{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Het kopen van de ideale gezinsauto

Advies > Zwanger > Wat regelen > Het kopen van de ideale gezinsauto

Het kopen van de ideale gezinsauto

Met een gezin moet jouw auto aan wat meer eisen voldoen dan voorheen. Hierbij een aantal tips bij het kopen van de ideale gezinsauto.

Afbeelding blog 'Het kopen van de ideale gezinsauto'

Misschien is jullie auto wel een beetje jouw visitekaartje! Je partner zal hem waarschijnlijk vooral gebruiken omdat het gemakkelijk is om van A naar B te komen. Met een gezin moet jouw auto aan wat meer eisen voldoen dan voorheen. Al zal je misschien ook nu automatisch kiezen voor een auto van jouw favoriete en vertrouwde merk. Hierbij een aantal tips bij het kopen van de ideale gezinsauto.

De ideale gezinsauto:veiligheid

Waarvoor je een gezinsauto ook koopt, veilig moet hij altijd zijn!

Nu je een kind gaat vervoeren in jouw auto zal je er op moeten letten dat deze extra veilig is. Zeker wanneer je met het gezin veel kilometers op de weg zult zitten is de kans op een ongeluk helaas niet uitgesloten. Daarom is het goed om te kijken naar de stevigheid van de auto bij een botsing. Op verschillende sites kan je hier testresultaten van vinden.

Bij het vervoer van een baby voorin is het belangrijk dat de airbags uit kunnen op de plaats waar de Maxi-Cosi staat. Wanneer je dit van plan bent is het goed te kijken of de auto die jij op het oog hebt deze optie heeft. Ook heel belangrijk is kinderslot! Dit zit op elke auto maar vraag gelijk even hoe het werkt, dan hoef je daar niet meer over na te denken.

De wegligging van de ideale gezinsauto

Bij elke auto die je koopt maak je vast eerst een proefrit. Het is verstandig om tijdens deze proefrit ook iemand achterin te hebben zitten. Hoe reageert de bijrijder op een hobbel en hoe zit hij in de bochten. Zo zit je kindje namelijk ook in de auto. Niets vervelender dan de snijdende riemen in je nek!

De gezinsauto:ruimte voor kinderzitjes

Het vervoeren van je eerste kindje gaat al snel. Een Maxi-Cosi in de auto zetten heb je na een paar keer wel onder controle. Wanneer je kindje echter in een zittende stoel vervoerd gaat worden hebben jullie allebei voldoende beenruimte nodig. Moet jij als bestuurder de stoel in de achterste stand zetten, past je kindje daar dan (op den duur) nog goed achter?

Daarnaast zijn veel auto`s gemaakt op het vervoer van twee kinderen en twee volwassenen. Wanneer je meer ruimte nodig hebt kan je kijken naar een auto die wat breder is zodat er drie stoelen in kunnen of je zoekt een oplossing in een extra rij stoelen in de auto in bijvoorbeeld `de kofferruimte`. Ook kan je de oplossing zoeken in de autostoeltjes. Er zijn types waar drie en soms zelfs vier kinderen naast elkaar op de achterbank geplaatst kunnen worden.

Voor het bevestigen van de stoeltjes is het handig als de auto isoFix als standaard heeft. Je kan de stoeltjes dan zonder gefrummel met gordels in en uit de auto halen. Ook handig als je met je vrienden zonder kinderzitjes weg wilt.

Ruimte in de kofferbak

Er moet heel veel mee nu je kinderen hebt! Gelukkig past er veel in de kofferbak en is het maar tijdelijk. Wanneer je al een kinderwagen hebt is het handig om die mee te nemen naar je proefrit. (of om even langs huis te rijden tijdens deze proefrit) Bij het kopen van een kinderwagen pas je hem vaak ook eerst in je auto, dus waarom niet andersom?

Of je echt een grote kofferbak nodig hebt hangt af van het gebruik van je auto. Als je veel naar vrienden gaat en altijd een campingbedje en kinderwagen moet meenemen moet dat natuurlijk wel passen. Maar als je elke maand naar je ouders gaat en een campingbedje meeneemt is het misschien wel zo gemakkelijk om een campingbedje daar neer te zetten. Dan kan je misschien wel je spullen kwijt in jouw droomauto.

Wanneer je een grote auto wilt kopen puur voor de vakantie is de vraag of je dat wel moet doen. Vaak is het huren van een gezinsauto goedkoper voor twee of drie weken dan het hele jaar rond rijden in een gezinsauto voor woon-werk verkeer.

Gebruiksgemak

Een kind in de auto zetten is vaak een hele klus. Zeker met een dikke jas en een knuffel kan het een heel gepruts zijn om de gordeltjes van de autostoel vast te maken. Wanneer je dit met grote regelmaat wilt gaan doen is het misschien goed om een 5-deurs auto te overwegen. Verder hebben veel gezinsauto`s deuren met een grotere draaihoek. Hierdoor kan hij verder open waardoor het in en uit stappen wat gemakkelijker wordt.

Daarnaast hebben veel auto`s andere extra`s. Denk aan de vergrendeling van de elektrische ramen achter. Niets is zo vervelend dan de lievelingsknuffel door de lucht te zien vliegen op de snelweg.

Maandelijkse kosten van een gezinsauto

In bijna elke reclame wordt er gesproken over bijtelling en wegenbelasting. Wanneer je een auto koopt is het goed om te bekijken wat de verschillen zijn tussen de auto`s betreffende de maandelijkse kosten. Hoe kleiner de auto en hoe lager de aanschafprijs, hoe lager de verzekering. Ook zit er verschil in het rijden op diesel, gas, benzine of zelfs elektrisch. De verkoper van de auto kan hier ook meer over vertellen en een berekening voor je maken.

Het rijden in een eco auto is misschien niet zo heel stoer maar hoe gaaf is het om met een mooie zonnebril uit te stappen en te bedenken dat jouw kinderen hier later ook van kunnen genieten!

Hebben jullie een echte gezinsauto aangeschaft toen jullie kinderen kregen? Reageer ook!

Geschreven door mama Marjolein

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je