{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Wat regelen > 10 dingen die je moet regelen voor de bevalling

Advies > Zwanger > Wat regelen > 10 dingen die je moet regelen voor de bevalling

10 dingen die je moet regelen voor de bevalling

Hieronder 10 dingen die je moet regelen voor de bevalling! Na de bevalling heb je in Nederland het voorrecht dat je een kraamverzorgende bij je thuis krijgt.

Afbeelding blog '10 dingen die je moet regelen voor de bevalling'

Wanneer je zwanger bent, denk je vaak maar aan een ding: shoppen voor de baby! Maar er zijn nog meer dingen die je moet regelen tijdens de zwangerschap. Hieronder 10 dingen die je moet regelen voor de bevalling.

1: Heel belangrijk voor de bevalling - kraamzorg!

Na de bevalling heb je in Nederland het voorrecht dat je een kraamverzorgende bij je thuis krijgt. De kraamverzorgende zal je de eerste week (of op indicatie mogelijk langer) thuis helpen met het verzorgen van jou, je baby en het huishouden.

Deze kraamzorg moet je wel al regelen tijdens je zwangerschap. Het aanvragen hiervan gaat via je zorgverzekeraar. Je kunt het beste je zorgverzekeraar meteen na je termijnecho inlichten over jullie zwangerschap en gelijk kraamzorg aanvragen. Vraag ook goed na op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt, of je zelf een kraambureau mag uitkiezen en of zij een contract hebben met een bepaald bureau.

Denk er ook aan om rond 37 weken zwangerschap klossen aan te schaffen voor onder je bed. Deze kun je afhalen bij de thuiszorgwinkel. Het bed moet minimaal 70 cm hoog zijn, zowel voor een eventuele thuisbevalling als voor de kraamverzorgende.

Vaak kun je na melding van je zwangerschap bij je zorgverzekering een kraampakket aanvragen. Deze ontvang je, afhankelijk van de zorgverzekering, zo rond 30 weken zwangerschap. Mocht je geen pakket ontvangen, kun je deze zelf samenstellen. Wat je hiervoor nodig hebt kun je online makkelijk vinden.

2: Erkenning van de ongeboren vrucht

Wanneer je niet getrouwd bent met je partner maar jullie wel willen dat jullie kindje de achternaam van de vader krijgt moeten jullie tijdens de zwangerschap langs de gemeente zodat de vader 'zijn ongeboren vrucht' kan erkennen. Hiervoor moeten jullie allebei je legitimatiebewijs meenemen. Indien jij niet bij de erkenning aanwezig kan zijn, dien je schriftelijke toestemming aan je partner mee te geven. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op. Indien je de erkenning niet tijdens de zwangerschap geregeld hebt, kan dit nog tijdens de geboorte aangifte of op een later tijdstip, maar het wordt aangeraden om dit nog tijdens de zwangerschap te regelen.

3: Kinderopvang

Niet gelijk iets waar je al tijdens je zwangerschap aan denkt, maar vaak moet je je al inschrijven voor kinderopvang wanneer je net zwanger bent. Dit komt omdat er soms lange wachtlijsten zijn voor kinderdagverblijven of bij gastouders. Hierbij kun je eventueel navraag doen naar ervaringen van andere ouders in de buurt.

4: Naam kiezen

Wil je een originele naam kiezen, of vernoem je je kindje misschien naar je ouders of grootouders? Je kunt je kindje ook meerdere voornamen geven, maar een naam is ook goed genoeg. Denk goed na over de naam van je kindje, want hij of zij zit er zijn hele leven aan vast. Er zijn op internet veel websites te vinden met lijsten van namen met betekenis erbij, zoals hier: Voornamelijk. Let ook op of de voornaam past bij de achternaam en of er geen rare combinaties ontstaan met de initialen van de namen.

5: Geboortekaartjes

Geboortekaartjes versturen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via internet. Er is heel veel keuze online (denk aan Greetz) en vaak kun je ook zelf kaartjes ontwerpen met bijvoorbeeld een foto van je kindje. Kijk ruim voor de bevalling al goed rond op internet, kies een kaartje uit en laat een proefdruk opsturen. Zo kun je gelijk zien of het kaartje er echt mooi uit komt te zien en of hij aan je wensen voldoet. Als je alles al voor de geboorte hebt uitgezocht hoef jij of je partner alleen nog maar de geboortedatum in te vullen en eventueel de lengte en het gewicht bij de geboorte.

