{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger zijn en een koortslip

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger zijn en een koortslip

Zwanger zijn en een koortslip

Er zijn moeders die zich tijdens het voeden constant zorgen maken. Stel je bijvoorbeeld maar een voor dat je het herpes virus hebt: een koortslip. Meer >>

Afbeelding blog 'Zwanger zijn en een koortslip'

Borstvoeding geven is, als het goed is, het fijnste wat er is. Het is een heel intiem moment tussen jou en je kindje, waar je met volle teugen van zou moeten genieten. Want wat is er nou lekkerder dan het contact van huid op huid? Maar helaas kan niet iedereen op die manier genieten van het borstvoeding geven. Er zijn moeders die zich tijdens het voeden constant zorgen maken. Stel je bijvoorbeeld maar een voor dat je het herpes virus hebt: een koortslip.

Wat houdt een koortslip precies in?

Een koortslip is altijd vervelend. Of je nou zwanger bent, een kindje hebt, op het punt staat te gaan trouwen, een relatie hebt of gewoon single bent. Het herpes virus, wat de koortslip veroorzaakt, is namelijk altijd in je lichaam aanwezig. Als je er eenmaal één hebt gehad, kom je er niet meer gauw vanaf. Maar dat is het niet alleen. Het is ook ontzettend besmettelijk. Het wordt overdragen door alleen al huidcontact. Maar ook door bijvoorbeeld gemeenschappelijk gebruik van bepaalde voorwerpen.

Wie moet er extra voor een koortslip uitkijken?

Er is een bepaalde groep die extra gevoelig is voor een koortslip / het herpes virus: baby’s. Zowel in de buik als daarbuiten. Bovendien is het voor deze groep ook nog eens gevaarlijk. Dit komt doordat het afweersysteem van je kleintje nog niet optimaal is. Als er dus iemand op kraamvisite wil komen met een koortslip wees dan niet te beleefd om die persoon te weigeren. Het is gewoon gevaarlijk voor je kindje. Ruim de helft van het aantal baby’s dat besmet was met het herpes virus, is er aan overleden.

Maar dat is niet het enige. Het herpes virus kan ook in de borstvoeding terecht komen. Nou is het niet de bedoeling dat je gelijk stopt met de borstvoeding, dat zou zonde zijn. Het kan in het voordeel van je kindje werken dat hij of zij alvast de antistoffen tegen het herpes virus binnen krijgt. Dus door moedermelk  te drinken is het virus niet perse schadelijk. Door die antistoffen is het minder gevaarlijk voor je kindje, mocht hij of zij er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog mee besmet worden.

Hoe kan je een koortslip voorkomen?

Zorg er altijd voor dat je kindje niet in contact komt met de blaasjes die het herpes virus veroorzaken. Deze blaasjes hoeven niet per definitie alleen maar bij je lip te zitten, maar kunnen ook op andere plekken voorkomen. Bijvoorbeeld op je borsten. Kijk daar heel erg mee uit. Je kan eventueel een antivirale crème op de plekjes smeren om de verspreiding te remmen. Zitten de blaasjes te dicht bij je tepel? Dan zou het verstandig kunnen zijn om een poosje te kolven, in ieder geval tot de blaasjes zijn verdwenen.

Zit zelf nooit aan de blaasjes, hoe erg ze ook kunnen jeuken. Was ook altijd je handen. Als je blaasjes hebt op je handen zelf, dan is het verstandig om handschoenen te dragen. Plastic handschoentjes zijn dan al voldoende. Het is misschien niet leuk, maar als je het herpes virus hebt, is het verstandig het huidcontact met je kindje zo veel mogelijk te beperken. Een poosje even niet knuffelen en kusjes geven, is de nachtmerrie van elke jonge ouder, maar de gezondheid van je kindje gaat natuurlijk voor alles.

Heb jij tijdens je zwangerschap of als kersverse moeder ook last gehad van een koortslip? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je