baby, is dat niet zoveel in een krappe baarmoeder…

Banner_zwangerschapskalender

 

Is de baby levensvatbaar in week 26?

Ja, je baby is volgens de statistieken levensvatbaar. Zelfs al vanaf 25 weken zwangerschap tegenwoordig. Wel is het dan extreem prematuur en kunnen er veel complicaties optreden. Wanneer een kindje rond de 26 weken geboren wordt overleeft 70% van de baby’s de bevalling en de periode daarna. Maar vergis je niet, wanneer een baby overleeft, kan het een erg heftig leven met beperkingen tegemoet gaan. Het is per kindje afhankelijk hoe het opkrabbelt na een extreme prematuur geboorte. Vaak is het lichaampje nog niet helemaal af en heeft het bijvoorbeeld moeite met ademhalen ivm onderontwikkelde longen. Of is het door een ontbrekend immuunsysteem erg vatbaar voor infecties. Wel zijn de ontwikkelingen in ziekenhuizen in volle gang en stijgen de positieve resultaten hard.

Wat betekent de term immatuur?

Immatuur betekent een extreem te vroeg geboren kindje, tussen de 16 weken en de 28 weken zwangerschap. In veel van de ‘immature’ gevallen overlijdt het kindje. Als het blijft leven wordt er meestal gesproken over (extreem)prematuur.

Mag ik gewoon blijven sporten?

Ja! Dat kan zeker en is juist goed! Wel is het belangrijk dat je realistisch blijft en naar je lichaam luistert. Ga bijvoorbeeld met jouw 26 weken zwangerschap niet een half uur touwtjespringen maar maak een stevige wandeling en doe daarna wat oefeningen. Er zijn ook speciale sportclubjes voor zwangeren. Zwanger-bootcamp bijvoorbeeld. Zolang jouw lichaam meewerkt en je geen extra klachten van sporten krijgt, kun je dit fijn blijven doen. Let wel op dat je stopt met het trainen van je buikspieren. Een harde core is namelijk niet prettig met bevallen.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een gevoel wat door bijna alle zwangere vrouwen wordt ervaren. Simpel gezegd is het, het in orde maken van je ‘nestje’. Jullie huisje baby-klaar maken. Het komt vaak voor dat de nesteldrang met de week heftiger wordt en doorslaat op niet alleen de babykamer maar het hele huis. Kijk je bijvoorbeeld al 2 jaar tegen een peertje aan in de woonkamer, dan kan het zomaar zijn dat als de nesteldrang toegeslagen is, er ineens een lamp moet komen. Het beste ‘medicijn’ tegen nesteldrang? Toegeven! Poetsen en opruimen maar!

Wanneer moet de babykamer klaar zijn?

Hier is niet echt een bepaalde grens voor. Let er wel op dat wanneer je het lang uitstelt, er een kans is dat je minder goed in staat bent fysiek werk te doen. Dit omdat je vaak tegen het einde van je zwangerschap steeds meer last krijgt van kwaaltjes en die buik… die gaat nu eenmaal in de weg zitten! Zorg er wel voor dat de ‘basics’ op orde zijn zoals een maxi-cosi, luiers, wiegje en flesjes. Voor de rest kun je best afwachten totdat de nesteldrang toeslaat, dat is bij iedereen anders namelijk ;)

Wat staat er op de baby uitzetlijst?

Eigenlijk alles wat je in huis moet halen voor de komst van een kindje. Het is handig om zo’n lijst af te vinken, dan weet je zeker dat er niets vergeten wordt. Je hebt verschillende soorten lijsten die vaak door winkels of merken worden uitgedeeld. Tip: maak van een aantal uitzetlijsten jouw eigen uitzetlijst. Print deze uit en hang deze op de koelkast. Zo kun je echt afstrepen.

Moet ik nieuwe babykleertjes wassen?

Ja, dat is beter van wel. In de winkel kunnen de kleertjes zomaar door tientallen handen worden aangeraakt. Jouw kindje is nog erg kwetsbaar en gevoelig voor bacteriën. Was daarom alles (zonder wasverzachter) voordat je het in de kast legt.

