{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Hoe werkt zwangerschap > De zwangerschap per week

Advies > Zwanger > Hoe werkt zwangerschap > De zwangerschap per week

De zwangerschap per week

De zwangerschap kun je opdelen in 3 trimesters, waarin het eerste trimester uit 12 weken bestaat en de overige 2 trimesters uit 15 weken. Lees verder >>

Afbeelding blog 'De zwangerschap per week'

De zwangerschap kun je indelen in 3 trimesters, waarin het eerste trimester uit 12 weken bestaat en de overige 2 trimesters uit 15 weken. Hieronder zal ik een korte toelichting geven wat je per week kunt verwachten. Houd er wel rekening mee dat dit richtlijnen zijn en iedere zwangerschap anders verloopt. De lengtes die ik hieronder noem zijn de lengtes van kruin tot stuit.

1e trimester van de zwangerschap

Week 1 Eigenlijk kun je dit moment nog niet echt zien als zwanger. Je menstruatie is net begonnen en je baarmoeder scheidt wat bloed en slijm af. Dit zorgt voor een geschikte omgeving voor een bevruchte eicel. Mocht je zwanger willen worden, dan is het goed om nu al bezig te zijn met het innemen van foliumzuur.

Week 2 Er rijpt in deze week een eicel in een van je eierstokken die tegen het eind van de week richting baarmoeder gaat. Vanaf dit moment ben je vruchtbaar. Sperma kan nog een aantal dagen blijven leven, dus ook als je geslachtsgemeenschap hebt gehad voor de ovulatie kun je zwanger worden.

Week 3 Na de bevruchting in de voorgaande week ‘reist’ de eicel van de eileider naar de baarmoeder. Hier deelt de eicel zich in meerdere cellen tot er een klein ‘balletje’ van cellen ontstaat. Dit balletje zal zich vastklemmen aan de baarmoeder. Dit wordt ook wel de innesteling genoemd.

Week 4 In deze week begint de placenta/moederkoek zich te ontwikkelen. Deze zal later voor de voedingsstoffen en zuurstoffen van de baby zorgen. Ook zorgt deze ervoor dat de afvalstoffen afgevoerd worden. De baby bestaat op dit moment uit 3 lagen met cellen die later de verschillende lichaamsdelen zullen worden. Je merkt op dit moment nog niet dat je zwanger bent, want je menstruatie zou nog moeten komen.

Week 5 Het hartje begint zich te ontwikkelen, net als het zenuwstelsel, de spieren en de botten. Zwangerschapskwaaltjes die de moeder nu al kan merken zijn: misselijkheid, pijnlijke borsten, moeheid en vaak moeten plassen. Dit is de week waarin je overtijd zult zijn en een zwangerschapstest kunt doen!

Week 6 Het hartje begint deze week te kloppen, het zenuwstelsel sluit zich, hersenkamers worden gevormd en de ogen beginnen zich te ontwikkelen. Kwaaltjes die erbij kunnen komen zijn: brandend maagzuur en obstipatie. Het is nog steeds belangrijk om foliumzuur te blijven gebruiken.

Week 7, lengte ongeveer 5 millimeter. Het hartje splitst zich in deze week in een linker –en rechter hartkamer en de longen beginnen zich te ontwikkelen. Je kunt in deze week ook contact op gaan nemen met een verloskundige om een eerste afspraak te maken.Langs gaan bij je huisarts hoeft niet. Je kunt zelf een verloskundige kiezen.

Week 8, lengte ongeveer 15 tot 20 millimeter. De handjes en voetjes krijgen knopjes wat later de tenen en vingers zullen worden. Kwaaltjes die bij je zwangerschap horen zijn een pijnlijke buik en heupzenuwpijn.

