{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en vliegen

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en vliegen

Zwanger en vliegen

Als je zwanger bent, dan kun je lange tijd nog gewoon met een vliegtuig mee. Vliegen tijdens je zwangerschap vraagt slechts een paar voorbereidingen. Zoals een ‘Fit to Fly’ verklaring van je verloskundige.

Afbeelding blog 'Zwanger en vliegen'

NET ZWANGER EN VLIEGEN

In het eerste trimester van je zwangerschap mag je vliegen. Het kan zijn dat een vliegreis minder prettig is, door zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid. Maar in principe vormt je zwangerschap geen bezwaar om in het vliegtuig te stappen. Je hoeft niet bang te zijn dat je aan boord van een vliegtuig meer kans hebt op een miskraam. Dat is niet zo.


TOT WANNEER KUN JE VLIEGEN ALS JE ZWANGER BENT

Bij een ongecompliceerde zwangerschap mag je met de meeste vliegmaatschappijen mee tot 36 weken zwangerschap. Check voor de zekerheid of dit ook bij de luchtvaartmaatschappij geldt waar jij mee vliegt, wanneer je richting de 36 weken gaat. En hou rekening met de datum van de terugvlucht. Dan ben je alweer langer zwanger dan toen je vertrok.


VLIEGEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP DANKZIJ HET FIT TO FLY-FORMULIER

Ga je vliegen met een zwangere buik, zorg dan dat je een Fit to Fly-formulier hebt. Hierop staat vermeld wat de uitgerekende datum is, dat zowel jij als de baby volgens de arts of verloskundige gezond genoeg zijn om te vliegen en dat de kans op complicaties tijdens de vlucht erg klein is.

Het Fit to Fly-formulier kun je krijgen bij je verloskundige of huisarts. Let erop dat je deze pas uiterlijk 5 dagen voor de heenreis haalt. En zorg dat het formulier ook een Engelse tekst heeft en zonodig ook een Franse.

Veel maatschappijen vragen om het Fit to Fly document vanaf 28 weken zwangerschap. Maar hoeveel weken je zwanger bent, is voor een buitenstaander moeilijk in te schatten. Neem het formulier daarom voor de zekerheid mee zodra je een duidelijke zwangere buik hebt.

Neem ook je zwangerschapkaart van de verloskundige of het ziekenhuis mee, zodat je kunt aantonen hoe lang je zwanger bent.


TIPS VOOR ZWANGER VLIEGEN

 • Beweeg voldoende tijdens de vlucht
 • Vraag een stoel bij het gangpad, dan heb je net iets meer ruimte om te bewegen
 • Drink veel water en eet voldoende
 • Draag loszittende kleding
 • Je kunt preventief steunkousen dragen tegen een trombose
 • *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

  Tags:

  Login bij Mamaplaats
  Login

  Nog geen account bij Mamaplaats?
  Registreren
  profiel aanmaken

  Ik heb al een account.
  Ja, dat wil ik

  Nee, dank je