Ik ben bizar moe, is dat normaal?

Uhmm... helaas wel! Jouw kindje groeit met de dag en gebruikt jouw energie als brandstof. Ook til je net iets meer gewicht mee de hele dag en ook dat kost energie. Als het mogelijk is, pak dan in de middag een korte powernap. Dan kun je er weer even tegenaan!  

Hoeveel kilo kom je aan in week 26?

Probeer je niet teveel te focussen op een cijfer. Iedere zwangerschap is uniek en ook ieder lichaam reageert anders. Je hebt geen ‘goed’ gewicht rond deze periode. Probeer zelf in de schatten of je gezond en actief leeft. Maar als we toch een cijfer moeten noemen: 6,5 kilo gewichtstoename is gemiddeld.

Waarom heb ik ineens zoveel spataderen?

Spataderen komen bij veel zwangere vrouwen voor. Ze bevinden zich vaak op de benen en zien er niet bepaald charmant uit. De spataderen worden veroorzaakt door het hormoon progesteron wat je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Progesteron zorgt ervoor dat de wanden van je aderen slapper worden. Tegelijk gaat er extra bloed rond in je lichaam in verband met je zwangerschap. Door deze twee factoren krijgen de aderen extra druk en ontstaan spataderen. Helaas zijn spataderen lastig weg te krijgen, het beste is om te voorkomen ze te krijgen. Dit doe je onder andere door veel te bewegen en te slapen met je benen iets omhoog. Verminder zoveel mogelijk de druk in je benen en bevorder de doorbloeding.

Wat is een kraampakket?

Een hele doos vol met benodigdheden voor tijdens en na de bevalling. Voor veel zwangere vrouwen is een kraampakket even schrikken om uit te pakken… Er zitten namelijk veel verbandjes, zeiltjes en handschoentjes in. Maar ook zoogcompressen voor gedurende de borstvoedingsperiode. Meestal kun je een kraampakket gewoon aanvragen bij jouw zorgverzekering. Dan krijg je deze rond de 25 weken zwangerschap opgestuurd. Bij sommige zorgverzekeringen wordt een pakket niet vergoed en dan moet je zelf op zoek naar deze spullen. Tip: heb je een gedeelte van je kraampakket over? Dan kun je deze inleveren bij het ziekenhuis. Zij sorteren dit en sturen het aan derdewereldlanden. Zo kunnen er daar weer wat bevallingen veiliger en hygiënischer verlopen.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

Op de eerste plaats natuurlijk het voorkomen ervan. Koffie, sinaasappelsap en appel zijn echte zuur-opwekkers. Probeer deze dan ook te vermijden. Maar echt voorkomen lukt meestal toch niet. Jouw lichaam moet nu eenmaal ruimte inleveren voor de baby en daarmee wordt het een en ander weggedrukt. Zo ook komt jouw maaginhoud iets omhoog. Wanneer je last hebt van brandend maagzuur kun je een Rennie pakken. Je hoeft hier niet zoals bij andere geneesmiddelen bang te zijn dat het schadelijk voor je kindje is. Rennie bevat namelijk bijna alleen maar Calcium. Uiteraard moet je niet overdrijven. Ook kan een bakje vanillevla goed helpen tegen brandend maagzuur.

Welke babykamer meubeltjes moet ik hebben?

Sowieso is een goede commode belangrijk. Jouw kindje produceert (als het goed is) aan de lopende band volle luiers. Daarom is een goede verschoonplek waar de luiers en doekjes binnen handbereik staan belangrijk. Ook het wiegje is een belangrijk element van de babykamer. Verder is het fijn om voldoende opbergruimte te hebben. Kastjes, planken en manden voor de kleertjes en doeken. Voor de rest kun je het inrichten zoals je zelf mooi vindt. Doe lekker wat inspiratie voor babykamer meubeltjes op, op Instagram.

Tip: een schommelstoel is ideaal voor nachtelijke voedingen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je