Week 9, lengte ongeveer 20 tot 30 millimeter. De vingers en tenen zijn nu al duidelijk te zien, net als de orden. Ook begint je baby vanaf deze week te bewegen. Je lichaam zal meer bloed gaan produceren. Door deze verhoogde bloedproductie heeft je lichaam meet ijzer nodig. IJzerrijke voeding is dus aan te raden. Rond deze week zal ook je eerste afspraak bij de verloskundige en de termijnecho plaatsvinden. Tussen de 9de en de 11de week kun je ook een combinatietest laten doen. Hiermee kan onder andere het syndroom van Down opgespoord worden.

Week 10, lengte ongeveer 30 tot 40 millimeter en gewicht rond de 5 gram. Vanaf deze week van je zwangerschap daalt de kans op een miskraam. Een mogelijk kwaal die erbij komt kan stemmingswisselingen zijn. Dit kan je hele  zwangerschap aanhouden.

Week 11, lengte ongeveer 40 tot 60 millimeter en gewicht rond de 8 gram. In deze week van je zwangerschap beginnen de vingernagels te groeien en de geslachtsdelen gaan zich ontwikkelen. Je kunt nog niet zien of het een jongen of een meisje is. Vrouwen die misselijk waren kunnen er nu minder last van krijgen. Helaas zijn er ook vrouwen die hier de gehele zwangerschap last van blijven houden.

Week 12, lengte ongeveer 60 millimeter en gewicht rond de 8 tot 15 gram. Met een doptone kun je het hartje van je kindje vanaf deze week horen kloppen en het spijsverteringsstelsel begint zich te ontwikkelen. Vanaf nu moet je kunnen zien of het een jongetje of een meisje is. Bij veel vrouwen verschijnt er rond deze tijd ook een donkere lijn tussen de navel en het schaambeen. Deze zal na de zwangerschap lichter worden of geheel verdwijnen. Je kunt nu ook stoppen met foliumzuur. Verder kun je rond deze tijd ook richting je werkgever aangeven dat je zwanger bent. Zij kunnen dan tijdig op zoek gaan naar een vervanging voor als je met verlof bent.

 

1234

 

2e trimester van de zwangerschap

Week 13, lengte ongeveer 75 millimeter en gewicht rond de 15 tot 20 gram. Met de 13d week van je zwangerschap is je tweede trimester begonnen. De ogen van je baby zaten aan de zijkant van het hoofdje en groeien nu steeds verder naar elkaar toe. Je baarmoeder zit nu ongeveer 10 centimeter onder je baarmoeder. Een nieuwe kwaal kan optreden: striemen. Deze kunnen verschijnen op je buik, borsten, heupen en billen. Deze zullen nooit meer helemaal weg gaan. Bij sommige vrouwen beginnen de borsten nu al met het produceren van voormelk. Heb je hier last van, leg dan een zoogkompres in je bh. Ook wordt het tijd om de kraamzorg te gaan regelen.

Week 14, lengte ongeveer 80 tot 90 millimeter en gewicht rond de 25 gram. Je ziet nog niet echt dat je zwanger bent. Soms lijkt het alleen of je een paar kilo bijgekomen bent. Alles ontwikkelt zich verder bij je baby.

Week 15, lengte ongeveer 90 tot 100 millimeter en gewicht rond de 50 gram. Je baby kan nu al op zijn duim zuigen. De huis is al aanwezig, maar is nog zo dun dat je de bloedvaten er doorheen kunt zien. Het wordt ook langzaam tijd om de 20 wekenecho te plannen. Deze wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek genoemd.

Week 16, lengte ongeveer 100 tot 115 millimeter en gewicht rond de 80 gram. Wanneer dit niet je eerste zwangerschap is kun je je baby nu misschien al voelen bewegen. Je baarmoeder zit nu ongeveer 7,5 centimeter onder je navel. Er kunnen weer wat kwalen bij komen zoals slechter slapen en het afwisselend warm en koud hebben. Dit laatste kan voortkomen door de verhoogde bloedcirculatie.

Week 17, lengte ongeveer 11 centimeter en gewicht rond de 100 gram. Je baby begint nu ook vet op te slaan. Doordat je baarmoeder in deze periode van je zwangerschap flink groeit worden je organen naar boven en opzij gedrukt. Je kunt last gaan krijgen van rekkingspijn. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot 5 centimeter onder je navel.

