{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 15 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 15 weken zwanger

15 weken zwanger

Week 15: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '15 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu 11 cm groot en weegt zo’n 95 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Jouw kindje is weer flink wat gegroeid en is nu ongeveer de grootte van een appel.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Jouw kindje begint steeds meer op een echte baby te lijken. De nek is nog wat breed en het hoofd naar verhouding erg groot. Voor de rest lijkt de baby al redelijk ‘af’. Wel moet het nog heel wat grammetjes aankomen!

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Vanaf deze week ongeveer kan jouw kindje je horen praten. Of zingen :) De hele dag luistert hij of zij gezellig mee met jouw gesprekken. De botstructuur wordt steeds steviger en de oogjes ontwikkelen zich steeds verder totdat licht en donker kunnen worden onderscheiden. Het huidje van de baby wordt nu beschermd door een laagje donshaartjes.

Wanneer een geslachtsecho?

Voor de écht nieuwsgierige aanstaande ouders is week 15 het eerste moment dat het geslacht zichtbaar kan zijn. Let wel op: rond de 17 weken is het sowieso duidelijk zichtbaar, met 15 weken is er de kans dat het nog niet te zien is. Mocht je erg ongeduldig zijn kun je het erop wagen en wie weet is het zichtbaar. Spannend!

Geslacht onthullen ja of nee?

Er zijn super veel originele manieren om het geslacht van jouw kleintje kenbaar te maken aan jullie omgeving. Kies je voor de meest ‘basic’ manier: Jullie horen van de echoscopist wat het is en dit vertel je aan je familie en vrienden. Iets uitgebreider en overgewaaid uit Amerika is tegenwoordig een ‘gender reveal party’. Hierbij vier je direct het geslacht van je baby met een feestje. Op het feestje wordt het bekend gemaakt: roze of blauw. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een doos met (roze of blauwe) ballonnen er in. Of met een taart, aan de buitenkant wit en de binnenkant… Je raadt het al… Roze of blauw!

Hoe vind ik een leuke meisjesnaam?

Dat is voor iedereen anders natuurlijk. Sommige stelletjes hebben al jaren voordat ze überhaupt zwanger zijn de naam al vast staan. Voor anderen is het een echte zoektocht. Heb je wat inspiratie nodig? Klik dan hier.  

Hoe vind ik een leuke jongensnaam?

Ook een jongensnaam vinden is voor sommige stelletjes lastig. Net als een meisjesnaam, kun je door hier te klikken ook inspiratie vinden voor leuke jongensnamen. Wat ook een goede tip blijkt te zijn: lees de aftiteling van films. Daar kom je vaak originele namen tegen.

Wat zijn de zwangerschapsklachten in week 15?

Een veelgehoorde kwaal in week 15 van de zwangerschap is slapeloosheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verandering in je lichaam: je baby wordt weer een stukje groter en dat kost energie
  • Je maakt je zorgen over de aankomende echo’s
  • Je bent reuze benieuwd naar het geslacht van je kleintje

Verder is (bij de meeste vrouwen) het kwaaltje misselijkheid nu voor de meesten voorbij. Fijn!

Hoeveel  ben je aangekomen in week 15?

Eigenlijk is het beter om hier niet op te focussen… Iedere zwangerschap is anders en ook iedere vrouw is anders. Vaak heb je niet veel te vertellen over het getal wat je aankomt. Wel kun je er natuurlijk voor zorgen dat je lekker fit bent en blijft. Maar vooruit… we delen wel een gemiddelde met je: 3 kilogram is gemiddeld voor 15 weken zwangerschap.

Kunnen buitenstaanders aan mijn buik zien dat ik zwanger ben?

Ook dit is per vrouw verschillend. Wel is een tweede zwangerschap veel eerder op te merken dan een eerste zwangerschap. In de meeste gevallen is een 15 weken zwangerschap door jezelf wel te zien/te merken aan je kleding en voor buitenstaanders iets moeilijker. Rond de 20 weken kun je er niet meer omheen.

Voorkeur voor bepaald eten en drinken, is dat normaal?

Dat is zeker normaal! De hormonen gieren door je lichaam en daardoor veranderen ook je (eet) behoeftes. Veel gehoorde ‘cravings’:

  • Chocolade
  • Broccoli
  • Augurken
  • Frietjes
  • Sinaasappel
  • Zuivel

Eigenlijk kunnen we zo nog wel even doorgaan…

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je