{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 24 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 24 weken zwanger

24 weken zwanger

Week 24: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '24 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Jouw kindje is in week 24 ongeveer 32 centimeter lang en weegt 560 gram. 560 gram is net zo zwaar als de snoepverpakkingen bij de kassa van de supermarkt meestal hebben. Grappig hé?!

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De baby is qua grootte deze week te vergelijken met een grote courgette of maiskolf. Beetje bij beetje gaat hij of zij wat meer ruimte in beslag nemen in jouw buik.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Steeds meer begint jouw foetus op een baby te lijken. Deze week is de baby in staat om de wenkbrauwen te bewegen. Dat ziet er al best ‘echt’ uit allemaal.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Deze week is erg belangrijk: de longen van je kindje worden geoptimaliseerd. Ook wordt er aandacht aan de hersenen gegeven.

Bekken pijn, wat moet ik doen?

Rust pakken! Bekken pijn of instabiliteit is erg vervelend maar ook erg vaak voorkomend bij zwangeren vrouwen. Je hebt speciale ‘bekken fysio’s’ die gespecialiseerd zijn om jou te ondersteunen en helpen met een goede houding. Wat erg belangrijk is bij bekkenpijn: probeer je bekken symmetrisch te blijven gebruiken. Niet rekken naar één kant of hinkelen dus. Ook de kleermakerszit is niet bevorderend.

Kramp in mijn buik, wat kan het zijn?

Wat het kan zijn…? Je baby! Hij of zij is steeds groter en neemt ruimte in beslag. De ruimte die eigenlijk gereserveerd was voor jouw organen. Het kan zijn dat door het draaien van jouw kleintje, andere organen een beetje aan de kant gedrukt worden. Dit kan kramp opleveren. Neem even rust mocht je hier last van hebben. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je verloskundige.

Wat moet ik doen bij harde buiken?

Wat vaak helpt een harde buik te verhelpen is focussen op een regelmatige diepe (buik) ademhaling. Doordat je diep ademt in de buik krijgt jouw kindje steeds een beetje meer ruimte. Ook kun je in je handen wrijven totdat deze warm zijn en rustig je buik strelen. Een kruikje of warme douche/bad kan ook bevorderend zijn. Niet in alle gevallen is een harde buik makkelijk te verhelpen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de oorzaak van je harde buik. Heb je veel stress? Dan is er iets meer nodig dan een goede ademhaling.

Wat zijn voorweeën?

Voorweeën zijn ook wel oefenweeën en gaan vaak gepaard met harde buiken. Je lichaam is aan het oefenen voor de bevalling en rekt met voorweeën alles vast een beetje op. Let wel op dat je niet te vaak en te lang in dit stadium van je zwangerschap voorweeën hebt. Anders moet je even contact opnemen met je verloskundige. Een warm bad of kruikje kan de eventuele pijn verzachten.

Wat zijn moodswings?

Wat het woord al zegt: jouw mood is lekker aan het swingen. Van extreem gelukkig naar diep teleurgesteld of down? Dan komt allemaal door die fijne hormonen. Je kunt er niet zoveel aan doen… Hopelijk begrijpt jouw omgeving een beetje dat jouw lontje iets korter is dan gebruikelijk en dat er nu eenmaal een wekelijkse huilbui bijhoort.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is het gevoel wat je krijgt om het ‘nestje’, jullie huis, op orde te maken. Dit is bijvoorbeeld de babykamer maar ook hele andere ruimtes kunnen het doel zijn. Heb jij bijvoorbeeld een intense drang om ineens dat kapotte keukenkastje te (laten) maken? Dan is dit vast en zeker een gevolg van nesteldrang. Het is handig om een to do lijst te maken die je samen met je partner kunt afvinken.

Hoeveel kilo kom je aan in week 24?

Dat is bij iedere zwangere vrouw anders en dit hangt niet direct samen met de grootte van je kindje. Focus je niet op een cijfer maar om de symptomen die je lichaam je geeft. Maar mocht je toch een gemiddelde willen hebben: 5,5 kilogram is het gemiddeld aantal kilo wat vrouwen zijn aangekomen na 24 weken zwangerschap.

Wat zit er allemaal in een uitzetlijst?

Alles wat je in huis moet halen voordat jouw baby’tje geboren wordt. Dit is erg uiteenlopend van kleertjes tot aan meubels en van flesjes tot aan traphekjes. Je kunt online diverse lijstjes vinden en in sommige uitzetlijsten staan ook de benodigdheden voor jou als aanstaande moeder erin vermeld. Tip: creëer je eigen uitzetlijst aan de hand van drie of vier lijsten die je online gevonden hebt. Hierin kun je zelf prioriteren wat je belangrijk vindt.

Wat zijn de leukste winkels om te babyshoppen?

Je hebt er enorm veel maar de favoriet van de redactie Mamaplaats is en blijft bol.com. Je hebt hier een overzichtspagina waar je echt ALLES kunt bestellen. Van babykamer meubels tot een babyfoon en van kleertjes tot aan slingers. Check het hier

Wat zijn de beste autostoeltjes?

Als je niet veel met de auto reist is een maxi cosi voldoende. Mocht je vaak met de baby in de auto reizen heb je een aantal goede stoelen: Cybex is een erg bekend merk. Let bij het kopen goed op de gemakkelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het stoeltje. Niets zo vervelend dan op het moment dat je wilt vertrekken, je een half uur bezig bent om de autostoel goed vast te maken.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je