{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger boven de 40 jaar

Advies > Zwanger > Gezondheid > Zwanger boven de 40 jaar

Zwanger boven de 40 jaar

Maar als je boven de 40 jaar bent is het helemaal niet zo vanzelfsprekend, de vruchtbaarheid is namelijk een stuk lager.

Afbeelding blog 'Zwanger boven de 40 jaar'

De vruchtbaarheid bij vrouwen boven de 40 jaar neemt razendsnel af. Het is soms sowieso al niet gemakkelijk om zwanger te raken, maar wanneer je boven de 40 jaar bent is het nog minder vanzelfsprekend. Vrouwen die 40 jaar (of ouder) zijn, hebben maandelijks nog maar 3 tot 6 procent kans om zwanger te raken. Ze zijn dus niet meer zo vruchtbaar. Dat zijn cijfers waarvan je schrikt. Bij een gezonde vrouw van ongeveer 20 jaar ligt dit percentage op 20 tot 25 procent!

Vruchtbaarheid en zwanger boven de 40 jaar

Je biologische klok begint al flink te tikken en je vruchtbaarheid neemt gestaag af. Helaas helpt de economische crisis niet echt mee. Het was laatst nog op het nieuws: vrouwen wachten steeds langer met het vervullen van hun kinderwens. Als je zwanger bent boven de 40 zitten daar meerdere consequenties aan vast. Zo is de vruchtbaarheid op deze leeftijd flink gedaald en heb je boven de 40 jaar 33 procent kans op een miskraam. Bij vrouwen boven de 45 jaar is dit zelfs 50 tot 75 procent. Dit komt door het niet meer vitaal zijn van de eicellen, waardoor vervormingen kunnen ontstaan. Ook is er een verhoogd risico op een kindje met het syndroom van Down. Daarnaast hebben zwangere vrouwen boven de 40 jaar meer kans op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk.

Combinatie test

Aangezien de risico's bij vrouwen boven de 40 jaar hoger zijn wordt hen standaard een combinatietest aangeboden met eventueel een vruchtwaterpunctie. Met een vruchtwaterpunctie kan vooraf gekeken worden of het kindje afwijkingen heeft en gekeken worden of het kindje eventueel het syndroom van Down heeft.

Bevalling boven de 40 jaar

De bevalling kan ook bij vrouwen boven de 40 jaar ook op de natuurlijke manier, alleen is de kans op een keizersnede een stuk groter dan bij vrouwen onder de 40 jaar. Tevens hebben vrouwen boven de 40 jaar een grotere kans op een doodgeboren kindje. Iets wat je niemand toewenst.

Iedereen hoopt natuurlijk op een goede zwangerschap zonder complicaties. Maar vrouwen boven de 40 jaar die zwanger zijn lopen natuurlijk een hoop meer risico’s. Gelukkig gaat het heel vaak ook gewoon goed. Echter hebben vrouwen boven de 40 jaar wel een strengere begeleiding nodig tijdens hun zwangerschap. Dit betekent vaker op controle bij de verloskundige en/of gynaecoloog. Het kan ook zijn dat er meerdere echo's worden gemaakt dan bij zwangeren onder de 40 jaar.

Natuurlijk is de vruchtbaarheid bij vrouwen boven de 40 jaar een stuk minder, maar gelukkig krijgen toch nog veel vrouwen boven de 40 jaar gezonde kinderen. Ben jij ook zwanger geworden boven de 40 jaar? Reageer hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je