{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Soorten verlof voor papa

Advies > Zwanger > Wat regelen > Soorten verlof voor papa

Soorten verlof voor papa

Vaders hebben net als moeders recht op verlof. Er zijn verschillende soorten verlof

Afbeelding blog 'Soorten verlof voor papa'

Vaders hebben net als moeders recht op verlof.  Hieronder beschrijven we de verschillende soorten.

Calamiteitenverlof

Als aanstaande papa heb je recht op betaald verlof nadat de baby is geboren en als je de aangifte van je kindje gaat doen. De aangifte van je kindje moet binnen drie werkdagen gebeuren. Veel vaders zullen na de geboorteaangifte aansluitend hun kraamverlof opnemen. Op de website van jouw gemeente kun je nalezen hoe je de aangifte van je kindje kunt doen.

Kraamverlof

Kraamverlof duurt twee dagen. Het is van belang dat je dit binnen vier weken na de geboorte opneemt. Je hebt als vader recht op dit verlof en je werkgever mag het dan ook absoluut niet weigeren. In de cao van jouw werkgever kun je hier mee informatie over terug vinden. Wellicht zijn er in jouw cao andere afspraken gemaakt waardoor je als aanstaande papa recht hebt op nog meer dagen vrij.

Ouderschapsverlof

Het kan zijn dat je als vader heel graag wilt genieten van je kindje en dat je tijdelijk minder wilt gaan werken. Dit kan, je kunt dan ouderschapsverlof opnemen. Deze regeling geldt voor vaders en moeders. Het verlof mag sowieso over een langere periode verdeeld worden. Je ontvangt geen salaris als je ouderschapsverlof opneemt.  Ook is het belangrijk om te weten dat je recht op kinderopvang kan veranderen. Tevens is de voorwaarde dat je een jaar voor je werkgever werkt. Je kunt bij personeelszaken meer informatie opvragen. Dit recht geldt ook voor stiefouders en adoptieouders.

Kortdurend zorgverlof

Je zoon of dochter kan natuurlijk een keertje ziek zijn. Mocht er niemand in je omgeving zijn die voor je zoon of dochter kan zorgen dan kun je gelukkig zelf voor je zoon of dochter zorgen. Je kunt dan gebruik maken van kortdurend zorgverlof. . Je hebt recht op tien dagen kortdurend zorgverlof per jaar. ( of naar rato ) Je ontvangt dan van je werkgever 70% van je salaris. Er mogen geen vakantiedagen worden ingehouden.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je een afspraak maken bij de afdeling personeelszaken. Ze kunnen de informatie nalezen in de cao en ze kunnen jouw vragen beantwoorden. Het kan ook zijn dat ze een informatiebrochure of website hebben waar je de informatie kunt nalezen.

Geschreven door mama Gea

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je