Week 18, lengte ongeveer 12 - 14 centimeter en gewicht rond de 150 gram. Vanaf deze week van je zwangerschap is het mogelijk om een hartafwijking te constateren met een echografie. Gemiddeld is een vrouw tot nu toe rond de 3,5 tot 6 kilo bijgekomen en je baarmoeder komt tot ongeveer 2 centimeter onder je navel. Je kunt ook meer en meer last gaan krijgen van rugpijn. Dit komt doordat het zwaartepunt zich verplaatst naar je buik.

Week 19, lengte ongeveer 15 centimeter en gewicht rond de 200 gram. Het is heel normaal als je je kindje nog niet iedere dag voelt bewegen. Door een lagere bloeddruk kun je nu last gaan krijgen van duizeligheid. Om dit te voorkomen kun je proberen je rustig op te staan, niet te lang stil staan en op je zij te liggen.

Week 20, lengte ongeveer 16 centimeter en gewicht rond de 260 gram. De baby begint huidsmeer te ontwikkelen om de huid tegen het vruchtwater te beschermen. Je  bent nu officieel op de helft van je zwangerschap en je krijgt in deze periode de 20 weken echo.

Week 21, lengte ongeveer 18 centimeter en gewicht rond de 300 gram. Je baby kan nu vruchtwater doorslikken. De onverteerbare restjes uit het vruchtwater blijven zitten in het spijsverteringsstelsel van de baby. Dit wordt ook wel meconium genoemd. Vrouwen kunnen in deze periode van de zwangerschap last gaan krijgen van opgezwollen enkels, benen, handen en vingers door vocht dat vastgehouden wordt in het lichaam.

Week 22, lengte ongeveer 19 centimeter en gewicht rond de 350 gram. Je baarmoeder is nu vanaf je schaambeen rond de 22 centimeter. Probeer stress te vermijden. Ook zullen je borsten waarschijnlijk al wat gegroeid zijn. Het kan handig zijn een meegroei BH te kopen.

Week 23, lengte ongeveer 20 centimeter en gewicht rond de 450 gram. Je kindje begint insuline aan te maken dat nodig is voor de afbraak van suiker in het bloed. Wanneer je niet getrouwd bent is het belangrijk rond deze tijd van de zwangerschap de erkenning te regelen bij de gemeente.

Week 24, lengte ongeveer 21 centimeter en gewicht rond de 540 gram. Je baby kan in deze fase van de zwangerschap ook geluiden horen. Je kunt dus al tegen hem praten of liedjes zingen. Na de geboorte zal je kindje je stem dan ook herkennen. Mogelijke kwaaltjes waar je last van kunt gaan krijgen zijn een verstopte neus en eventueel neusbloedingen. Deze gaan echter vanzelf weer weg na de bevalling.

Week 25, lengte ongeveer 22 centimeter en gewicht rond de 700 gram. Wanneer je baby nu geboren zou worden dan zou er een kleine kans zijn dat hij het zou overleven. Het zou dan wel een lange en zware tijd worden. Het kan zijn dat de huid van je buik wat gaat jeuken. Dit komt doordat hij zo uitgerekt wordt tijdens de zwangerschap. Krabben maakt de jeuk echter alleen maar erger. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk niet te doen.

Week 26, lengte ongeveer 23 centimeter en gewicht rond de 900 gram. Het gewicht van de gemiddelde vrouw is nu tussen de 7 en 10 kilo bijgekomen.

Week 27, lengte ongeveer 24 centimeter en gewicht rond de 1 kilo. In deze week van de zwangerschap zullen de oogjes van je baby open gaan en kan hij dus zien. Het enige dat er echter te zien valt is het verschil tussen licht en donker. Je zal je baby steeds beter gaan voelen. Ook je partner kan je baby voelen door zijn hand op je buik te leggen.

3e trimester van de zwangerschap

Week 28, lengte ongeveer 25 centimeter en gewicht rond de 1100 gram. Je baby ontwikkeld zich verder op elk vlak. Er wordt meer vet opgeslagen waardoor je baby er meer en meer uit komt te zien zoals bij de geboorte.

