{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en slecht slapen: tips!

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en slecht slapen: tips!

Zwanger en slecht slapen: tips!

Slapen is natuurlijk sowieso belangrijk, maar wanneer je zwanger bent is het helemaal noodzakelijk om voldoende rust te nemen en goed te slapen. Helaas slapen veel zwangeren juist minder goed dan anders. Omdat hun lijf verandert, omdat de dikke buik in de weg gaat zitten en omdraaien een uitdaging wordt. In dit artikel geven we je graag tips om goed te slapen tijdens je zwangerschap.

Afbeelding blog 'Zwanger en slecht slapen: tips!'

Slapen tijdens eerste trimester zwangerschap

In het eerste trimester van je zwangerschap wil je vaak alleen maar slapen. Logisch, want helemaal in het begin van je zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam. Je zwangere lijf bereidt zich voor op de groei van een nieuw leven. De eerste paar weken gaat het razendsnel: van celdeling tot minimensje. Er wordt eigenlijk een aanslag op je energievoorraad gepleegd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je de eerste paar weken ontzettend moe kan zijn of je moe kunt voelen terwijl je zelf het gevoel hebt dat je helemaal niets doet. Je lichaam is hard aan het werk om een nieuw leven in jou te creëren. Zorg er daarom in deze tijd helemaal voor dat je voldoende rust krijgt.

Ga op tijd naar bed en zorg voor een constant ritme van het naar bed gaan en het opstaan. Regelmaat doet al veel voor je vermoeidheid. Toch kun je nooit helemaal voorkomen dat je je moe tot zeer moe voelt. Als het goed is ben je rond het tweede trimester over je (ergste) vermoeidheid heen zijn. Maar ook hier geldt dat ieder mens anders is en dat je nooit helemaal de zekerheid hebt dat je inderdaad het ergste hebt gehad wat vermoeidheid betreft. Net zoals bij misselijkheid zijn er vrouwen die tot de twaalfde week misselijk zijn, maar er zijn er ook die 9 maanden lang misselijk zijn.

Geef tijdens deze weken aan je vermoeidheid toe. Ga tussen de middag, samen met je eventuele andere jonge kinderen, even slapen. Neem niet teveel hooi op je vork, wat vandaag niet af is kun je morgen verder oppakken. Luister naar je lichaam, je kent jezelf immers het beste!


Slapen tijdens tweede trimester zwangerschap

Als je bij de vierde maand van je zwangerschap aangekomen bent heeft de vermoeidheid in de meeste gevallen plaats gemaakt voor wat meer energie. Er wordt ook wel gezegd dat dit de mooiste 3 maanden in je zwangerschap zijn. Je hebt energie, je buik zit nog niet in de weg en de meeste kwaaltjes zijn verdwenen.

Je kunt weer heerlijk slapen en hoeft niet per se meer tussen de middag bij te tanken. Toch kan het soms wel lekker zijn om dit toch te doen. Ook hier geldt weer: luister naar je lichaam. Schaam je er niet voor dat je nog steeds de behoefte hebt om te gaan slapen!

Slapen tijdens het derde en laatste trimester van je zwangerschap

In de laatste drie maanden van je zwangerschap kan het slapen moeilijk worden of als lastig worden ervaren. Je buik gaat in de weg zitten en de houding waar je normaal gesproken in slaapt is opeens niet prettig meer. Het is dan lastig om een prettige slaaphouding te vinden. Hiervoor zou je het artikel ‘welke slaaphouding’ kunnen raadplegen. Er zijn verschillende producten in de handel die je buik kunnen ondersteunen tijdens de slaap, bijvoorbeeld een voedingskussen. Deze leg je dan onder je buik zodat de druk er een beetje af is en na de zwangerschap kun je het gebruiken als voedingskussen!

Ga je echt de laatste paar weken in dan is je lichaam bezig om zich voor te bereiden op de aankomende bevalling. Waar je in het begin nog als een blok in slaap viel op het moment dat je alleen al je kussen rook duurt het nu voor jouw gevoel uren om in slaap te komen. Zorg voor een niet al te warme slaapkamer, een temperatuur van rond de 18 graden is prima.

Een goed donkere slaapkamer wil ook nog weleens helpen. Zorg er ook voor dat je slaapkamer echt een slaapkamer is en geen opslagplaats voor je wasgoed of andere dingen die niet in een slaapkamer horen te liggen. Als je in je bed stapt en je kijkt om je heen in een frisse, opgeruimde slaapkamer dan zal dit een zeer tevreden gevoel geven en kan je gemakkelijker in slaap komen dan wanneer je tegen een berg troep aan kijkt.

Nachtmerries tijdens zwangerschap

Er zijn ook heel veel zwangere vrouwen die ineens hele heftige dromen hebben, ook wel de nachtmerries genaamd. De meest bizarre en vreselijkste dromen kunnen voorbij komen, een paar keer per nacht en soms iedere nacht opnieuw. Ook dit is voorbij op het moment dat je bevallen bent.

Kon jij goed slapen tijdens je zwangerschap? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je