{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Miskraam > Bloedverlies zwanger

Advies > Zwanger > Miskraam > Bloedverlies zwanger

Bloedverlies zwanger

Heb je bloedverlies en ben je zwanger, dan kan dit duiden op een miskraam. Maar het kan ook iets anders zijn.

Afbeelding blog 'Bloedverlies zwanger'

Hoe vaak komt bloedverlies tijdens zwangerschap voor?

De kans op bloedverlies tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap is best groot. Een op de 5 krijgt hiermee te maken. 

Kans op miskraam bij bloedverlies

Bij 50% van deze vrouwen is er niets aan de hand en ontwikkelt de zwangerschap zich verder. Voor de andere helft is er sprake van een miskraam. Wanneer het een miskraam betreft, ontstaat de bloeding doordat de baarmoeder het vruchtje af stoot. Dit gaat gepaard met verlies van bloed, maar ook met bloedstolsels wat via de vagina naar buiten komt.  

Het kan ook gebeuren dat de bloeding te maken heeft met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap houdt in dat het vruchtje buiten de baarmoeder groeit het vruchtje groeit dan buiten de baarmoeder.

Heb je last van bloedverlies tijdens de zwangerschap, dan kan de bloeding door iets heel anders komen dan de zwangerschap, bv door een soa of door een poliep.  

Moet ik de huisarts bellen bij bloedverlies tijdens zwangerschap?

Heb je bloedverlies, dan is het verstandig om direct even contact op te nemen met de huisarts. Bel echt met spoed de huisarts als je duizelig bent, flauw gaat vallen of ineens veel transpireert. Bel ook met spoed de huisarts als je hevig bloedverlies hebt of als je zeer veel pijn ervaart, die heftiger is dan de pijn die je herkent bij een menstruatie.

Hoe weet ik of ik een miskraam heb bij bloedverlies?

Dit kan door gewoon af te wachten. Wanneer je een miskraam hebt, zal het lichaam waarschijnlijk het vruchtje afstoten. Kan je niet wachten, dan is het mogelijk om middels een echo te laten onderzoeken of het vruchtje nog leeft. 

Zwangerschapstest en bloedverlies tijdens zwangerschap

Het testen met een zwangerschapstest of het vruchtje nog wel leeft en of je nog wel zwanger bent, heeft geen zin. Ook na een miskraam kan de zwangerschapstest nog positief uitwijzen door de aanwezige HCG hormonen die nog wat langer in je lichaam aanwezig zullen zijn. Is de zwangerschapstest negatief en had je niet eerder een positieve zwangerschapstest, dan kan het zijn dat je ook nooit zwanger bent geweest.  

lees hier meer over bloedverlies bij zwangerschap:
Afwachten of ik een miskraam heb >>
Echo bij bloedverlies >>

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je