{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 20 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 20 weken zwanger

20 weken zwanger

Week 20: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '20 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 25 centimeter en weegt zo’n 320 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De grootte van je baby is te vergelijken met een papaja.  

Hoe ziet de baby er nu uit?

De baby is nu op de helft van de lengte die hij of zij met de geboorte zal hebben. Er komt de komende week weer een mooie groeispurt aan :)

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

De nieren van je baby zitten vanaf week 20 op de juiste plaats in het lichaam. De oortjes (oorschelp en oorlellen) zijn helemaal ontwikkeld. Verder zal de baby deze week lekker beweeglijk zijn.

Ben ik nu op de helft van mijn zwangerschap?

Jazeker! De eerste 20 weken zitten erop, nog 20 te gaan. Dat wordt lekker genieten van de laatste periode, want de meeste zwangerschapskwaaltjes zijn verleden tijd.

Ik voel mijn baby niet, is dat erg?

Nee, lang niet iedere moeder voelt de baby al in week 20. Het kan best nog een paar weken duren voordat je de baby voelt. Wat ook kan zijn is dat je denkt dat je darmen aan het rommelen zijn. Dit gevoel kan ook het bewegen van de baby zijn. Wie weet voel je dus al wel iets van je kindje. Ook kan het zo zijn dat de placenta ervoor ligt waardoor je de baby nog niet kunt voelen.

Kan de baby nu geluiden van buitenaf horen?

Jazeker! Je baby kan jou horen en de omgeving al horen. Het is dus helemaal niet gek om tegen je ‘buik’ te praten. Je kindje gaat zo je stem herkennen. Tip: laat je partner af en toe een verhaaltje vertellen aan je kindje, zo raakt hij of zij al gewend aan de stem.

Ik ben heel duizelig, wat kan dat betekenen?

Duizeligheid kan van alles betekenen en hoeft lang niet altijd ernstig te zijn. Het kan duiden op een lage bloeddruk, bloedarmoede of een lage suikerspiegel. Neem contact op met de dokter of de verloskundige wanneer je jezelf zorgen maakt. Alleen zij kunnen uitsluitsel geven. Let wanneer je duizelig bent altijd even op met opstaan of een snelle beweging. Daar kan je lichaam soms niet op tijd op reageren namelijk. Take it easy!

Wat wordt er gecheckt tijdens de 20 weken echo?

De 20 weken echo is geen pretecho. Tijdens de 20 weken echo wordt er gekeken naar de ontwikkelingen van het het kindje. Groeit de baby goed, hoe staat het met de botten, het hartje, de nieren, de maag, de darmen van het kindje. Alles wordt bekeken en gecheckt, maar ook wordt er gekeken of je baby geen afwijkingen heeft. Waar vooral naar gekeken wordt zijn symptomen die kunnen wijzen op een hazenlip, hartafwijking, waterhoofd, open ruggetje of open schedel.

Ik slaap slecht, wat kan ik hieraan doen?

Dit is lastig, want slapeloosheid en zwangerschap gaan erg goed samen helaas. Ga voor jezelf na wat de exacte oorzaak is dat je niet goed slaapt. Komt dit bijvoorbeeld omdat je 5x per nacht moet plassen? Probeer dan een uur voordat je gaat slapen niets meer te drinken. Transpireer je veel? Check dan je matras en beddengoed, ventileren deze wel goed? Of heb je last van krampen? Vraag aan je verloskundige in welke houding (wellicht met ondersteuning van een voedingskussen) je stabiel kunt slapen. Probeer het wel te relativeren, er gebeurt gewoon veel in je lichaam en slapeloosheid hoort er een beetje bij.

Wanneer moet ik aan geboortekaartjes beginnen?

Dit is natuurlijk helemaal aan jou. Wanneer je de 20 weken echo hebt gehad en je weet dat het allemaal goed gaat met je kindje, kun je alvast rustig beginnen met het bekijken van geboortekaartjes, het schrijven van een leuke tekst, een proefdruk aanvragen en natuurlijk een lijst maken met naar wie het kaartje gestuurd moet worden.

Hoe kies ik een goede kinderwagen?

Het is belangrijk van te voren te bepalen wat je belangrijk vindt bij de kinderwagen. Moet de kinderwagen grote wielen hebben? Multifunctioneel zijn? Aan te passen zijn aan de leeftijd van het kind? Opvouwbaar zijn? etc. Let ook op de ruimte die je hebt voor een kinderwagen, denk hierbij aan de auto en aan je huis. Wanneer je alles op een rijtje hebt kun je rustig gaan zoeken naar een kinderwagen die bij je past.

Wat moet ik kopen voor de baby?

In week 20 ga je al flink shoppen voor de babyuitzet! Verstandig is het om een uitzetlijst te maken. Meestal begin je met de grote spullen, zoals babykamer meubeltjes, een kinderwagen en een autostoeltje. Vervolgens zul je gaan kijken naar verzorgingsspulletjes, spullen voor in de kinderkamer en spullen voor in huis. Zo gaat je huis steeds meer leven en wordt ook je huis voorbereid op de komst van de baby.

Baby is aan de kleine kant, wat kan dat zijn?

Als de verloskundige heeft geconstateerd dat de baby wat een de kleine kant is, zal er vaak worden aanbevolen om veel rust te nemen. Door te rusten zal de bloedtoevoer naar de placenta worden verbeterd waardoor je baby meer voeding krijgt. Het kan natuurlijk ook erfelijk zijn. Dit is het geval wanneer de ouders zelf niet groot zijn. In beide gevallen is het belangrijk om het advies van je verloskundige op te volgen en mocht je het niet vertrouwen: vraag een extra (groei)echo aan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je