{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Zwangerleuks > Tienermoeder, alles wat je moet weten

Advies > Zwanger > Zwangerleuks > Tienermoeder, alles wat je moet weten

Tienermoeder, alles wat je moet weten

We noemen vrouwen tussen de 15 en 19 jaar die 1 of meerdere kinderen hebben tienermoeder. Lees hier meer over tienermoeder.

Afbeelding blog 'Tienermoeder, alles wat je moet weten'

We noemen vrouwen tussen de 15 en 19 jaar die 1 of meerdere kinderen hebben tienermoeder. Sommige van deze meiden zijn bewust zwanger geraakt maar het meerendeel onverwachts vanwege slecht of geen gebruik van voorbehoedsmiddelen. Jaarlijks worden er in nederland 2000 vrouwen voor hun 20e levensjaar moeder. Dit lijkt best veel maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen van buitenlandse afkomst jong moeder worden omdat dat normaal is in hun cultuur, dit is dus vaak hun eigen keuze. 

Waar ga je wonen als tienermoeder?

Je bent jong en hebt een kind gekregen, vrienden en familie zullen vast geschrokken zijn van het nieuws maar onderhand gewent zijn aan het feit dat jij als jonge meid een moeder bent geworden. Als je nog samenbent met de vader van het kind zou het fijn zijn en kunnen jullie de zorg delen, maar dikwijls is de vader uit zicht verdwenen of is de vader onbekent.

Als je ouders achter je keuze hebben gestaan het kind te houden zullen ze je vast helpen met de opvoeding en kun je waarschijnlijk gewoon bij je ouders blijven wonen. Is dit echter niet het geval en kun je om wat voor reden dan ook niet bij je ouders terecht, er zijn speciale Tienermoederhuizen waar je voor in aanmerking kunt komen. Hier wonen allemaal meiden die op jonge leeftijd een kind hebben gekregen.

Je krijgt voor een bedrag van rond de 300 euro vaak een kamer met keuken en gedeelde toiletruimte. Het voordeel is dat er begeleiders aanwezig zijn waar je terecht kunt met vragen of problemen. Je krijgt vaak een aantal uur in de week opvoedingsondersteuning en word klaargestoomd om zelfstandig te zijn. 

De reacties van mensen op straat en in je omgeving.

Je ziet de mensen kijken, je voelt ze praten achter je rug om. Zo zijn mensen nu eenmaal, maak je er niet druk om, zij weten niet wat je hebt meegemaakt en hoe je tienermoeder bent geworden. Jou kindje ziet het verschil niet tussen een jonge of een oudere moeder, je kindje houd gewoon onvoorwaardelijk jou. Laat de mensen praten en focus je op je toekomst en je kind. 

Vergeet niet dat je zelf een tiener bent.

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf niet op de eerste maar ook niet op de laatste plek zet. Je hebt nu eenmaal een kind en die heeft je hard nodig, daar komt veel verantwoordelijkheid bij kijken.

Zoek in je omgeving mensen die je kunnen helpen, die verstand hebben van een kind verzorgen en opvoeden. Mischien is je moeder ertoe bereid de zorg een beetje te delen, zodat jij ook nog kan genieten van je leven als tiener, je opleiding kunt afmaken en natuurlijk af en toe is uit kunt gaan met je vrienden/vriendinnen. Tijd voor jezelf is goed omdat je dan later niet het gevoel krijgt dat je door je kind geen jeugd hebt gehad.
Je moet er voor zorgen dat je in de toekomst geen spijt krijgt van je beslissingen die je in deze hectische tijd hebt genomen.
Stop dus niet direct met school om fulltime moeder te zijn maar verdiep je in de vele mogelijkheden. Je kunt deeltijd naar school gaan of desnoods een thuisstudie volgen, het zal niet gemakkelijk zijn maar waar een wil is is een weg!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je