{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Advies > Zwanger > Wat regelen > Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Nesteldrang tijdens de zwangerschap

Bij veel vrouwen komt er een moment tijdens de zwangerschap dat je er niet meer aan lijkt te ontkomen: nesteldrang! Mogelijk heb je weken gehad dat je jezelf moest oppeppen om de stofzuiger te pakken, de ramen te lappen of de strijkplank neer te zetten, maar dat is nu voorbij. Het hele huis staat op zijn kop. Alles moet schoon! En morgen weer. Nesteldrang, waar komt dat vandaan?

Afbeelding blog 'Nesteldrang tijdens de zwangerschap'

Waarom nesteldrang

De natuur heeft het zo bepaald dat je last krijgt van opruimwoede. Je wilt tenslotte dat je huis helemaal klaar is voordat je kindje zich aandient. Is je huis niet klaar voordat de baby komt, dan leidt dat af van datgene waar je je beter op zou kunnen focussen, de bevalling. Je hormonen geven je net even dat zetje om allerlei dingen te gaan doen waar je anders niet gemotiveerd voor was om te doen, en dit heet dan nesteldrang. Zeker de laatste maand van je zwangerschap kan nesteldrang opkomen, maar ook al ruim voor die tijd zijn er vrouwen die er ‘last’ van hebben. Het verschilt per persoon of en in welke mate nesteldrang tot uiting komt. Het hormoon prolactine zou de verantwoordelijke hiervoor zijn. In ‘nesteldrang’ zie je het woord ‘nest’ en dat is meteen een duidelijke link naar de rest van onze natuur. Juist in de dierenwereld is nesteldrang sterk aanwezig, het is een oerinstinct. Observeer het gedrag van je huisdier maar eens enkele uren of dagen voor haar worp. Bij mensen had het zeker in een ver verleden een duidelijke functie, die nesteldrang. Je wilde als aanstaande moeder dat je kindje geboren zou worden in een veilige, warme en schone omgeving, vrij van insecten en roofdieren, op een beschutte plek. De drang is niet zo sterk als toen nodig in onze tijd, maar hij is er nog steeds en richt zich op méér in huis dan alleen de plek waar de baby zal zijn.

Het hele huis

Bij de meeste vrouwen beperkt de nesteldrang zich niet tot stoffen, poetsen en zemen tot je hele huis er picobello uit ziet, maar worden ook de babykleertjes tientallen keren gerangschikt. Hoe kunnen zo netjes mogelijk alle rompertjes worden opgeborgen? En naast deze vormen komt er mogelijk ook een gevoel van klusdrang bovendrijven. Je kan een opwelling krijgen om je woonkamer te willen restylen of de badkamer te gaan betegelen of… Nog een andere vorm kan knutseldrang zijn, waardoor je jezelf ineens een muurschildering ziet maken op de babykamer of je leeft je uit met allerhande DIY-frutsels en - handigheidjes voor in huis. Daarnaast zijn er vrouwen die hun drang uiten in de vorm van een veranderend aankoopgedrag ten aanzien van babyspullen. Door warenhuizen en speciale winkels met baby-artikelen wordt hier handig op ingespeeld. Probeer realistisch te blijven bedenken of datgene wat je koopt ook echt nut heeft en zijn geld waard is.

Aan de slag!

Enerzijds zal je partner wellicht wat moe van je worden wanneer je last hebt van nesteldrang en hem aan het werk zet met klusjes die zijn blijven liggen. Die plinten liggen er toch al meer dan een jaar ongelakt? En die trapleuning miste je toch nooit? Anderzijds kun je je ook maar beter overgeven aan de nesteldrang en eens lekker dingen op gaan ruimen waar je eerder geen tijd voor of zin in had. Je bent er nu voor in de stemming, dus doe er wat mee! Er niet aan toegeven veroorzaakt enkel onrust, dus ga je gang! Als je kindje eenmaal gearriveerd is, staat je hoofd hier waarschijnlijk helemaal niet naar. Mocht je toch merken dat je lichaam het niet aankan en deze drang te vermoeiend wordt, dan zal je er na een poosje vast vanuit jezelf mee willen stoppen. Sommige mannen vinden het niet erg en gaan flink mee in die nesteldrang door uit zichzelf meer klusjes op te pakken. Misschien is het wel handig dat je als zwangere vrouw lastig te bereiken plekjes om schoon te maken aan je partner overlaat, voordat er ongelukken gebeuren. Je zou niet de eerste zijn die dan van een keukentrapje valt.

Herken je het bovenstaande over nesteldrang?

Bevalling opwekken 

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je