Week 29, lengte ongeveer 26 centimeter en gewicht rond de 1250 gram. Je zult merken dat je buik je in de weg begint te zitten bij je dagelijkse bezigheden. Even je veters strikken of iets oprapen wordt een hele onderneming. Ook zul je minder goed slapen doordat je niet meer zo kunt liggen als je gewent bent.

Week 30, lengte ongeveer 27 centimeter en gewicht rond de 1350 gram. De meeste vrouwen zullen nu tussen de 9 en 12 kilo bijgekomen zijn. Het wordt langzamerhand ook tijd om je voor te gaan bereiden op de bevalling. Hoe wil je bevallen, waar wil je bevallen en wie wil je erbij hebben?

Week 31, lengte ongeveer 28 centimeter en gewicht rond de 1600 gram. Het is belangrijk dat je je kindje geregeld voelt bewegen. Voel je een dag lang geen of vrijwel geen activiteit, neem dan contact op met je verloskundige.

Week 32, lengte ongeveer 29 centimeter en gewicht rond de 1800 gram. Het gewicht van je baby neemt in de laatste weken van de zwangerschap flink toe om zicht klaar te maken op het leven buiten je baarmoeder.

Week 33, lengte ongeveer 30 centimeter en gewicht rond de 2000 gram. De longetjes van je baby zijn nu goed genoeg ontwikkeld om gezond ter wereld te kunnen komen. Wanneer hij nu geboren zou worden zou hij echter wel nog extra zorg nodig hebben. Wanneer je een jongetje krijgt zullen de zaadballen in beginnen te dalen.

Week 34, lengte ongeveer 32 centimeter en gewicht rond de 2300 gram. Het wordt tijd om je bed te gaan verhogen. Dit kan met klossen. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen moet je hiervoor zorgen voor wanneer de kraamzorg komt.

Week 35, lengte ongeveer 33 centimeter en gewicht rond de 2600 gram. Mocht je een geboorteplan op willen stellen, dan kun je dit ook nu doen.

Week 36, lengte ongeveer 34 centimeter en gewicht rond de 2800 gram. Wanneer je baby nu geboren zou worden kan hij zich al best goed warm houden. Je kunt je ziekenhuistas klaar gaan maken. Dit moet je niet alleen doen wanneer je in het ziekenhuis bevalt, maar ook wanneer je thuis wilt bevallen.

Week 37, lengte ongeveer 35 centimeter en gewicht rond de 3000 gram. Vanaf deze week zou je thuis mogen bevallen! Je baby zal ingedaald zijn of dit zeer binnenkort doen. Hij ligt dan met het hoofdje naar beneden. Heel zelden komt het voor dat je kindje met de billen naar beneden ligt. Dit heet een stuitligging.

Week 38, lengte ongeveer 35 centimeter en gewicht rond de 3100 gram. Je baby is nu klaar om geboren te worden en groeit nog langzaam

verder.

Week 39, lengte ongeveer 36 centimeter en gewicht rond de 3350 gram.

Week 40-42, lengte ongeveer 37 centimeter en gewicht rond de 3450 gram. Je hebt je uitgerekende datum bereikt! Het wil echter niet zeggen dat je nu gaat bevallen. Dit kan nog wel even duren. Neem alle rust die je pakken kunt. Die zul je later nodig hebben! Tot 42 weken ben je perfect op tijd met bevallen. Wel zal je kleintje steeds minder ruimte krijgen wat stres kan veroorzaken.

Week 43 Het wordt nu echt tijd dat je kindje geboren gaat worden. Wanneer de bevalling nog steeds niet vanzelf is begonnen zal je naar het ziekenhuis moeten om te worden ingeleid. Ze gaan de weeën dan proberen op te wekken. Door omstandigheden kan er gekozen worden tot het overgaan van een keizersnede.

Geschreven door mama Larissa

 

123

Kleintje 728x90

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je