{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Virussen en infecties die je zwangerschap kunnen schaden

Advies > Zwanger > Gezondheid > Virussen en infecties die je zwangerschap kunnen schaden

Virussen en infecties die je zwangerschap kunnen schaden

Tijdens de zwangerschap een virus of infectie oplopen, kan gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Dit zijn de meest voorkomende virussen en infecties die de zwangerschap kunnen schaden.

Afbeelding blog 'Virussen en infecties die je zwangerschap kunnen schaden'

LISTERIOSE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Listeriose is een infectie die ontstaat door de lysteria bacterie. Deze kan voorkomen in rauwe kazen en melk, op groenten en fruit, rauw vlees en op vis en schaaldieren.

Als een infectie tijdens de zwangerschap onopgemerkt blijft, kan het leiden tot een vroeggeboorte, miskraam of een doodgeboren kindje. Indien je tijdens de zwangerschap lysteriose oploopt, kan antibiotica helpen om besmetting bij de ongeboren baby te voorkomen.

Maar ga ook preventief te werk. Eet geen rauwe kazen. Was groente en fruit goed. Eet rauwkost alleen als het supervers is. Zorg ook dat vis vers is. Vermijd rauw en halfrauw vlees. Drink alleen melk die verwerkt is (dat is de melk in de supermarkt). Was het mes en de snijplank die je hebt gebruikt tijdens het koken goed af.

TOXOPLASMOSE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet. De voornaamste besmettingsbronnen zijn: uitwerpselen van de kat, rauwe groenten en vlees en besmette aarde.

Toxoplasmose is tijdens het eerste en het derde trimester het gevaarlijkst voor de baby. Het kan onder andere een waterhoofd, een abnormaal klein hoofd, blindheid, mentale achterstand en longontsteking bij de baby veroorzaken.

Zorg dat de kans op toxoplasmose tijdens je zwangerschap zo klein mogelijk is. Eet geen rauw of halfrauw vlees. Was groente en fruit zorgvuldig. Draag handschoenen als je in de tuin werkt. En laat de kattenbak door iemand anders verschonen.

Via bloedonderzoek kan worden vastgesteld of je al eens toxoplasmose hebt gehad. Als dit zo is, ben je immuun.

RODEHOND (RUBELLA) TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Gelukkig komt in Nederland rodehond (rubella) nog maar zelden voor. Want het kan ernstige schade toebrengen aan een ongeboren baby. De meest voorkomende afwijkingen zijn doofheid, aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel en hartafwijkingen.

In principe worden alle meisjes in Nederland gevaccineerd tegen rodehond. Ben je zwanger, zelf niet ingeënt en heb je nooit rodehond gehad, dan zou je nog besmet kunnen raken.

Indien je niet zeker weet of je immuun bent voor rodehond en je als zwangere in contact komt met een besmet iemand, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

HERPES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Herpes – ook wel bekend als koortslip - is een virus. Je kunt het zowel in het gezicht hebben, als bij je genitaliën. Beide zijn tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk. Maar wel tijdens de bevalling en voor een pasgeboren kind. In het ergste geval veroorzaakt herpes hersenvliesontsteking bij de baby.

Personen met koortsblaasjes mogen in geen enkel geval contact hebben met een pasgeboren baby. Moeders met koortsblaasjes mogen de baby niet zoenen. Draag een mondkapje en zorg er altijd voor dat je handen zeer goed gewassen zijn. Indien je als moeder tijdens de bevalling herpes hebt, zal er in sommige gevallen preventief Zovirax aan de baby worden toegediend.

Herpes bij de genitaliën, kan de baby tijdens de bevalling besmetten. Met ernstige gevolgen voor het kindje. De arts zal bij dit type herpes (type II) besluiten hoe dit behandeld moet worden. In een enkel geval is het nodig om voor een keizersnede te kiezen. Zodat de baby niet via het geboortekanaal kan worden besmet.

CMV TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

CMV (cytomegalie) is de meest voorkomende virale infectie tijdens de zwangerschap. Een besmetting met CMV is meestal onschuldig, maar voor de ongeboren baby kan het wel gevaarlijk zijn. CMV behoort ook tot de herpes virussen en kan onder andere een groeiachterstand, gehoorproblemen, stollingsafwijkingen en abnormale spierspanning veroorzaken bij de ongeboren baby.

Het CMV virus komt voor in speeksel, urine en moedermelk. Het wordt vaak overgedragen door kleine kinderen. Het is helaas niet helemaal te voorkomen. Behalve door goede hygiëne toe te passen en extra voorzichtig zijn als je veel met kleine kinderen in aanraking komt.

Voor meer informatie over infecties en virussen die je zwangerschap kunnen schaden, kun je altijd contact opnemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Heb jij tijdens je zwangerschap een virus of infectie opgelopen? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je