{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 17 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 17 weken zwanger

17 weken zwanger

Week 17: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '17 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 18 cm lang en weegt zo’n 130 gram

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De grootte van de foetus is te vergelijken met een grote peer.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Het hoofdje van je baby is in verhouding nog wat groot, maar het lichaam komt steeds meer in verhouding.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

je baby gaat vanaf week 17 zweetklieren aanmaken en groeit ontzettend hard. Je baby groeit in de lengte en in gewicht. Het gewicht wordt zwaarder aangezien het kraakbeen wordt omgevormd tot stevige botten.

Waar vind ik leuke zwangerschapskleding?

Ga eens lekker online shoppen bij een van de grotere kledingwinkels zoals H&M of HEMA. Tegenwoordig hebben veel kledingwinkels speciale positiekleding die hip en trendy is. Wat natuurlijk ook een optie is, is lekker creatief bezig zijn met je eigen kleding!

Ik voel mijn baby niet meer, moet ik mij zorgen maken?

Nee dit kan te maken hebben met de ligging van de placenta. Ligt de placenta aan de voorkant, dan moet je wat meer geduld hebben. Het is daarbij ook nog vrij vroeg om de baby te voelen. Je bent nog niet gewend aan het gevoel. Het kan zijn dat je het soms gewoon niet herkend. Het gevoel wordt sterker, naarmate je verder ben in de zwangerschap.

Wat kan ik doen tegen harde buiken?

Heb je al last van harde buiken? Dat betekent dat jouw lichaam langzaam aan het voorbereiden is op de bevalling. Ook kan het komen door stress en dat is een wat minder mooie verklaring voor je harde buik. Bedenk daarom altijd even hoe het zou kunnen komen dat je een harde buik hebt. Heb je geen stress of intensief bewogen, neem dan wat meer rust.

Je kunt een harde buik ‘zacht’ maken door middel van een rustige buik ademhaling. Dit kun je combineren met het wrijven van je warme handen over je buik. Doordat je laag via je buik ademt, krijgt jouw kindje steeds een beetje meer ruimte om te bewegen. Dat in combinatie met je warme handen zorgt in bijna alle gevallen voor minder spanning op je buik. Mocht je het niet vertrouwen of houdt het aan? Altijd even je verloskundige bellen!

Hoeveel kilo kom je aan in week 17?

Probeer hier niet te veel op te focussen, want ieder lichaam is anders en iedere zwangerschap verloopt anders. Om toch een gemiddelde te noemen: de meeste vrouwen zijn in week 17: 3,5 kilo aangekomen. Zit je hier (ver) boven of onder? Geen paniek!

Ik kan niet tegen bepaalde geuren, hoe komt dat?

Jouw geur versterkt gedurende je zwangerschap en rond week 17 gaat dit je waarschijnlijk opvallen. Zo kan bijvoorbeeld reizen in het openbaar vervoer een pittig reisje worden doordat je 3x zo goed de eiersalade van de buurman ruikt. Naast dat je reukorgaan versterkt, worden ook bepaalde geuren typerend. Je vindt óf iets niet lekker ruiken óf wel. Geen tussenweg mogelijk!

Welke zwangerschapskwaaltjes in week 17?

Rond week 17 ben je extra gevoelig voor allergieën. Zo kun je bijvoorbeeld altijd al een beetje allergisch zijn voor katten maar nu ineens een heftige reactie hierop krijgen. Ook dit heeft weer met hormonen te maken. Natuurlijk gelden nog steeds de gangbare kwaaltjes. Denk aan vermoeidheid, moeilijk slapen en pijnlijke borsten.

Geslachtsbepalende echo, hoe werkt dat?

Zoals het woord al een beetje zegt: een echo waarbij het geslacht van je kindje wordt achterhaald. Het geslacht stond al een tijdje vast natuurlijk, maar dat was nog lastig tot niet zichtbaar. Vaak is een specifieke echo om het geslacht te ‘bepalen’ een extra echo die je als stelletje aanvraagt. Tijdens de 20-weken echo kan het sowieso worden verteld aan jullie. Dus een geslachtsbepalende echo is voor de ongeduldigen onder ons. ;)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je