{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > Alles over onbetaald ouderschapsverlof

Advies > Zwanger > Wat regelen > Alles over onbetaald ouderschapsverlof

Alles over onbetaald ouderschapsverlof

Soms is het dus verstandiger om onbetaald verlof op te nemen, als je twijfelt over of je in de toekomst minder zou willen werken bijvoorbeeld.

Afbeelding blog 'Alles over onbetaald ouderschapsverlof'

Je bent bevallen en je zwangerschapsverlof is afgelopen. Toch wil je nog niet volledig werken. Als je moeder bent geworden heb je recht op ouderschapsverlof gedurende de eerste acht levensjaren van je (inwonende) kind. Als je in het eerste levensjaar verlof op neemt kun je betaald verlof opnemen. Afhankelijk van je werkgever krijg je dan een (gedeeltelijke) vergoeding voor je opgenomen ouderschapsverlofuren.

Voor je werkgever en collega’s houdt ouderschapsverlof in dat je uren ingevuld kunnen worden. Een voordeel dus voor het werk, want daardoor missen zij geen uren, wat in vergelijking met je vakantie uren opnemen wel zo is. Mocht je besluiten om betaald verlof op te nemen moet je rekening houden met dat als je je uren binnen zes maanden na het einde van je verlof wijzigen of je ontslag neemt, je de gekregen betaalde uren terug moet betalen aan je werkgever.

Soms is het dus verstandiger om onbetaald verlof op te nemen, als je twijfelt over of je in de toekomst minder zou willen werken bijvoorbeeld. Onbetaald verlof opnemen betekend concreet dat je contract hetzelfde blijft maar je alleen je gewerkte uren uitbetaald krijgt. Je hebt als moeder recht op heel wat uren, namelijk 26 maal je arbeidsuren.

Waar je rekening mee moet houden

Tijdens je onbetaalde verlof bouw je geen vakantie uren op, wordt je niet doorbetaald bij ziekte en bouw je geen pensioen op. Je kunt soms wel kiezen voor een vrijwillige aanvulling van je pensioen, zodat je wel gewoon je volledige uren aan pensioenopbouw behoudt. Uiteindelijk heeft dit dus ook gevolgen voor je jaarsalaris en vakantietoeslag. Hou er ook rekening mee dat eventuele toeslagen kunnen veranderen.

Via de belastingdienst kun je een kleine vergoeding krijgen voor je ouderschapsverlofuren. Voor 2013 is dit €4,24 per opgenomen uur hier zit uiteraard een maximum op. Voor meer informatie kun je op de site van de belastingdienst kijken. Samen met je werkgever kun je zelf invulling geven aan hoe je je verlof op wil nemen. Je kunt je gehele werkweek verlof opnemen, maar er ook voor kiezen om een paar uur per week op te nemen.

Ja mag je verlof uren ook verdelen. Bijvoorbeeld in het eerste levensjaar van je kind en in het vierde levensjaar gebruik je je verlof uren. Dit moet uiteraard in goed overleg met je werkgever en de mogelijkheid bestaat dat niet iedere werkgever dit toe laat.

Wat als je je verlof eerder stop wil zetten dan afgesproken?

Dit kan in de meeste gevallen, tenzij er een contract aan jouw opgenomen ouderschapsverlofuren zit. Stel je neemt 8 uur verlof op per week voor een jaar lang maar na een half jaar zou je toch weer je gewone contract willen werken omdat het financieel toch niet haalbaar blijkt te zijn. Er is een collega aangenomen die jouw acht uur draait, dan kun je dit niet zomaar terug draaien.

Als jouw uren niet opgevuld worden door een ander dan kun je in de meeste gevallen in goed overleg je uren weer gewoon draaien en je ouderschapsverlof stop zetten.

Verlof verlengen

Als je niet je volledige arbeidscontracturen op neemt kun je vaak langer dan een jaar aaneengesloten verlof opnemen. Dit kun je zelf uitrekenen of door personeelszaken laten beoordelen als deze bij je werkgever aangesloten zitten. Voorwaarden

Je moet vaak minimaal een jaar in dienst zijn voor je ouderschapsverlof op mag nemen. Sommige werkgevers willen dat je niet meer dan de helft van je arbeidscontracturen 12 maanden aaneengesloten opneemt, indien je dit anders wilt kun je dit met je leidinggevende/werkgever bespreken. Bespreek minstens 2 maanden van te voren met je werkgever dat je ouderschapsverlof wil aanvragen.

Afsluitend

Gelukkig leven wij in een land waar de mogelijkheid voor ouderschapsverlof nog goed bespreekbaar is en een goede oplossing voor veel gezinnen kan zijn. Realiseer je goed wat de financiële gevolgen kunnen zijn, maar vaak weegt dit niet op tegen de voordelen van meer bij je kindje kunnen zijn en toch je volledige arbeidscontracturen behouden.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je