{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Sauna en zwangerschap

Advies > Zwanger > Gezondheid > Sauna en zwangerschap

Sauna en zwangerschap

Je vraagt je wellicht af of het verstandig is een bezoekje aan de sauna te brengen tijdens je zwangerschap. Het is een fijne manier om te kunnen ontspannen

Afbeelding blog 'Sauna en zwangerschap'
Je vraagt je wellicht af of het verstandig is een bezoekje aan de sauna te brengen tijdens je zwangerschap. Het is immers voor veel aanstaande moeders een fijne manier om te kunnen ontspannen. Maar doe je er goed aan? Het is niet verstandig naar de sauna te gaan, als je voor je zwangerschap daar nooit of sporadisch bent geweest. Je lichaam is dan niet gewend om met de hoge temperaturen om te gaan. Maar het kan in principe geen kwaad om als zwangere naar de sauna te gaan.   

Naar de sauna in de eerste drie maanden van je zwangerschap

Of je nu wel of niet gewend bent om naar de sauna te gaan, het wordt de eerste drie maanden afgeraden om naar de sauna te gaan. Je baby ontwikkelt zich de eerste 12 weken ontzettend snel en de extreme warmte kan leiden tot aangeboren afwijkingen. De kans op een miskraam is aanwezig, door een oververhitting van de buik, maar er zijn geen gevallen bekend dat dit daadwerkelijk gebeurd is.   

Naar de sauna vanaf de tweede termijn van je zwangerschap

Je kunt vanaf de tweede termijn, dus na drie maanden, naar de sauna gaan, mits je geen last hebt van een hoge bloeddruk. Toch zal je er wel rekening mee moeten houden dat je lichaam niet te lang met hoge temperaturen te maken moet krijgen. Dat is niet goed voor de baby. Tien minuten is de maximale tijd die je als zwangere in de sauna kunt vertoeven. Op deze manier stijgt je temperatuur maximaal één graad en dat zal geen kunstmatige koorts veroorzaken. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Bij duizeligheid en kortademigheid dien je de sauna te verlaten. Het is daarom ook verstandig om niet alleen naar de sauna te gaan. Afkoelen kun je het beste met een afkoelslang doen in plaats van in één keer een dompelbad in te gaan. Verder is het verstandig om de laatste vier tot zes weken geen gebruik te maken van het bubbelbad of andere dompelbaden. Het is mogelijk dat je in die periode al wat ontsluiting hebt. Wanneer je ontsluiting hebt, kunnen er sneller infecties optreden. Gezamenlijke baden zijn een ware bron van bacteriën.   

Soorten behandelingen

Er zijn ook een aantal behandelingen die niet aan te raden zijn als je zwanger bent. Bijvoorbeeld een algenpakking of floating. Tegenwoordig kennen vele kuuroorden een speciale zwangerschapsbehandeling. Bij deze behandelingen is er vaak een uitsparing in de tafel voor je buik en borsten. Op deze manier kun van je een heerlijke behandeling genieten, zelfs op je buik!     


Ging jij naar de sauna tijdens je zwangerschap? Reageer ook!      

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je