{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Schoppen van je baby in je buik

Advies > Zwanger > Gezondheid > Schoppen van je baby in je buik

Schoppen van je baby in je buik

Het schoppen van je baby in je buik is misschien wel het allermooiste gevoel van je hele zwangerschap. De allereerste keer dat je je baby voelt bewegen is een heel bijzonder gevoel. Het is een teken van leven van de baby in je steeds groter groeiende buik.

Afbeelding blog 'Schoppen van je baby in je buik'

Het schoppen van je baby in je buik is misschien wel het allermooiste gevoel van je hele zwangerschap. De allereerste keer dat je je baby voelt bewegen is een heel bijzonder gevoel. Het is een teken van leven van de baby in je steeds groter groeiende buik. 

BABY SCHOPT IN JE BUIK, DE EERSTE ZACHTE BEWEGINGEN

Hoe weet je of je voor het eerst de baby voelt? Hoe voelt dat? Vrouwen die het hebben ervaren, omschrijven het als kleine plopjes in de buik of alsof er vlinders in je buik rond fladderen.

Wanneer je de baby voor het eerst voelt, is niet te zeggen. Vrouwen die al vaker zwanger zijn geweest herkennen en voelen vaak eerder de bewegingen van de baby. Sommige vrouwen voelen hun kind bewegingen met 16 weken en andere pas na 20 weken. Dit verschil kan komen door de ligging van de placenta, door de hoeveelheid vruchtwater, door de navelstreng die voor de baarmoeder in de buikwand ligt en door je lichaamsbouw.

Het bewegen van de baby in je buik maakt je zwangerschap steeds concreter. De echo's gaven je natuurlijk al zekerheid, maar vanaf nu voel je ook echt dat je met z’n tweetjes bent.

SCHOPPEN VAN DE BABY LATER IN DE ZWANGERSCHAP

Naarmate de zwangerschap vordert, voel je de baby steeds meer en steeds sterker in je buik. Logisch, want de baby wordt alsmaar groter en zijn spieren ontwikkelen zich. Doordat de bewegingen heftiger worden, kun je er wat meer last van krijgen. De baby kan in de laatste weken van de zwangerschap soms tegen je blaas aantrappen en hij kan tegen je maag of ribben aanschoppen. Door het inslikken van vruchtwater kan de baby de hik krijgen. Dat voel je in je buik.

Je krijgt ook steeds meer inzicht in de bewegingen in je buik. Sommige kindjes zijn ‘s ochtends actief, terwijl andere kleintjes de moeder s nachts wakker houden. Iedere baby is anders. Niet alleen qua ritme, maar ook wat betreft de hoeveelheid en de manier van bewegen.

Sommige baby's reageren heel sterk op de stemmingen van de moeder of op muziek. Zij beginnen dan druk te bewegen of houden zich juist heel rustig. Zo leer je al voor de bevalling je kindje een beetje kennen.

CONTACT MET DE BEWEGENDE BABY IN JE BUIK

Je kunt, ondanks dat je baby nog niet geboren is, al spelen met hem of haar. Leg je hand maar eens op je buik. Grote kans dat hij of zij er naar toe 'zwemt'. Dit is een leuke manier om contact te maken met je ongeboren kindje.

Je kunt zelfs de bewegingen van buitenaf gaan zien. Je ziet dan de buik bewegen of zelfs een bobbel waar het voetje of kontje zit.

BEWEGING VAN JE BABY OOK VOELBAAR BUITEN JE BUIK

Rond de 24 weken is er weer een speciaal moment: doordat de bewegingen duidelijker worden, kan nu ook de papa in spé zijn kindje voelen bewegen! Een bijzonder moment, want nu wordt het voor hem ook wat tastbaarder.

WAT ALS JE JE BABY NIET VOELT BEWEGEN IN JE BUIK?

Tot een zwangerschap van ongeveer 27 weken is het normaal dat je de baby niet altijd even goed voelt. Dit kan onder andere komen door de hoeveelheid vruchtwater die verandert. Een baby slaapt ook in de buik, dus het kan voorkomen dat je hem een uurtje niet voelt. Daarnaast ligt hij of zij aan het einde van de zwangerschap steeds vaster door de kleiner wordende ruimte, waardoor bewegen moeilijker voor hem is.

Als je je baby een dag niet hebt gevoeld, bel dan de verloskundige. Zij zal vertellen wat je moet doen. Afhankelijk van de situatie kan er naar het hartje geluisterd worden en eventueel een CTG scan worden gemaakt.

Hoe heb jij het schoppen van je baby ervaren? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je