Wanneer je de kaartjes besteld kun je er beter een aantal extra bestellen. Ook is het leuk om een paar kaartjes te bewaren voor jullie kindje zelf in de toekomst of om in het babyalbum te plakken.

6: Werkgever inlichten

Als je als zwangere zwangerschapsverlof of bevallingsverlof wilt aanvragen, moet je dit minimaal 3 weken voor het verlof doen. Aangezien je recht hebt op maximaal 6 weken en minimaal 4 weken verlof voor de uitgerekende datum, moet je dit dus 9 tot 7 weken van te voren aanvragen.

Het is wel aan te raden om je zwangerschap al in een veel eerder stadium bekend te maken bij je werkgever. Pas als je werkgever hiervan op de hoogte is heb je immers recht op wettelijke bescherming gedurende de zwangerschap. Wanneer je bijvoorbeeld veel moet tillen tijdens je werk of je met gevaarlijke stoffen werkt, moet je dit snel melden aan je werkgever zodat je misschien vervangend werk kunt doen.

Om alles goed te regelen heb je een zwangerschapsverklaring nodig voor je werkgever. Deze verklaring krijg je van de medische specialist (gynaecoloog, verloskundige, huisarts). Op de verklaring staat je uitgerekende datum vermeld.

7: Ziektekostenverzekering

Je baby moet vanaf zijn of haar geboorte verzekerd zijn. Dit wordt geregeld door middel van bijschrijving op de polis van de ouders. Vraag tijdens de zwangerschap vast bij je zorgverzekeraar na hoe dit precies werkt. Wat moet je regelen om de baby bij je polis bij te schrijven? Kan dit bij alleen de moeder, of ook bij de vader? Als je alle informatie hierover hebt, kun je dit na de bevalling zo snel mogelijk regelen.

8: Geboorteplan maken

Tijdens je zwangerschap kun je vast nadenken over wat je zou willen tijdens en rondom de bevalling. Houd het geboorteplan simpel en schrijf alleen op wat echt belangrijk voor je is. Bespreek je plan ook met je verloskundig zodat je weet of je wensen ook realistisch zijn. Met zo’n geboorteplan weten de verloskundige, gynaecoloog en je partner wat je wilt en kunnen ze rekening houden met je wensen. Natuurlijk staat niks in je zelfgemaakte geboorteplan vast. Je kunt zelf alles wijzigen wanneer je maar wilt, maar er kunnen ook medische omstandigheden zijn waardoor er niet aan al je wensen kan worden voldaan. Door het schrijven van een geboorteplan kun je je wel alvast voorbereiden op je bevalling en goed nadenken over wat jij echt belangrijk vindt.

9: Koffertje klaarzetten

Zet vanaf ongeveer de zevende maand vast een koffertje klaar met alle belangrijke spulletjes die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. Denk hierbij aan kleding en verzorgingsspullen voor jezelf, maar ook voor je baby. Op internet zijn lijsten te vinden met de benodigde spullen, zoals op deze pagina: Vluchtkoffer. Soms krijg je via je verloskundige ook een lijst mee. Zet hem op en plek waar je hem snel vindt zodat als je het nodig is, je deze alleen nog maar in de auto hoeft te gooien en je naar het ziekenhuis kunt.

10: Shoppen voor de baby!

En last but not least: je moet voor een uitzet voor je baby zorgen! Dat betekent niet alleen een kamertje, maar ook kleertjes en verzorgingsproducten. Koop vooral niet al teveel kleine kleertjes, want kleine baby’tjes groeien heel erg snel. Daarbij zal je vermoedelijk ook nog veel kleertjes in kleine maatjes cadeau krijgen.

Een lijst van dingen die je echt nodig hebt vind je bijvoorbeeld hier: Uitzetlijst.

Wat moet jij nog allemaal regelen voor de bevalling? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je