{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 14 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 14 weken zwanger

14 weken zwanger

Week 14: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '14 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu 8,5 cm groot en weegt zo’n 60 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je baby is nu te vergelijken met de grootte van een vuist of een grote citroen.

Hoe ziet de baby er nu uit?

De nageltjes zijn klaar. Ze zijn nog wel heel kort zodat je baby zichzelf niet kan krabben. Je baby traint ook de gezichtsspieren en kan glimlachen, grijnzen en fronsen. Je baby heeft ook al wenkbrauwen.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

In de 14e week van de zwangerschap zullen de longen van de baby zich gaan ontwikkelen. Af en toe neemt je baby al een hapje lucht waardoor de luchtzakjes zich kunnen ontwikkelen. Wat zich ook al ver heeft ontwikkeld in week 14 zijn de geslachtsorganen. Zo ver dat je zelf vanaf nu kunt zien of je een jongen of een meisje krijgt!

Ik krijg een donkere streep op mijn buik, wat is dat?

Een donkere streep op je buik is een zwangerschapsstreep. Deze loopt van je schaambeen tot je navel (en soms erboven). Een andere naam voor een zwangerschapsstreep is ‘Linea nigra’. Door de hormonen in je lichaam kan er een donkere streep op je buik ontstaan. Lang niet alle vrouwen hebben hier last van. Voornamelijk vrouwen met een donkere huidskleur hebben sneller last van een zwangerschapsstreep.  

Vanaf wanneer kan ik de baby voelen?

Bij iedere vrouw is dit verschillend. Maar meestal is het zo dat je baby tussen de 16 en 20 weken kan voelen bewegen. De baby begint in deze periode met bewegen en jij kan je kindje dus ook voelen.

Wanneer voor het eerst iets kopen voor de baby?

Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Vaak gaan aanstaande ouders spullen kopen voor de baby nadat ze de 20 weken echo achter de rug hebben en weten of het kindje gezond is. Natuurlijk kan het ook eerder of later.

Wanneer moet ik kraamzorg regelen?

Vaak wordt er geadviseerd dat je de kraamzorg tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap moet regelen.

Wanneer vertel je over je zwangerschap op je werk?

Officieel gezien moet je uiterlijk 3 weken voor de ingang van je zwangerschapsverlof vertellen tegen je baas dat je zwanger bent. Natuurlijk vertel je dit veel eerder omdat het ten eerste netjes is en je baas hier rekening mee kan houden en natuurlijk zal je baas je groeiende buik niet over het hoofd zien. Vaak wordt een zwangerschap na 3 maanden aangekondigd. Dit is natuurlijk weer in ieder geval anders en mag je ook helemaal zelf weten wanneer jij dit doet!

Wat zijn de zwangerschapsklachten in week 14?

Tijdens deze periode van de zwangerschap kan je last krijgen van je darmen. Dit komt doordat je kindje aan het groeien is en daarmee meer druk kan geven op je darmen. Je kunt het best zoveel mogelijk water drinken en vezelrijke voeding eten, om je darmen soepel te houden.

Welke pijnstillers mag ik nemen?

Het beste is om tijdens je zwangerschap geen medicijnen te nemen, maar voldoende rust te pakken. Toch kan het zo zijn dat het echt even nodig is. Pak dan een paracetamol. Wanneer je dit doseert, kan dit nauwelijks kwaad voor je kleintje. Let wel op dat het niet te veel wordt. Heb je dagelijks een paracetamol ‘nodig’? Neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts en bespreek waar de pijn vandaan komt

Wat is bekkeninstabiliteit?

De gewrichten en gewrichtsbanden worden soepeler door de zwangerschapshormonen, dit is om je voor te bereiden op de bevalling. Bij bekkeninstabiliteit zijn de gewrichten te soepel geworden, waardoor de spieren en banden worden overbelast. Dit veroorzaakt pijn in de onderrug, het stuitje, je schaambeen en je linker- of rechterbil.

Wat zijn harde buiken?

Een harde buik is onschuldig en een voorbereiding op de bevalling. Een harde buik wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit wordt ook wel een ‘oefenwee’ genoemd. Vaak is het wel een signaal om het wat rustiger aan te doen.

Wat is een geslachtsecho?

Een geslachtsecho is de echo waarbij het geslacht kan worden bepaald. Dit gebeurt vaak vanaf de 15 weken.

Vanaf wanneer positie broeken?

Dit verschilt natuurlijk per vrouw, per zwangerschap. De ene vrouw heeft al vrij snel een ‘behoorlijke buik’, terwijl de ander pas in een later stadium een buikje begint te krijgen. Dit is dus helemaal aan jezelf. Weet wel dat positiekleding erop is gemaakt je lichaam te ondersteunen, heb je hier behoefte aan, ga dan lekker shoppen!

Hoe zie je op de echo dat het een jongetje is?

Een geslachtsbepaling is alleen goed te doen wanneer de baby er goed voor ligt. Als je baby een jongetje is, is er duidelijk een piemeltje te zien met de balletjes.

Hoe zie je op de echo dat het een meisje is?

Voor een meisje geldt hetzelfde, een geslachtsbepaling is alleen goed te doen wanneer de baby er goed voor ligt. Wanneer dit het geval is, is bij een jongetje duidelijk het geslacht te zien, bij een meisje gaat dat net wat lastiger. Er zijn dan drie streepjes te zien. Deze streepjes zijn de schaamlippen en het plassertje.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je