{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Zwanger > Gezondheid > Is het veilig om op dieet te gaan tijdens zwangerschap?

Advies > Zwanger > Gezondheid > Is het veilig om op dieet te gaan tijdens zwangerschap?

Is het veilig om op dieet te gaan tijdens zwangerschap?

Is het verstandig om op dieet te gaan of zijn er andere manieren om op gewicht te blijven?

Afbeelding blog 'Is het veilig om op dieet te gaan tijdens zwangerschap?'

Je bent zwanger en eigenlijk had je nog wat kilo’s kwijt willen raken voordat je zwanger raakte of je wilt niet teveel aankomen. Is het verstandig om op dieet te gaan of zijn er andere manieren om op gewicht te blijven? We zetten de do’s en don’ts omtrent zwanger en diëten voor je op een rijtje.

Geen gewoon dieet

Wanneer je zwanger bent, mag je niet op dieet gaan. De gewone diëten zorgen ervoor dat je niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt en dan krijgt je kindje ook niet de goede voedingsstoffen binnen met als resultaat een laag geboortegewicht bij je kindje.

Weinig eten tijdens de zwangerschap is geen goed idee, want dan krijg je ook te weinig voedingsstoffen, waardoor je kans hebt dat de bevalling te vroeg begint. Andere complicaties die op kunnen treden bij een slecht voedingspatroon zijn zwangerschapsvergiftiging of complicaties tijdens de bevalling.

Het is verstandiger om een uitgebalanceerd voedingspatroon te hebben, dan een dieet te volgen.

Zwangerschapskwalen en dieet

Een uitgebalanceerd voedingspatroon wordt lastiger als je misselijk bent tijdens het begin van de zwangerschap. Je eet minder of bijna niets. Ook kan je dan heel onregelmatig eten of  last hebben van snackaanvallen. Hierdoor kun je ook sneller aankomen of juist afvallen. De zwangerschapskwalen zorgen er dus ook voor dat een dieet erg lastig te combineren is met je zwangerschap. Maar wees maar niet bang als je denkt dat je de enige bent, want veel vrouwen hebben hier last van.

Hier kun je dan gewoon niets aan doen. Zorg er in ieder geval voor dat je eet wanneer je hongerig bent. Je lichaam geeft aan wat het nodig heeft. Let erop dat je niet uitdroogt doordat je te weinig eet en drinkt, want dan kan heel gevaarlijk zijn. Teveel afvallen is ook niet gezond, want dat zorgt ervoor dat er schadelijke stoffen die in het vet opgeslagen liggen in je bloedbaan terecht komen en zo ook bij je kindje.

Belangrijke voedingsstoffen en dieet

Wanneer je je weer beter voelt tijdens de zwangerschap of je hebt geen last van misselijkheid gehad, kun je op je gewicht gaan letten. Je lichaam heeft minstens 300 calorieën meer nodig tijdens je zwangerschap. Het gezegde ‘je eet voor twee’ gaat dus wel degelijk op, maar je moet het niet overdrijven.

Je kunt jezelf een zwangerschapsdieet aanmeten door niet te snoepen, maar gezondere dingen te pakken zoals groente of fruit en sowieso drie maaltijden per dag te hebben. Als je gewone maaltijden nog niet redt, kun je het ook verspreiden over vijf of zes kleinere maaltijden.

De belangrijkste voedingsstoffen die je sowieso binnen moet krijgen zijn: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en goede vetten. Als je het hierbij beperkt, dan heb je een goed dieet om je aan te houden.

Drink ook minstens twee liter water per dag, dat stilt de honger een beetje en zorgt ervoor dat je niet uitdroogt.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het heel normaal dat je een paar kilo aankomt. De gemiddelde zwangere vrouw is twaalf kilo aangekomen aan het eind van haar zwangerschap. Het is wel lastig om te zien of de kilo’s die je aankomt van je zwangerschap zijn of van je eetpatroon.

Maar zolang je uitgebalanceerd eet en gezond leeft, weet je voor jezelf waar het vandaan komt. De gegeven twaalf kilo is een gemiddelde, dus als je meer aankomt, dan hoeft dat niet per se aan jouw eetpatroon te liggen. Gezond leven en blijven bewegen zijn essentieel om gezond zwanger te zijn.

Had / Heb  jij moeite met aankomen tijdens je zwangerschap? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je