{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 23 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 23 weken zwanger

23 weken zwanger

Week 23: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Afbeelding blog '23 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

Je baby is nu 29 centimeter en het weegt 500 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kan je baby nu vergelijken met een grapefruit of een grote sinaasappel.  

Hoe ziet de baby er nu uit?

De baby is in verhouding helemaal in orde! Wel moet hij of zij nog erg veel groeien. Het kindje lijkt af maar van binnen is dat nog niet hoor!

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Deze week groeit je kindje razendsnel! Vooral de hersentjes maken een groeispurt. Ook krijgt je baby’tje deze week tepels.

Er komt wat melk uit mijn borsten, is dat normaal?

Ja dat is helemaal normaal tijdens deze periode van je zwangerschap. Deze periode komt het eerste ‘melkvocht’ op gang. Niet schrikken dus :) Gewoon even lekker douchen, als het goed is, is het niet zo veel en komt het ook niet zo vaak voor. Is alleen maar een teken dat het allemaal op gang begint te komen: een goed teken dus!

Hoe weet ik of ik ijzertekort heb?

Als je je de laatste tijd wat moe en duizelig voelt kan dit komen doordat je misschien te weinig ijzer hebt in je lichaam. Ga even langs de huisarts en laat dit testen.

Op mijn buik ontstaan lijntjes, wat zijn dit?

Dit is waarschijnlijk striae. Dit komt omdat je buik erg veel groeit in een korte periode. Je kunt dit niet echt tegengaan maar je kunt wel proberen je huid soepel houden door middel van olie smeren op je buik.

Wanneer een 3D echo?

Je kan de echo het best doen tijdens de periode van 24 en 31 weken zwanger. In deze periode is het kindje het best te zien tijdens de echo. Ga je iets later, dan heb je de kans dat er niets tot weinig te zien valt aangezien het kindje al erg groot is. Ga je eerder, dan valt er weer weinig te zien van het uiteindelijke gezichtje bijvoorbeeld.

Wat kan ik doen tegen slecht slapen?

Helaas slapen zwangere vrouwen meestal slecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben die bijna allemaal duiden op de zwangerschap. Zo zijn onrustige benen een reden van slapeloosheid, maar ook het meerdere malen per nacht plassen staat hoog op het ‘slapeloosheid-lijstje’. Bedenk eerst wat de reden is dat je wakker wordt. Zweet je bijvoorbeeld veel? Probeer dan eens te kijken naar een goed ventilerend dekbed of zet een raampje open op de slaapkamer. Moet je vaak naar het toilet? Probeer dan voordat je gaat slapen niet te veel water of thee te drinken. Last van onrustige benen? Leg je benen op een kussen zodat ze iets omhoog liggen. Maar voor alles geldt: je kunt het wel verminderen maar het hoort er gewoon ook een beetje bij. Succes!

Wat zijn harde buiken?

Harde buiken zijn een soort ‘oefenweeën’. Je baarmoeder is dan aan het samentrekken. Dit is heel normaal en helemaal niet erg. Je kunt proberen om harde buiken weg te ademen. Blijf rustig en wrijf over je buik. Niet te druk maken. Houden de harde buiken lang aan of vertrouw je het niet? Bel dan even met je verloskundige.

Hoe vind ik de leukste babynaam?

Je kan op internet heel veel babynamen vinden. Er zijn veel lijstjes met namen voor jongens en meisjes. Gewoon lekker veel rondspeuren op internet :-)

Wat moet ik allemaal al hebben geregeld?

Het is handig dat je tijdens deze periode je kraamhulp al hebt geregeld. Je hoeft zo net voor je bevalling je niet meer druk hierom te maken. Ook de erkenning van de ongeboren vrucht (mocht je niet getrouwd zijn) is een belangrijk punt. Verder het nadenken over en aanmelden bij de kinderopvang moet al redelijk op tijd geregeld zijn. De rest van de belangrijke zaken volgt in de weken die komen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je