{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 13 weken zwanger

Advies > Zwanger > Zwangerschapskalender > 13 weken zwanger

13 weken zwanger

13 weken zwanger: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Afbeelding blog '13 weken zwanger'

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 7,5 cm groot en weegt zo’n 30 gram. Het gewicht is dus in 1 week bijna verdubbeld!

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kunt je baby nu vergelijken met een limoen. De handjes en voetjes van je kindje zijn nu ongeveer 1 cm groot.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

In de 13e week van je zwangerschap zijn alle 20 tandjes van de baby al gevormd. Deze zijn natuurlijk nog niet zichtbaar, want deze zitten nog in het tandvlees. Verder zullen de ingewanden van je baby zich gaan verplaatsen van de navelstreng richting het buikje.

Wat is de kans op een miskraam in week 13?

De kans op een miskraam is nu echt een heel stuk gedaald. Daarom zullen de meeste vrouwen het goede nieuws vanaf deze week vertellen aan de buitenwereld.

Wanneer je zwangerschap bekend maken bij je werkgever?

Het is netjes als je dat niet te lang meer voor je houdt. Een werkgever moet op zoek gaan naar een vervanger, wanneer je met verlof bent en moet jou aanmelden als zwangere.

Mijn buik groeit ineens hard, hoe kan dit?

Je baarmoeder groeit steeds verder door. Rondom deze week komt de baarmoeder boven je schaambeen uit, wat ervoor zorgt dat je buik nu echt een beetje begint te bollen.

Wanneer kan ik het geslacht weten?

Op zijn vroegst kan vanaf week 13 het geslacht met een echo worden bepaald. Dat is dus deze week. Het is wel heel vroeg, dus bedenk dat het wellicht wel eens niet lukt.

Wat is de NUB-theorie?

Met de NUB-theorie kan al vanaf de 12 weken het geslacht van je kindje worden voorspelt. Dus kun je niet wachten tot de 20 weken echo, dan is deze theorie de oplossing!

Hoe werkt de NUB-theorie?

Zowel jongens als meisjes baby’s ontwikkelen rondom week 11 een soort bobbeltje (de NUB) tussen de beentjes. Deze zal bij jongens uiteindelijk groeien tot een penis en bij meisjes tot een clitoris. Wil je nu aan de hand van dit bobbeltje het geslacht bepalen, dan kijk je naar de hoek die dit bobbeltje maakt ten op zichte van de ruggengraat. Staat dit bobbeltje meer ‘rechtop’, ofwel maakt het een kleinere hoek tov de ruggengraat (ongeveer 30 graden), dan is de kans groter dat je een jongetje krijgt.

Tot wanneer wachten met kopen baby uitzet?

Gemiddeld wordt er pas vanaf de 20 weken geshopt voor de baby uitzet. Vaak begin je dan met het uitzoeken van de box, kinderwagen een autostoeltje etc.

Welke gratis babydozen kan ik ontvangen?

 • Blije doos
 • Zwanger Box
 • Baby Box

Wat is een angelsound?

De Angelsound is een apparaatje waarmee je zelf thuis naar de hartslag van je kindje kunt luisteren. Zo heb je geen verloskundige nodig en kun je ieder moment van de dag het hartje horen kloppen.

Wat is een doppler?

Met een doppler kun je eenvoudig thuis naar het hartje luisteren van de baby. Het apparaat vangt geluidsgolven op. Heel fijn als je even onzeker bent of het wel goed gaat met de baby in je buik.

Wat zijn de zwangerschapssymptomen in week 13?

Het eerste trimester zit er al op! Vanaf week 13 zal de vermoeidheid gaan afnemen. Over het algemeen houden vrouwen in week 13 nog wel de gevoelige of pijnlijke borsten. Zorg ervoor dat je een bh draagt die goede ondersteuning biedt. Voorkomende zwangerschapsklachten in week 13 zijn bijvoorbeeld duizeligheid. Sta rustig op om dit te voorkomen/verminderen. Toch zeggen veel vrouwen nog moe te zijn. Het slapen gaat minder makkelijk en kan gepaard gaan met vreemde dromen. Ook kunnen je darmen opspelen, eet daarom vezelrijke voeding.

Steken in mijn buik 13 weken zwanger, wat is het?

Een steek in je buik tijdens de 13e week van je zwangerschap is volkomen onschuldig. Dit gevoel ontstaat door de groei van de baarmoeder. Het gevoel van de groei van de baarmoeder is te vergelijken met menstruatiepijn. Net als met menstruatiepijn, zijn de steken (het gevoel) te verlichten door je buik warm te houden.

Welke tips tegen slecht slapen 13 weken zwanger?

Er gebeurt veel in het lichaam van een zwangere vrouw. Een goede nachtrust is daarom ook van belang. Een aantal tips om beter te kunnen slapen:

 • Eet en drink niet teveel voor het slapen gaan
 • Probeer voor het slapen gaan je blaas zo leeg mogelijk te plassen
 • Neem een fijne houding aan, middels extra kussens
 • Schaf een zwangerschapskussen aan en leg deze tussen je knieen
 • Drink geen koffie
 • Neem een warm bad voordat je gaat slapen
 • Neem een kruik mee in bed
 • Lees een fijn boek en zet je zorgen aan de kant

Wat is een nekplooimeting?

Een nekplooimeting is een onderdeel bij prenatale screening, om te kijken of je baby gezond is. Bij een nekplooimeting wordt er gemeten of de nekplooi van het baby’tje verdikt is. Normaal gesproken hoort de nekplooi 3,5 mm dik te zijn. Is de nekplooi dikker? Dan heeft het kindje risico op het syndroom van Down. Een nekplooimeting wordt gedaan tussen week 11 en week 13 van de zwangerschap.

Geslacht onthullen aan buitenwereld, ja of nee?

Dit is voor iedereen natuurlijk anders. De één wil zelf niet eens weten wat het geslacht van de baby is, de ander kan niet wachten. Dat geldt ook voor de ‘onthulling’ aan de buitenwereld. Sommige vrouwen willen het van de daken schreeuwen en het aan alle vrienden en familieleden vertellen, terwijl de ander er juist voor kiest het lekker voor zichzelf te houden. Dit is dus helemaal aan jou!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je