{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Miskraam > Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Advies > Zwanger > Miskraam > Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt veel voor. Dat je bloed verliest, betekent niet automatisch een miskraam of dat je je baby verliest. Soms is de oorzaak dat je bloed verliest onschuldig en verloopt je zwangerschap verder prima.

Afbeelding blog 'Bloedverlies tijdens je zwangerschap'

Redenen bloedverlies tijdens je zwangerschap

Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap komt best vaak voor, namelijk bij ongeveer 20% van de zwangere vrouwen. De helft van deze groep krijgt uiteindelijk helaas een miskraam. De meestvoorkomende redenen voor bloedverlies tijdens je zwangerschap vind je hieronder.

Twijfel je of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Je geeft dan de kleur, de samenstelling en de hoeveelheid bloed door. Behalve advies kan de verloskundige in de meeste gevallen ook even checken of alles goed is met de baby. Dit kan door middel van het beluisteren van het hartje of door het maken van een echo.

Bloedverlies door dat het eitje zich innestelt

Doordat het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt, kun je wat bloedverlies hebben.

Bloedverlies door een blaasontsteking

Het kan ook zijn dat je blaasontsteking hebt en dat het brand bij het plassen. Ga dan even naar de dokter, want een blaasontsteking verdwijnt niet vanzelf. Vertel wel dat je zwanger bent, zodat de arts een middel geeft dat geen kwaad kan voor je baby.

Bloedverlies door vrijen

Bloedverlies kan ontstaan na het vrijen. Door zwangerschapshormonen zijn je baarmoeder en de baarmoedermond extra doorbloed zijn. Doordat de bloedvaatjes aan de oppervlakte liggen, kan het tijdens het vrijen gebeuren dat ze openspringen. Het bloeden stopt vanzelf, ook al duurt het soms 24 tot 36 uur.

Bloedverlies door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De kans bestaat dat de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten nestelt (vaak in de eierstokken). Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt gelukkig slechts bij 1% van de zwangerschappen voor.
Bloedverlies is hierbij niet het eerste symptoom, je zult eerder last hebben van hevige buikpijn, koude rillingen en koorts. Bloedverlies komt bij 80% van de gevallen van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen wel voor, maar de pijn overheerst alle klachten.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je helaas niet voldragen. De zwangerschap moet beëindigd worden anders kunnen er ernstige complicaties optreden.

Bloedverlies door ‘menstruatie’ tijdens zwangerschap

Soms verlies je maanden achtereen wat bloed op momenten dat je eigenlijk je menstruatie zou hebben. Deze ‘menstruatie’ duurt een paar dagen en het bloedverlies is minder dan wanneer je ongesteld bent. Dit komt door de wisselende zwangerschapshormonen. Het bloeden gaat vanzelf over.

Toch een miskraam?

Als je zwangerschap toch eindigt in een miskraam, zul je meer gaan bloeden en daarbij ook buikpijn krijgen. Vaak is dat een sterk menstruatieachtig gevoel, dat soms komt en gaat en kan uitstralen naar rug en benen. Bij elke vrouw kunnen deze verschijnselen natuurlijk anders zijn.

Bloedverlies bij een miskraam kan soms wel meer dan een week aanhouden. Je kunt enorm veel bloed verliezen met stolsels of het vruchtzakje.

Een miskraam is niet te voorkomen of te behandelen. Het komt niet omdat je hard werkt of heb gevreeën. Wel kun je een verhoogd risico hebben op een miskraam, zoals bij roken, alcoholmisbruik en bepaalde infecties. Bijna alle miskramen worden veroorzaakt door een fout tijdens de bevruchting. Er is dan sprake van een ernstige chromosoomafwijking, waardoor het vruchtje niet levensvatbaar is. Neem contact op met je verloskundige bij een mogelijke miskraam en bewaar de stolsels.

Mocht je een miskraam krijgen, praat er dan met iemand over. Soms geeft een miskraam vrouwen onterecht een gevoel van schuld en boosheid. Meestal verloopt een volgende zwangerschap wel goed.

Heb jij ook last gehad van bloedverlies tijdens je zwangerschap en wat was de oorzaak? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je