{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 2 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 2 weken zwanger

2 weken zwanger

Week 2: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '2 weken zwanger'

Wat is een ovulatie?

Een ander woord voor ovulatie is eisprong. Het is als het ware het gereedkomen van een eicel uit de eierstok. Tijdens de ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Er komt tijdens de ovulatie een rijpe eicel vrij uit de eierstok. Via de eileider komt deze in de baarmoeder.

Kan ik een ovulatie herkennen?

Sommige vrouwen kunnen de ovulatie voelen. Zij voelen dan steken in de onderbuik. Ook hebben sommige vrouwen een regelmatige cyclus waardoor je je ovulatie makkelijk kan berekenen. Je afscheiding kan ook anders worden. Hoe dichterbij de eisprong, hoe anders het wordt. Het wordt helderder en elastischer.

Wanneer valt de ovulatie bij een cyclus van 28 dagen?

De ovulatie vind altijd plaats in het midden van de menstruatiecyclus. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan valt een ovulatie op de 14e dag.  

Hoe werkt een ovulatie test?

In de urine van een vrouw zit het LH-hormoon. Gedurende een aantal dagen voor de eisprong of ovulatie bereikt dit hormoon zijn hoogtepunt, de LH-piek. Een ovulatietest meet de hoogte van het LH-hormoon en toont dan ook deze piek. Houd de ovulatietest enkele seconden in je urine en je ontdekt hoe hoog jouw LH-hormoon is en vertelt je of je vruchtbare dagen zijn aangebroken. Heb je in deze dagen gemeenschap, dan heb je kans op een zwangerschap.

Wat is een LH piek?

Een LH piek vindt plaats op het moment dat de eisprong eraan komt. Het is een stijging in een hormoon in je lichaam.

Hoe bereken ik mijn vruchtbare dagen?

Heb je een regelmatige cyclus, dan kun je eenvoudig berekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Dit is het best uit te leggen aan de hand van 2 voorbeelden;

1: Stel je hebt een lange cyclus, de bloeding van je menstruatie begint op 1 juli en je volgende begint op 31 juli. Dan spreek je over een cyclus van 30 dagen. Door nu  nu van de laatste dag van je cyclus, 31 juli, 13 tot 15 af te halen, ontdek je wanneer jouw eisprong heeft plaats gevonden, namelijk tussen 15 en 17 juli. wanneer jouw vruchtbare dagen zullen zijn.

2: Stel je hebt een korte cyclus, jouw laatste bloeding begon exact op 2 mei en je volgene begon op 28 mei dan is jouw cyclus 26 dagen. Door nu  nu van de laatste dag van je cyclus, 28 mei, 13 tot 15 af te halen, ontdek je wanneer jouw eisprong heeft plaats gevonden, namelijk tussen 11 en 13 mei.

Trek deze simpele rekenmethode door naar jouw toekomstige cycli en je ontdekt heel simpel jouw vruchtbare dagen.

Hoe raak ik snel zwanger?

Hieronder een paar tips om snel zwanger te worden:

 • Stop met anticonceptie ;)
 • Focus je niet te veel op zwanger worden en heb vertrouwen dat het lukt
 • Wil je je cyclus niet bij gaan houden, vrij dan om de 2 / 3 dagen
 • Houd de data bij van de eerste dag dat je steeds ongesteld wordt en reken je ovulatie; periode uit (zie hierboven)
 • Gebruik een ovulatietest
 • Vrij op vruchtbare dagen; 2 tot 3 dagen daarvoor en op de dag zelf
 • Meet je temperatuur om je vruchtbare dagen te bepalen
 • Slaap zes tot acht uur per nacht
 • Sport niet te veel.

Hoe vaak seks om zwanger te raken?

Je hebt de grootste kans om zwanger te raken als je in je vruchtbare week om de dag vrijt.

Hoe herken ik een eisprong en wat zijn de symptomen?

Je kan je eisprong aan meerdere symptomen herkennen.

 • Je cervixslijm veranderd. De hoeveelheid en structuur wordt dunner
 • Het LH hormoon neemt toe
 • Je hebt meer zin in seks
 • Je temperatuur neemt toe
 • Een klein gedeelte zegt het te kunnen voelen aan een stekende pijn onderin de buik

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen, dan valt je ovulatie op dag 14. 2 tot 3 dagen daarvoor en op de dag van de ovulatie zelf ben je het meest vruchtbaar. Dit is dan dus in deze cyclus dag 11,12,13 en 14.

Hoe bereken ik mijn cyclus?

Jouw cyclus start op de dag dat je ongesteld wordt. Onthoud deze datum. Je cyclus eindigt op de dag voorafgaand aan de dag dat je opnieuw weer ongesteld wordt. Als je deze dagen telt, dan ontdek je de lengte van jouw cyclus. Om zwanger te raken is het het fijnst, als je een regelmatige cyclus hebt. Dit houdt in dat jouw cycluslengte steeds hetzelfde is. Hierdoor kun je eenvoudig jouw vruchtbare dagen berekenen. Wijkt jouw cyclus lengte iedere keer af, dan is het aan te raden om je temperatuur bij te houden of ovulatietesten te gebruiken om te ontdekken wat je vruchtbare dagen zijn.

Hoe kan ik met temperaturen mijn eisprong achterhalen?

