{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Testament regelen voor je kind

Advies > Zwanger > Wat regelen > Testament regelen voor je kind

Testament regelen voor je kind

Een testament is één van de belangrijkste dingen die je moet regelen wanneer je kinderen krijgt. Voor jonge ouders zijn de juridische termen ingewikkeld

Afbeelding blog 'Testament regelen voor je kind' Achtergrond blur afbeelding

Een testament is één van de belangrijkste dingen die je moet regelen wanneer je kinderen krijgt. Voor veel jonge ouders zijn de juridische termen rondom een testament erg ingewikkeld. Vandaar dat we hieronder op een simpele wijze proberen uit te leggen hoe een testament regelen precies werkt.

Testament voor getrouwde stellen

Een testament is ook belangrijk als jullie getrouwde ouders zijn. Als je al getrouwd was voordat je zwanger raakte, dan zijn een aantal zaken met betrekking tot jullie kind al geregeld. Zo zal je echtgenoot automatisch als vader van jullie baby aangemerkt worden en zal hij ook automatisch het gezag over hem/haar krijgen. In het geval de ouders (zowel voor als na de bevalling) uit elkaar gaan, zal het kind recht hebben op alimentatie. Tenslotte is ook erfrechtelijk bepaald dat het kind de erfgenamen van beide ouders is. Het is tegenwoordig niet meer nodig om een zogenaamd ‘langstlevenden testament’ af te sluiten. Binnen de nieuwe wetgeving is geregeld dat kinderen hun erfdeel niet meer op kunnen eisen als een van de ouders komt te overlijden.

Je zou hierdoor denken dat een testament overbodig is als je getrouwd bent, maar dat is dus niet zo. Wat nog rest om testamentair te regelen is wat er met de kinderen gebeurt als beide ouders komen te overlijden. Wie in deze situatie de zorg voor de kinderen overneemt, wie in deze situatie de voogd van de kinderen wordt en wie de financiën voor de kinderen beheerd. De keuze om deze verantwoordelijkheden bij één of meerdere personen te leggen is hierbij aan de ouders. Als er testamentair niets is vastgelegd zal de rechter over bovenstaande een beslissing nemen.

Testament voor ongetrouwde stellen

Als je nog niet getrouwd was voordat je zwanger raakte en/of geen intentie hebt te gaan trouwen dan is er met betrekking tot jullie baby eigenlijk op financieel, administratief en juridisch vlak ook niets vastgelegd. Het volstaat in deze situatie niet om alleen te regelen wat er met de kinderen gebeurt bij overlijden van beide ouders, alhoewel dit uiteraard ook testamentair vastgelegd moet worden.

Vaderschap

Al tijdens de zwangerschap is het voor je partner mogelijk om zijn kind te erkennen. Dit gebeurt met toestemming van moeder op het gemeentehuis van de woonplaats van moeder. Hiermee wordt jouw partner de biologische vader van jullie kind en wordt jullie kind zijn officiële erfgenaam. Pas na de bevalling is het mogelijk de voogdij (het gezag) over het kind vast te laten leggen. Dit gebeurt bij het kantongerecht en ook hier moet de moeder in toestemmen. Mocht er tijdens de zwangerschap in relationele sfeer iets mis gaan, of mocht moeder komen te overlijden en de baby wel in leven blijven dan is de voogdij van vader niet geregeld. In een testament is het wel mogelijk deze voogdij vast te laten leggen.

Overige

Tenslotte is het nog verstandig om in een testament te laten vastleggen dat de kinderen hun erfdeel niet op kunnen eisen bij overlijden van een van de ouders, het zogenaamd langstlevende testament. Verder uiteraard ook het erkennen van partners als officiële erfgenamen en het recht op een weduwenpensioen als een van beide partners vroegtijdig komt te overlijden. De zorg voor de kinderen komt dan op de schouders van een van beiden neer en een extra inkomen is in zo’n situatie vaak zeer welkom.

Kortom: wanneer je zwanger bent moet je niet alleen een lijstje maken met het aantal benodigde rompertjes, hydrofiel doeken en babykleertjes, maar ook een lijstje maken met wat je bij de notaris testamentair wilt laten vastleggen.


Hebben jullie het testament geregeld? Reageer ook!

Geschreven door mama Corine

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je