{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en op vakantie

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger en op vakantie

Zwanger en op vakantie

Tijd om je vakantie te gaan boeken en te beginnen met de voorpret! Nu je zwanger bent ben je waarschijnlijk extra bewust met deze vakantie bezig.

Afbeelding blog 'Zwanger en op vakantie'
Zwanger? de vakantietijd komt er weer aan, tijd om je vakantie te gaan boeken en te beginnen met de voorpret! Nu je zwanger bent ben je waarschijnlijk extra bewust met deze vakantie bezig. Het is de laatste vakantie samen of de laatste vakantie met het gezin zoals het nu is. Een moment om extra van te genieten en je samen te verheugen op wat komen gaat. Als zwangere zijn er een aantal dingen waar je extra rekening mee moet houden. Niet elke activiteit kan je uitvoeren en niet elke manier van reizen is geschikt. Hieronder een aantal tips op het gebied van bestemming, inentingen, vervoermiddel en slaapplaats tijdens je zwangerschap.    

Zwanger en je vakantiebestemming

Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent is misschien niet elke bestemming even prettig. De meeste vrouwen hebben last van dikke voeten en houden vocht vast. Dan is een heel subtropisch gebied niet aan te raden. Tegen kou kan je je natuurlijk kleden, maar wandelen in een wintersportgebied is nu al je gewrichten iets weker zijn dan normaal ook een extra groot risico. Wanneer je valt zullen de gevolgen veel groter zijn!   

Zwanger en inentingen en ziekten

Ben je zwanger en kies je voor een buitenlandse bestemming waar je voor ingeënt moet worden overleg dan even met de GGD. Niet elke inenting mag je nu hebben en ook niet elke medicatie is geschikt voor jou als zwangere vrouw. Let op de plaats van bestemming zelf goed op de gevaren van bijvoorbeeld diarree en insectenbeten. Slaap bijvoorbeeld in een goede klamboe en drink alleen water dat echt schoon is. Bijvoorbeeld uit een nieuw flesje dat je zelf openmaakt. Neem ook je zwangerschapskaart / verklaring en een eigen reisapotheek mee. Denk daarnaast aan een zonnebrandcrème met een hoge factor om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Verder zal je natuurlijk op vakantie rekening moeten houden met wat je wel en niet mag eten. Ook op vakantie kan je niet wel even dat wijntje drinken en ook de `Filet American` en `carpaccio` blijven even gevaarlijk!   

Zwanger en een geschikt vervoermiddel

Je verloskundige heeft je vast al wel geïnformeerd over vliegen tijdens de zwangerschap. Dit mag je tot 36 weken maar sommige maatschappijen vinden het eerder al niet verstandig. Ook kan er om een verklaring van de verloskundige gevraagd worden. Het is niet verstandig om het leuke reisje met een valse verklaring nog door te laten gaan want een bevalling in de lucht (of op de luchthaven) is echt verre van ideaal! Wanneer je als zwangere met de auto naar je vakantiebestemming gaat is het handig als je af en toe een stukje kunt lopen, omdat je voeten van het lang naar beneden zitten behoorlijk dik kunnen worden. In de meeste gevallen is dit pas aan het einde van de zwangerschap merkbaar. Dan zal een reisje naar Italië misschien niet ideaal zijn. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Je moet nu tenslotte net even vaker als anders...   

Zwanger en een geschikte slaapplaats

Zeker als je je vakantie al ruime tijd van te voren boekt is het goed stil te staan bij de slaapplaats die je kiest. Het is als zwangere extra belangrijk om goed te slapen en het wordt ook steeds lastiger. Een hangmat is in de laatste weken dan ook verre van ideaal. Je tentje kom je misschien nog wel gemakkelijk uit, maar als je vervolgens 10 minuten moet lopen naar een toilet is het wel handig om een emmer mee te nemen en je partner te vertellen dat hij je `s nachts een aantal keer moet helpen bij het naar het toilet gaan. Afhankelijk van je conditie is het dus goed om een keuze te maken. Want als je altijd kampeert en je voelt je goed zijn er zeker mogelijkheden! Wanneer je in het buitenland op vakantie gaat is het wel goed om een klamboe te hebben. Een insectensteek met bijbehorende besmetting is niet iets waar je op zit te wachten nu je zwanger bent, omdat je ook veel van de medicatie niet mag hebben.   

Duur van de vakantie

Natuurlijk kan je weg gaan zolang je wilt, maar bedenk dat het goed is om je afspraken met de verloskundige door te laten gaan. Bespreek bij een lange reis, vooral in geval van het buitenland, je plannen. Zij kan je dan goed adviseren en kijken naar de mogelijkheden. Bedenk dat ook een vliegreis terug binnen de gestelde termijn moet plaatsvinden!   

Zwanger en activiteiten op vakantie

Natuurlijk kan je vrijwel alle dingen blijven doen nu je zwanger bent. Maar er zijn een aantal activiteiten die je niet meer mag doen. In veel attracties in pretparken ben je als zwangere vrouw niet welkom. Dit is meestal omdat de beveiligingsbeugel (te)veel druk geeft op je buik. Ook wordt je bloeddruk en hartslag zoveel verhoogd dat het schadelijk kan zijn voor jouw kindje. Duiken is ook een sport die je niet meer mag uitvoeren. Verder zijn onder andere bergbeklimmen, skiën, bungy-jumpen en abseilen geen geschikte bezigheden tijdens de zwangerschap. Hier heb je waarschijnlijk zelf geen zin in en anders is het goed om je te laten voorlichten!

Geniet!

Wat vooral centraal moet staan tijdens deze vakantie is genieten! Het is de laatste vakantie in de samenstelling zoals je gezin nu is. Geniet hiervan en bereid je voor op wat komen gaat. Rust lekker uit en geniet van alles wat je nu wel mag en kan doen.   


Ben jij op vakantie geweest tijdens je zwangerschap en heb je tips? Reageer ook! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je