Meert iedere dag op hetzelfde tijdstip, in de ochtend voordat je opstaat jouw temperatuur. Hiervoor heb je een thermometer nodig die nauwkeurig meet. Op de dag van de ovulatie daalt de lichaamstemperatuur over het algemeen met zo’n 0,2 tot 0,5 graden. Enig nadeel is, dat wanneer je dit constateert, je eigenlijk al aan de late kant bent als het gaat om je vruchtbare dagen. Die liggen immers net wat dagen voorafgaand aan de eisprong en op de dag zelf.

Wat vertelt cervixslijm mij over mijn vruchtbaarheid?

De baarmoederhals is de verbinding tussen de vagina en de baarmoeder en maakt slijmerige afscheiding aan. Door de toe- en afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menstruatiecyclus verandert deze afscheiding wekelijks in kleur en samenstelling.

De veranderingen in het cervixslijm zorgen ervoor dat het op bepaalde dagen van de maand de baarmoeder afsluit en op andere (vruchtbare) dagen juist weer een gemakkelijke doorgang is voor zaadcellen. Is het cervixslijm meer helder en dunner / meer vloeibaar dan geeft dit een indicatie van je vruchtbare dagen.

Wat gebeurt er bij een bevruchting?

Bij een bevruchting komen de mannelijke zaadcel en de vrouwelijke eicel samen. Deze cellen worden samen één cel en verandert uiteindelijk van embryo naar foetus en naar een baby.

Wat gebeurt er tijdens de innesteling?

Tijdens de innesteling graaft een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand in. Deze innesteling gebeurt ongeveer negen dagen na de bevruchting.

Voel je een innesteling?

Ja dat kan maar het hoeft niet. Sommige vrouwen geven aan dat ze een soort buik- of darmkramen voelen. Het voelt als een soort lichte menstruatiepijn.

Waaraan herken je innestelingsbloeding?

Een innesteling kan een innestelingsbloeding tot gevolg hebben. Deze wordt veroorzaakt doordat het eitje zich vast zet aan de baarmoederwand en zal zich daar ingraven. Het kan dan zijn dat daarmee een bloedvat wordt geraakt. Veel vrouwen schrikken hier enorm van en denken dat ze te maken hebben met een miskraam, maar dat hoeft het dus helemaal niet te zijn. Een innestelingsbloeding herken je aan het feit dat het maar een beetje bloedverlies betreft. Het bloed kan bij een innestelingsbloeding zowel helderrood of oud / bruin bloed zijn.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Je kan al een zwangerschapstest als je één dag over tijd bent. Als je zwanger bent zit er HCG in je urine. HCG is een hormoon die in je lichaam zit al je zwanger bent.

Wat zijn de gebruiksinstructies van een zwangerschapstest?

Houdt de zwangerschapstest enkele seconden in je urine. Na een paar minuten verschijnen er één of twee streepjes. Twee streepjes betekent dat je zwanger bent en één streepje betekent dat je niet zwanger bent.

Hoe weet je dat je zwanger bent?

Je weet zeker dat je zwanger bent wanneer de zwangerschapstest twee streepjes aangeeft.  

Hoe lang duurt het om zwanger te raken?

Dat is bij iedereen verschillend. Leeftijd speelt ook een belangrijke rol. Sommigen worden na een maand al zwanger en bij anderen duurt dit 3 jaar.  Duurt het langer dan een jaar, dan is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts.

Kun je het geslacht van je kind bepalen?

Er zijn verschillende verhalen die de ronde gaan, die vertellen hoe je ervoor kunt zorgen dat je een jongetje of een meisje krijgt. Een van deze verhalen is dat als je een jongetje wilt je seks moet hebben zo dicht mogelijk tegen de eisprong aan. Wil je een meisje dan zou dat juist meerdere dagen voor de eisprong moeten gebeuren. Overigens zijn dit soort verhalen nooit echt bewezen.

Welke sexstandjes zijn best om zwanger te raken?

Of de manier waarop je vrijt invloed heeft op het wel of niet zwanger raken, is nooit bewezen. Wel wordt gezegd dat de zogenaamde ‘missionarishouding’ ofwel de man boven en de vrouw onder, het sperma dicht bij de baarmoedermond komt.

Voeding om sneller zwanger te raken?

Er zijn verschillende dingen die je zwangerschap kunnen beïnvloeden:

Slechte dingen:

 • Alcohol
 • Cafeïne
 • Voedsel met risico op de listeria bacterie

Goede dingen:

 • Koolhydraten
 • Groente en fruit
 • Vis
 • IJzer
 • Proteïne
 • Vitaminen en Foliumzuur

Ik word maar niet zwanger, wat moet ik doen?

Als het na een jaar proberen nog steeds niet is gelukt om zwanger te raken dan is het verstandig om even langs te gaan bij de huisarts of gynaecoloog. Sommige huisartsen kunnen zelf al wat onderzoek doen, maar de meeste sturen je vrijwel gelijk door naar de gynaecoloog.

Wat doet Foliumzuur met je?

Foliumzuur is goed voor de groei en goede werking van je lichaam. Ook maakt dit de rode en witte bloedcellen aan. Foliumzuur is er belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Door het slikken van foliumzuur heb je een kleinere kans op afwijkingen van de baby, zoals een hazenlip of een open ruggetje.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je