{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 16 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 16 weken zwanger

16 weken zwanger

Week 16: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '16 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 15 centimeter lang en weegt zo’n 120 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De grootte van je baby is te vergelijken met een kleine peer of avocado.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Meer en meer lijkt je baby op een echte baby. Leuk om te weten is, dat ze nu van binnen veel ruimte heeft en daardoor lekker veel kan bewegen. Dat wordt later in de zwangerschap wel anders.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

In de 16e week wordt er gewerkt aan de oortjes van je kleine! De botjes beginnen verder te ontwikkelen en je baby kan je zelfs ook al horen. Laat je baby alvast wennen aan je stem door veel tegen hem of haar te praten. Je kindje kan met zijn oogjes dicht het verschil tussen dag en nacht al zien. Ook gaat je kindje beginnen met het ontwikkelen van een dag- en nachtritme.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is is een drang om het huis helemaal klaar te maken voor de komst van de baby. Poetsen, nieuwe spulletjes kopen en alles opruimen. Zo ben je helemaal klaar voor de komst van de baby (al heb je natuurlijk nog wel even als je in de 16e week zit).

Wat zie je op een echo week 16?

Tijdens de 16e week van de zwangerschap wordt er niet altijd een echo uitgevoerd. Dit hangt af van de gynaecoloog of verloskundige en van het verloop van je zwangerschap. Als je een echo krijgt in week 16 zul je zien dat de baby alweer een stuk is gegroeid. Ook is de baby al wat beweeglijker wat eventueel ook te zien zal zijn op de echo. En heeft je kindje een volle blaas? Dan kan het zomaar zijn dat je de blaas ziet zitten.

Vanaf wanneer kun je de baby voelen?

Het kan zijn dat je vanaf nu al zo af en toe iets voelt bewegen in je buik. Eerst zul jij de enige zijn die je kindje voelt bewegen. Maar naarmate de zwangerschap vordert, zullen ook anderen (van buitenaf) de bewegingen kunnen voelen.  

Hoe herken je het gevoel van je baby in je buik?

Het gevoel van een kindje dat beweegt is lastig te omschrijven. Het wordt door sommige vrouwen omschreven als een kriebelend gevoel, alsof je vlinders in je buik hebt. Ook kan het voelen alsof je gevoelige darmen hebt. Sommige omschrijven het als kleine ‘plopjes’.

Wat is een pretecho?

Een pretecho geeft jou de kans je kindje een keer heel goed naar je baby te kijken. Dit kan in zwart/wit 2D, maar ook in 3D en zelfs in 4D. De pretecho is een extra echo en vaak wordt deze echo ook gebruikt om het geslacht van het kindje te bepalen. De pretecho regel je zelf en betaal je zelf.

Welke pijnstillers mag ik nemen?

Het beste is om tijdens je zwangerschap geen medicijnen te nemen, maar voldoende rust te pakken. Toch kan het zo zijn dat het echt even nodig is. Pak dan een paracetamol. Wanneer je dit doseert, kan dit nauwelijks kwaad voor je kleintje. Let wel op dat het niet te veel wordt. Heb je dagelijks een paracetamol ‘nodig’? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts en bespreek waar de pijn vandaan komt

Wat gebeurt er met mijn haar?

Het kan zijn dat je haren dikker en voller worden tijdens je zwangerschap. Dit komt door de hormonen in je lichaam. Zo gauw je bent bevallen zullen je haren vanzelf weer dunner worden en gaan uitvallen.  

Hoe herken ik bekkenpijn en bandenpijn?

Bekkenpijn is te herkennen doordat je last hebt van je stuitje, je onderrug, schaambeen en je linker- of rechterbil. Bandenpijn wordt vaak vergeleken met menstruatiepijn. Een pijnlijk (trekkend) gevoel in de onderbuik en de zijkanten van de onderbuik.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je