{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Alles over zwanger & verzekeren

Advies > Zwanger > Wat regelen > Alles over zwanger & verzekeren

Alles over zwanger & verzekeren

Daarom is het juist als zwangere zo belangrijk om je goed te verzekeren.Vergeet sowieso niet om je zwangerschap op tijd te melden

Afbeelding blog 'Alles over zwanger & verzekeren'

Zwanger? Gefeliciteerd! Behalve veel vreugde en geluk brengt een zwangerschap ook extra medische kosten met zich mee. Daarom is het juist als zwangere zo belangrijk om je goed te verzekeren. Vergeet sowieso niet om je zwangerschap op tijd te melden (liefst voor de veertiende week) bij je zorgverzekeraar zodat zij kunnen zorgen dat je tijdig je kraampakket ontvangt en de benodigde kraamzorg krijgt.

Basisverzekering

Iedereen is in ons land wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daaronder vallen al veel vergoedingen die als zwangere of jonge moeder noodzakelijk zijn. De overheid stelt de inhoud hiervan samen. Aan het einde van het jaar kan de inhoud van de basisverzekering door politieke veranderingen dan ook weer aangepast worden. Op dit moment vallen de volgende vergoedingen met betrekking tot zwangerschap en bevalling onder de basisverzekering:

 • vergoeding geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen
 • verblijf in het ziekenhuis bij medische indicatie ( anders is een eigen bijdrage vereist )
 • 12- en 20-wekenecho
 • veel geneesmiddelen (soms eigen bijdrage vereist)
 • extra prenatale screening als je 36 jaar of ouder bent of een medische indicatie hebt
 • ziekenvervoer
 • kraamzorg

Let op! Voor de precieze inhoud hiervan is het belangrijk om de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar eens extra goed te bestuderen. Hierin lees je ook meer over een eventuele eigen bijdrage. De voorwaarden zijn bij veel verzekeraars online te vinden, maar deze kunnen ook bij de zorgverzekeraar opgevraagd worden.

Aanvullend pakket

Een aanvullende verzekering is bij zwangerschap zeker aan te bevelen. Zo ontvang je alleen een kraampakket als je aanvullend verzekerd bent. Een kraampakket is een pakket met allerlei spulletjes die nodig zijn bij een ( thuis ) bevalling zoals matrasbeschermers en stretchbroekjes. Deze krijg je rond de 7e maand van je zwangerschap thuis gestuurd. Ook een uitbreiding van het aantal uren kraamhulp kan met een aanvullende verzekering over het algemeen geregeld worden. Het beste is om een aanvullend pakket al te regelen voor de zwangerschap, maar bij sommige zorgverzekeraars kan dit ook nog tijdens de zwangerschap. Een greep uit andere vergoedingen die ook onder het aanvullende pakket kunnen vallen:
 • babymassage
 • zwangerschapscursussen
 • uitbreiding van de kraamhulp
 • eigen bijdrage kraamhulp
 • lactatiedeskundige
 • extra prenatale screening (als je jonger bent dan 36 jaar en geen medische indicatie hebt)

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen zijn heel gemakkelijk online te vergelijken. Bekende onafhankelijke websites op dit gebied zijnwww.independer.nl/zorgverzekeringen enwww.zorgkiezer.nl Wisselen van zorgverzekeraar zou in sommige gevallen een goede optie kunnen zijn. Je kunt op deze manier je pakket aanpassen aan je zorgbehoeften.

Zo hebben verschillende zorgverzekeraars speciaal eenaanvullend pakket voor jonge gezinnen. Je moet je huidige verzekering wel uiterlijk voor 1 januari opzeggen en je bij je nieuwe verzekeraar voor 1 februari aanmelden. De nieuwe zorgverzekering gaat altijd per 1 januari in.

Bijschrijving kindje

Zodra de baby geboren is moet hij of zij binnen 30 dagen bij jouw zorgverzekeraar worden ingeschreven. Dit kan meestal heel eenvoudig met een telefoontje of via de website van de zorgverzekeraar. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je nog geen premie.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je